Jeles személyek adattára Jeles személyek adattára

Alföldy Jenő

Alföldyné Dobozi Eszter 

Bahget Iskander

Balogh Levente

Bán János

Bánszky Pál 

Bárth János

Beke József

Benes József 

Bodri Ferenc 

Boronkay Péter

Boros Pál

Buda Ferenc

Csatári Bálint 

Cseke Péter

Csík János

Damó István

Daróczi Csaba

Dóbiás Péter

Dömötör Endre 

Durányik László

Erdei Péter

Farkas Antal Jama 

Farkas Gábor

Farkas Gábor Mátyás 

Fehér Béláné

Füzi László

Garaczi János

Gerhát László

Gerle Margit

Gömöri Ferenc

id. Gyergyádesz László

ifj. Gyergyádesz László

Gyólay Viktória 

Hajdu Edit

Hanga István

Harsányi Zsuzsanna

Hatvani Dániel 

Hegedűs 2 László

Hegedűs Zoltán

Heltai Nándor 

Hollósy Katalin

Horváth Mária

Ittzés Mihály 

Ittzés Tamás

Iványosi-Szabó András

Iványosi-Szabó Tibor

Jámbor Zsolt

Kálmán Lajos 

Kerényi József Péter

Kertész Gábor

Kiss András 

Kiss Katalin

Kőtörő Miklós 

Ladics Tamásné

Leskowsky Albert

Majoros István

Márkus Ferenc

Messzi István 

Mikulás Ferenc

Nánási László 

Nemes László Norbert

Nemesszeghy Lajosné 

Orosz István

Orosz László 

Pálfy Gusztáv

Pintér Lajos

Pócs Péter

Polyák Ferenc 

Probstner János

Radó Vilmos 

Svébis Mihály

Szappanos István

Szarka Balázs

Székelyné Kőrösi Ilona

Szekér Endre 

Szilágyi Varga Zoltán

Szoboszlay Péter

Sztachó-Pekáry István

Tarapcsik Sándor

Törös Olga 

Turai Gábor Kamil

Ubrizsyné Érsek Éva

Ulrich Gábor

Mikulás Ferenc Mikulás Ferenc

 
MIKULÁS FERENC

Animációs filmszakember, producer, a Kecskemétfilm Kft. ügyvezető igazgatója
 

Mikulás Ferenc

 
Kaposváron született 1940. augusztus 17-én. Gyermekkorát Dunapatajon töltötte 1943-tól 1954-ig. Édesapja korán meghalt, ezért édesanyja egyedül nevelte fel öccsével és nővérével együtt. Első filmélményét négyéves korához köti, amikor a második világháború idején a szovjet csapatok átvonultak a Dunántúlra Dunapatajnál. A tisztek egy része egy ideig náluk lakott és ekkor vetítettek egy, a németek kegyetlenkedéseiről szóló filmet. Nagy hatással volt rá az ötvenes évek filmművészete, például Eisenstein filmjei, de mégsem ezek az élmények, hanem az irodalmi hatások terelték az animációs film felé.
Középiskoláit a kunszentmiklósi gimnáziumban kezdte, de 1956. október 24-én szavalt a település főterén és a gimnáziumi sztrájk egyik fő szervezője volt, emiatt eltávolították az iskolából. Végül Kalocsán érettségizett le 1959-ben, majd több sikertelen felvételi vizsga után segédmunkásként dolgozott. A katonaságnál a politikailag megbízhatatlanok zászlóaljába került Nyíregyházára. Dolgozott a Térképészeti Hivatalnál mint segédmunkás és geodéta.
A honvédségnél ismerkedett meg Wekerle Sándor volt pénzügyminiszter unokájával, aki felhívta figyelmét a Bács-Kiskun megyei filmstúdióra. Itt ismerkedett meg a filmkészítéssel: forgatással, laborálással, vágással, hangosítással és kópiakészítéssel is foglalkozott. A Pannónia Filmstúdióban is eltöltött egy évet Budapesten.
 
