Zenei gyűjtemény Zenei gyűjtemény

 

A szöveg meghallgatásaA szöveg meghallgatása>>

 

Városunk és a megye legnagyobb nyilvános zenei gyűjteménye vár minden érdeklődőt, aki szívesen hallgatná a klasszikus zene virtuózait, a népzene lendületes ritmusait, a szórakoztató zene slágereit, a világirodalom és a magyar irodalom halhatatlanjainak műveit megszólaltató művészeket akár hangoskönyveken is.

A Zenei szolgáltatás kiemelt  feladatának tekinti a Kodályi életmű gondozását, így tudatosan törekszik arra, hogy műveit bemutató hangfelvételeket a teljesség igényével szerezze be. A művek interpretációs sokszínűsége is jellemző gyűjteményünkre, megfelelve a szélesebb használói igénynek.
 
Kodály Zoltán életművének megismertetését szolgálja Kodály Zoltán Tudástár oldalunk is, melyet a tanulás és oktatás segítésére hoztunk létre.
 
Katalógusunk a gyűjteményben elhelyezett hangzó dokumentumokon megtalálható zenei és irodalmi műveket is feltárja. 

Kreatív stúdió Kreatív stúdió

Az EFOP-4.1.8-16-2017 projektnek köszönhetően, Európai Uniós támogatással került kialakításra könyvtárunk I. emeletén a Kreatív stúdió. 
A szolgáltatás célja elsősorban a multimédiás tartalmak (film, zene, műsor) készítésének megismertetése a könyvtárhasználókkal, a médiaismeret tanulásának segítése, a gyűjtemény dokumentumainak népszerűsítése és nem utolsósorban a közösségfejlesztés. Az új térben lehetőség van hang-és filmfelvétel készítésére, szerkesztésre és mentésre, multimédiás tartalmak használatára, valamint hangszeres gyakorlásra (akár a stúdió digitális zongoráján, akár saját hangszeren).
A Katona József Könyvtár minden érdeklődőt vár egyénileg és csoportosan, sőt iskolai osztályok jelentkezésére is számítunk. Mindenki, aki tanulni, fejlődni szeretne a modern multimédiás tartalmak digitális formáinak használatában, kommunikációban, vagy csak egyszerűen megismerkedne a témával kapcsolatos irodalommal, keresse bátran a Katona József Könyvtár Zenei szolgáltatásának munkatársait!

 

Ajánló bibliográfia a médiaismeret tanulásához >>

Fényképes beszámoló a Kreatív stúdió eseményeiről >>

 

Kreatív stúdió   Kreatív stúdió

 

Filmkölcsönzés Filmkölcsönzés

A Zenei Gyűjteményben közel 2100 DVD filmmel várjuk olvasóinkat, ahogyan intézményünk jelmondata mondja: "...egy életen át". Látogatóink az egészen pici gyermekeknek szóló meséktől, animációs filmektől, a klasszikus magyar és egyetemes filmirodalmon át a legújabb hollywoodi sikerfilmekig válogathatnak.
A Zenei szolgáltatás terében 4 számítógépen fejhallgatókkal, míg a Kreatív stúdióban nagyképernyős televízión nyílik lehetőség a filmek megtekintésére. A gyűjteményben található DVD filmeket ki is kölcsönözhetik:   
 
egy olvasó egyszerre 6 filmet kölcsönözhet, 1 hétre, lemezenként 100 forintért! 

 

Tematikus filmajánlók >>>

 

Zenehallgatás Zenehallgatás

Könyvtárunkban a hang-és filmfelvételek helyben használatára és kölcsönzésére is van lehetőség. A Zenei szolgáltatás terében 12 kényelmes fotel áll olvasóink rendelkezésére, mely megfelelő, nyugalmas környezetet teremt a gyűjtemény hangfelvételeinek elmélyült hallgatásához. A kölcsönözhető darabszámot és a határidőket az alábbi táblázat mutatja: 

Információhordozó
Mennyiség
Kölcsönzési határidő
  CD
6 tok
2 hét
  DVD 
6 tok
1 hét
  Hanglemez, hangkazetta
6 tok
4 hét
 
A kölcsönzés díja lemezenként 100 forint.
 