Filmstúdió
 
 A Kecskeméti Animációs Filmstúdió
 

A Pannónia Stúdió kecskeméti műtermének létrehozásakor stúdióvezetőnek nevezték ki 1971-ben. A Pannónia kecskeméti bővítése a kecskeméti származású Matolcsy György ötlete volt, aki ekkor a Pannónia igazgatója volt. Az ekkor mindössze 31 éves Mikulás Ferenc Kecskeméten és környékén, Bács-Kiskun megye településein, valamint Pécsett és Szegeden is kereste leendő munkatársait. Az előkészületekre egy év állt rendelkezésére és végül 50 jelentkező közül választotta ki azt a 13 munkatársat, akikkel megkezdték a munkát. A kezdő csapat tagjai voltak például Tóth Pál, Újvári László, Horváth Mária, Törőcsik Jolán, Palkó Pál, Balanyi Károly, Kalmárné Horóczi Margit, Ruszt József, Gémes József, Pethő Zsolt és az iparművészeti egyetem tanárai. Az induláskor 4-5 hónapos képzést is tartottak az új kollégáknak, ezen belül Mikulás Ferenc filmtörténeti- és filmtechnikai ismereteket tanított. Tanulmányi csereutakkal biztosították maguknak a külföldi tapasztalatszerzést, így jutott ki például a svédországi Lundba, ahol vetítéseket tartott, de népszerűsítette a stúdió filmjeit a Canadai Filmintézetben, ill. Párizsban és Krakkóban is. A stúdióban már az első években is törekedtek a kísérleti, szerzői filmek készítésére, melyeknek elfogadtatásában nagy jelentőségű volt Bódy Gábor közreműködése, segítsége. A Soros Alapítvány támogatásával nemzetközi ösztöndíjrendszert is indítottak, amit külföldi fesztiválokon hirdettek. Ez fontos kapcsolatokat és ösztöndíjasokat hozott. Ők munkákat is szereztek, pl. Svájcból, vagy a bécsi Magyar Intézetben történt vetítés után Ausztriából, de sokat jelentettek a fesztiválokon történt személyes találkozások is. A külföldi munkák magasabb díjából tudták fejleszteni az eszközöket, szoftvereket vásárolhattak.
Az ösztöndíjrendszer eredményességét jól mutatja a belga Luc Degryse esete, aki több hónapos ittléte alatt elkészítette szerzői filmjét, ami abban az évben elnyerte a magyar kritikusok díját (Souvenir, 1987).
A stúdió először a Patika Múzeum épületében dolgozott, de az épület nagyon rossz állapotban volt. Az akkori kulturális miniszter, Pozsgay Zsolt és Tóth Menyhért festőművész közbenjárására azonban megteremtették az anyagi feltételeket egy új épület létrehozására, mely Kerényi József tervei alapján készült. A Liszt Ferenc utcai stúdió építését 1980-ban kezdték el és 1981. június 17-én adták át.
1975-ben készítik el külföldi megrendelésre az Egér a Marson című első önálló rajzfilmsorozatot és 1979-ben készül el a stúdió első szerzői filmje, Hegyi-Füstös László Regölés című alkotása. 1981 októberében Budapesten is bemutatkozik filmjeivel a stúdió a Horizont moziban.
A Kecskeméti Animációs Filmstúdióból 1991-ben Kecskeméti Animációs Filmgyártó Vállalat lett, majd 1993-tól az önkormányzattal összefogva önálló vállalkozássá alakult Kecskeméti Animációs Filmgyártó és Forgalmazó Kft. (Kecskemétfilm Kft.) néven. Munkatársaival sok országosan és nemzetközileg ismert és elismert animációs filmet hoztak létre, mint a Magyar népmesék-sorozat, a Mondák a magyar történelemből, a Mesék Mátyás királyról vagy a Vízipók-csodapók sorozat, melynek három sorozata a stúdió legsikeresebb animációja.
A sorozatokon és az egész estés animációs filmeken kívül kezdettől fogva kollázs- vagy tárgyanimációk, naturfilmeket felhasználó munkák is készültek, 2012 februárjában pedig már 3D-technikával felszerelt új stúdiót is létrehoztak. A térhatású laborban Rátai Dániel Leonar3Do elnevezésű találmányát is használják. A stúdió mindezek mellett grafikai kivitelezéssel és arculattervezéssel is foglalkozik.
A műhely folyamatos megújulását helyi vagy Kecskemétre érkező művészek is biztosították. Dolgozott a műhellyel például Schéner Mihály, Gyulai Líviusz, Orosz István, Milorad Krstić, de állandó alkotója a stúdiónak például Szilágyi Varga Zoltán, Szoboszlay Péter, Nagy Lajos, Horváth Mária vagy Neuberger Gizella. A Kecskemétfilm Kft. munkáinak többségét ma már a koprodukciók teszik ki, önálló film készítésére nincs megfelelő anyagi forrásuk.
Két Oscar-díjra jelölt animációs film is a műhelyben készült: a spanyol egész estés Chico és Rita, valamint a Kells titka című ír történelmi kalandfilm is túlnyomó részt Kecskeméten készült. A két Oscar-jelölés mellett Arany Pálma- és Arany Medve-nominációt is magukénak tudhatnak. 2011-ben a műhely és vezetője, Mikulás Ferenc Magyar Örökség-díjat vehetett át a magyar irodalom népszerűsítéséért, többek között Arany János, Pilinszky János, Örkény István, Weöres Sándor műveinek megfilmesítéséért.
1985 óta szervezi a kecskeméti animációs filmfesztiválokat. Az első fesztivált 1985. július 13-tól 16-ig rendezték meg. Rendszeresen indítanak animációs tanfolyamot Kecskeméten. 1993 szeptemberétől a Kandó Kálmán Szakközépiskolában művészeti szakközépiskolát szerveztek aimációs szakkal. A kecskeméti fesztivál mellett nemzetközi fesztiválokon Mikulás Ferenc rendszeresen zsűritag, például Törökországban, Koreában, Olaszországban, Kínában.
Az MDF kecskeméti szervezetének egyik alapítója volt. Első felesége, Szarvas Judit sokat segítette a stúdió létrehozásában. Második felesége Varga Márta. Első házasságából egy fia, második házasságából egy fia és egy lánya született.
 
 
KAFF 2011
 
Mikulás Ferenc a 10. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon 2011-ben
 
 
Fontosabb tagságai és díjai:
 
Kecskemét Megyei Jogú Város Közgyűlése Kulturális és Idegenforgalmi Bizottságának külső tagja (1995)
Az Animációs Filmművészek Nemzetközi Szövetsége (ASIFA) igazgató-tanácsának tagja. (1996-től 2000-ig)
Az NKA Mozgókép Szakmai Kollégium tagja (2003)
A Magyar Mozgókép Közalapítvány kuratóriumának alapító tagja (2005). 
Elismerései: Munka Érdemrend Ezüst Fokozata (1987)
Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztje, polgári tagozat (1996)
A kunszentmiklósi Baksay Sándor Gimnázium PRO SCOLA díja (a stúdió részére) (2003)
Az Olasz Filmművész Szövetség kitüntetése (2004)
Bács-Kiskun Megye Művészeti Díja a Kecskemétfilmnek (2005)
Balázs Béla-díj (2008)
Bács-Kiskun Megyei Príma Díj (2008)
„Rendületlenül” Diploma – a Magyar Szellemi Védegylettől (2008)
Köztársaság Elnökének Érdemérme (2011)
Kecskemét Város Díszpolgára (2015)
Raoul Wallenberg-díj (2016)
Prima Primissima Díj (2016)
 
Ajánló munkáiból:
 
 
Szemszög : a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál napilapja
[Felelős kiadó. A lap megjelent: 1996. 1. sz. (jún. 5.) - 1996. 5. sz. (jún. 8.) és 2005. 1. sz. (jún. 15.) – 2005. 5. sz. (jún. 19.)]
 
KAFF 2002 : 6. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál
[A bevezetőt írta és a kötet felelős kiadója.]
 
KAFF 2005 : Kecskemét Animation Film Festival
[A bevezetőt írta és a kötet felelős kiadója.]
 
 
 
 
Kecskeméti Paletta 2009 : Mikulás Ferenc ajánlja.
In: Petőfi népe. - 64. évf. 121. sz. (2009. máj. 25. hétfő), p. 4. 