Zenehallgatás   Zenei szolgáltatás tere

Fotó: Walter Péter

5-ös / 6-os zenei csatorna 5-ös / 6-os zenei csatorna

A Zenei szolgáltatás terében, a helyben hallgatást biztosító csatornák között találjuk az 5-ös és 6-os csatornákat. Ezek a csatornák a könyvtárosok zenei ajánlásával kéthavonta az évfordulós zeneszerzőkhöz és zenészekhez kapcsolódva mutatják be a gyűjtemény zenei értékeit, különleges hangfelvételeit.
 
6-os csatorna  

6-os csatorna

 
Hallgasson bele!
 

Heti hangoskönyv ajánlónk Heti hangoskönyv ajánlónk

 

Kedves Olvasóink!
 
Figyelmükbe szeretném ajánlani a Katona József Könyvtár egyik új beszerzésű hangoskönyvét, mely remek szórakoztató időtöltésnek ígérkezik: 

 

Buda Ferenc: Fehérlófia – Audio CD

 

Buda Ferenc: Fehérlófia

 

"Arany János valaha a hun-magyar mondakör történeteiben vélte megtalálni az elveszett magyar hőseposz darabjait. Jómagam a magyar népmesekincs legősibb rétegeiben keresgélek hasonló célból. E mesék közül a Fehérlófia mondja ki a legfontosabbat minden idő kicsi és nagy emberei számára: méltó, nagy céljainkért keményen meg kell küzdenünk, s ha nincs más kiút, oda kell áldoznunk valamennyit önmagunkból is." Buda Ferenc

A könyvet a szerző előadásában hallgathatjuk meg.

 

Kölcsönözhető hangoskönyvek gyűjteményünkben »

Korábbi hangoskönyv ajánlók »

Zeneművek a könyvtári katalógusban Zeneművek a könyvtári katalógusban

OLIB integrált katalógusunkban a gyűjteményünkben megtalálható zeneművek teljes körű tartalmi és formai feltárása megvalósul.
Keresési lehetőségek a katalógusban:
  • szerző(k)
  • mű – cím, műfaj, apparátus vagy letét, azonosító szám (opus, numero, műjegyzékszám), hangnem
  • előadó(k)
  • sílus, korszak
  • tárgyszó
  • földrajzi, etnikai vonatkozás
  • kiadó
  • információhordozó (CD, hanglemez, hangkazetta, CD-ROM, DVD)
A keresőkérdés beírása után szűkítse keresését. Válassza a Szűkítés az információhordozó típus alapján korlátozási lehetőséget, ezen belül jelölje meg a Hangfelvétel analitika címet.
A tételhez kapcsolódó hivatkozások lehetővé teszik az adat további katalóguskapcsolatainak megjelenítését, ami széleskörű tájékozódást biztosít.
 

Linkajánló Linkajánló

 

Online folyóiratok, magazinok, portálok
 

Fidelio   Gramofon   Hammer World   Café Momus
             
MusicMedia   Muzsika   Papageno   Parlando - Zenepedagógiai folyóirat
             
Recorder   Rockstar Magazin / Budapest Beat   Zenész    


 

Zenei intézmények, zenei gyűjtemények, koncertszervezők
 

Budapest Music Center - Magyar Zenei Információs Központ   Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár - Médiatár   Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjtemény   Hagyományok Háza
             
Kodály Intézet   Müpa   Magyar Állami Operaház   Országos Széchényi Könyvtár - Zeneműtár
             
Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar   Zeneakadémia  

 

 

   

 


 

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Könyvtárának katalógusa itt érhető el >>

 

Az Országos Széchényi Könyvtár zenei tárgyú
virtuális kiállításait itt tekintheti meg >>


 

Adatbázisok, online kottagyűjtemények
 

Magyar népdaltípusok példatára
 

Zenetudományi Intézet Hangarchívum

 
Petrucci Music Library   Free Choral Music   Zeneszöveg.hu


 

Kottakiadók

Ars Nova Editio   Editio Musica Budapest   Kontrapunkt Music   Rózsavölgyi és Társa Kiadó