 
Az animációs filmfesztiválok / Orosz Anna Ida, Mikulás Ferenc
 
In: Animációs körkép / szerk. Fülöp József, Kollarik Tamás . - Budapest : Magyar Művészeti Akadémia, 2016. - p. 101-110.
 

Ajánló munkásságáról, a Kecskeméti Animációs Filmstúdió tevékenységéről és a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválról szóló irodalomból teljes szöveggel:
 
Pénz a rajzasztalon : Animációs filmbiznisz / Halaska Gábor
 
Reflektorfényben az animáció : Mikulás Ferenc: Magyar filmeket kell készítenünk, magyar kultúrát kell közvetítenünk / Muray Gábor
In: Magyar nemzet. - 68. évf. 161. sz. (2005. jún. 15. szerda), p. 14. Tovább a teljes cikkhez >>
 
Trükkasztal : Mikulás Ferenc a nagyvilág animációs gyűjteményeiről, a kisemmizett műfajról és a pusztulásra ítélt filmművészeti hagyatékokról / Lőcsei Gabriella
In: Magyar nemzet. - 70. évf. 155. sz. (2007. jún. 9. szombat), Hétvégi magazin mell., p. 34.
Tovább a teljes cikkhez >>
 
Elismert kecskemétiek.
In: Kecskeméti lapok. - 104. évf. 11. sz. (2008. márc. 20.), p. 3. 
 
Nap mint nap rálelni a boldogságra : Mikulás Ferenc Kecskemétet a hazai animáció fellegvárává tette / Gál Orsolya
In: Kecskeméti lapok. - 104. évf. 11. sz. (2008. márc. 20.), p. 6-7. 
 
 
Animációs fesztivál félezer vetítéssel : Fél évszázad Oscar-díjasai mellett erotikus animációk bemutatója a KAFF műsorán / Bársony Éva
 
Európa is elismeréssel adózik a KAFF-nak : Kecskeméti sikerek / Gál Orsolya
In: Kecskeméti lapok. - 105. évf. 13. sz. (2009. jún. 24.), p. 4. 
 
Legyen az animáció mindenkié / Kárpáti György
 
 
Rajzolt világok / Farkas Anita, Szentei Anna
In: Magyar demokrata. - 15. évf. 27. sz. (2011. júl. 6.), p. 48-51. 
 
Vízipók, a Megasztár / Borzák Tibor
 
Mikulás Ferenc és a Kecskeméti Animációs Filmstúdió / Keserü Katalin
 
Központosított mecenatúra : "Hontalanná" váltak az animációs tévésorozatok / Varsányi Gyula
 

Engem a folyamatos stressz éltet : A 75 éves Mikulás Ferenccel Kriskó János beszélgetett / Kriskó János
In: Forrás. - 47. évf. 9. sz. (2015. szept.), p. 77-96. Tovább a teljes cikkhez>>

 

Kecskemét új díszpolgára : A munka öröm számára, de szívében az első hely a családé : [Int.] / Mikulás Ferenc;  Sipiczki Sándor. – Fotó
In: Kecskeméti lapok. - 111. évf. 8. sz. (2015. okt. 1.), p. 14-15. 

 

Magyar népmesék angolul is : Mikulás Ferenc: próbálom a lehető legjobban végezni a munkámat / Mihályka Gyula. – Fotó
In: Petőfi népe. - 71. évf.  254. sz. (2016. okt. 28. péntek), p. 5.

Prima Primissima lett Mikulás Ferenc / Zs. D.
In: Petőfi népe. - 71. évf.  285. sz. (2016. dec. 5. hétfő), p. 5.

A magyar producer, aki nemet mondott a Disneynek – Mikulás Ferenc a Vasárnapnak : Interjú Mikulás Ferenccel, a Kecskemétfilm ügyvezető igazgatójával / Tóth Gábor
In: Vasarnap.hu. – (2019. 11. 27.)
Tovább a teljes cikkhez>>

Kényszerűségből állandóan kreatívnak kellett lennem : [Int.] / Mikulás Ferenc; / Bagi László. – Fotó
In: Forbes. - 8. évf. 2. sz. (2020. febr.), p. 57-63. Tovább a teljes cikkhez>>

Közéleti személyiségek, akikről régen hallottunk ... / Varga Géza. – Fotó
In: Kecskeméti lapok. - 116. évf. 12. sz. (2020. júl. 2.), p. 13.

 

További ajánló a Katona József Könyvtár gyűjteményéből:
 
Rajzfilmsiker Espinhóban : Molnár Péter Nemzetközi "pálmái" / Koloh Elek
In: Petőfi népe. - 38. évf. 298. sz. (1983. dec. 18.), p. 5. Tovább a teljes cikkhez>>
 
Egyedi rajzfilmek, sorozatok, sikerek : Új alkotások és anyagi gondok / Koloh Elek
In:  Petőfi népe. - 42. évf. 203. sz. (1987. aug. 29.), p. [5.] Tovább a teljes cikkhez>>
Akik a rajzfilm figurákat életre keltik... / lejegyezte és szerkesztette Kiss Márta
In: Köztér. - 1. évf. 4. sz. (1998. okt. ), p. 4-5.
 
KAFF '99 / Daróczi Kiss Márta
In: Köztér. - 2. évf. 5. sz. (1999. máj.), p. 12.
 
Három évvel ezelőtt kezdtünk készülni : Beszélgetés Mikulás Ferenc fesztiváligazgatóval
In: Grádics. - 3. évf. k.sz. (1999. jún. 10.), p. 10.
 
Kecskemét a Hírös rajzfilmváros : [Riport] / Vadas Zsuzsa
In: Nők lapja. - 50. évf. 27. sz. (1999. júl. 07.), p. 78-79.

Kecskemét a rajzasztalon : Animációs készülődés a harmadik évezredre / Havran Zoltán
Jó érzés bejönni dolgozni / Mikulás Ferenc, Ábrahám Eszter
In: Petőfi népe. - 55. évf. 216. sz. (2000. szept. 14.), p. 4. Tovább a teljes cikkhez>>
 
 
30 éves a kecskeméti rajzfilmstúdió - filmekről, művészetről, közösségről - a jubileum kapcsán : A megvalósult lehetőségek : [Int.] / Mikulás Ferenc
In: Kecskeméti lapok. - 97. évf. 25. sz. (2001. jún. 28.), p. 4.
 
Harmincéves a stúdió : Az animációs filmgyártás központja / Balai F. István
In: Petőfi népe. - 56. évf. 151. sz. (2001. jún. 30.), p. 6. Tovább a teljes cikkhez>>
 
 
Folytatódnak a Magyar Népmesék.
In: Kecskeméti lapok. - 98. évf. 46. sz. (2002. nov. 28.), p. 9.
 
Meséinkben a nemzeti kultúránk : Mikulás Ferenc: sajnálatos, hogy rajzfilmjeinket nem láthatják a gyerekek / Barta Zsolt
 
Fesztiváli sikerek, szakmai elismerések.
In: Kecskeméti lapok. - 99. évf. 3. sz. (2003. jan.30.), Jelenvaló mell. p. 10.
 
A magyar népmesék hagyományos értékeket közvetítenek : [Int.] / Mikulás Ferenc ; Borzák Tibor
 
Világszerte sikeresek a Kecskemétfilm produkciói : Remeklő rajzfilmesek.
In: Kecskeméti lapok. - 100. évf. 43. sz. (2004. nov. 18.), Jelenvaló mell., p. 1, 3.
 
Húsz éve kezdődött : [Int.] / Mikulás Ferenc
In: Kecskeméti lapok. - 101. évf. 22. sz. (2005. jún. 16.), KAFF 2005 mell., p.1.
 
Ahol nem csak nézni lesz szabad : Európában egyedülálló intézményt álmodtak meg a hazai rajzfilmek fellegvárában.
 
Harmincöt éves a kecskeméti rajzfilmstúdió.
In: Kecskeméti lapok. - 102. évf. 26. sz. (2006. júl. 20.), p. 8.
 
Pillanatfelvételek egy életről : Mikulás Ferenc / Bahget Iskander
In: Kecskemét magazin. - 1. évf. 7. sz. (2006. aug.), p. 22.
 
 
Újra verset mond a kicsapott diák : A város szép gesztussal "rehabilitálja" Mikulás Ferencet / Rákász Judit

Mikulás Ferencet nem érintette meg a giccs / Balai F. István
 
Átadták a Területi Príma Díjakat : "Tisztelet a tudománynak és a kultúrának!" / Sipiczki Sándor
In: Kecskeméti lapok. - 104. évf. 34. sz. (2008. dec. 3.), p. 8-9.
 
Erős közösség, sokszinűség : Beszélgetés Mikulás Ferenccel, a Kecskemétfilm Kft és a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál igazgatójával / Józsa Ágnes
In: Kritika. - 38. évf. 11. sz. (2009. nov.), p. 6-8.
 
Hol volt, hol nem volt üzlet : Kecskemétfilm Kft. / Torontál Zoltán
In: Figyelő. - 54. évf. 7. sz. (2010. febr. 18-24.), p. 35-36.
 
Kecskemét Kínában : Animációs csúcstalálkozó 12 rajzfilmes fesztivál képviselőivel / Rákász Judit
 
Az idő végül bennünket igazolt : Mikulás Ferenc dilemmákról, túlélésről és örömökről - 70. születésnapja apropóján : [Int.] / Rákász Judit
 
A jelentős életmű záloga a tisztesség és a tehetség : [Int.] / Mikulás Ferenc
Elkészült a 100. népmese : Szenteste kezdi vetíteni az MTV az új epizódokat.
 
Magyar Örökség-díj a Rajzfilmstúdiónak és Mikulás Ferencnek.
In: Kecskeméti lapok. - 107. évf. 26. sz. (2011. dec. 21.), p. 13.
 
Kecskeméten beköszöntött a 3D-korszak / R. Kiss Kornélia
 

Világlátott filmek a kecskeméti stúdióból : Az Oscar-díjra jelölés a legnagyobb szakmai elismerésünk : [Int.] / Mikulás Ferenc; Popovics Zsuzsanna. - Fotó
In: Petőfi népe. - 68. évf.  5. sz. (2013. jan. 7. hétfő ), p. 5.

"Igenis van a mozgókép kultúra iránt érdeklődés a kistelepüléseken" : Beszélgetés Mikulás Ferenccel / Mátyus Aliz
In: Szín. - 18/3. (2013. jún.), p. 4-9. Tovább a teljes cikkhez>>

 

Harmincéves a KAFF : Az animációs fesztiválon lesznek szabadtéri vetítések is / Mikulás Ferenc; Zsámbóki Dóra. – Fotó
In: Petőfi népe. - 70. évf.  98. sz. (2015. ápr. 27. hétfő), p. 2.

Ha a tévé nem fogadja be, nincs támogatás : Honnan hová jutottak a magyar rajzfilmesek, és merre tart a honi animációs mozgóképgyártás? / Mikulás Ferenc; Lakner Dávid
In: Magyar nemzet. - 80. évf. 152. sz. (2017. júl. 3.), p. 13. Tovább a teljes cikkhez>>

Mozgalmas évet tudnak maguk mögött : Közmondásokból és városi legendákból is készül animáció : Nagyszerű esztendőt tudhat maga mögött a Kecskeméti Rajzfilmstúdió : [Int.] / Mikulás Ferenc; Horváth Péter. - Fotó
In: Petőfi népe. - 73. évf.  287. sz. (2018. dec. 11. kedd), p. [1.], 6.

Örökös körforgás : A Magyar Népmesék sorozat soha nem megy ki a divatból : [Int.] / Mikulás Ferenc; Német Dániel. – Fotó
In: Magyar demokrata. - 23. évf. 1. sz. (2019. jan. 3.), p. 68-70.

Eredményes évet zárt idén is a Kecskeméti Rajzfilmstúdió / Mikulás Ferenc; Horváth Péter
In: Baon.hu. - (2019. dec. 27.) Tovább a teljes cikkhez>>

 

"Fölvállaljuk, amiben hiszünk, még ha azért nap mint nap küzdenünk is kell" : [Int.] / Mikulás Ferenc; Leczo Bence
In: Petőfi népe. - 75. évf.  69. sz. (2020. márc. 21. szombat), Előretolt helyőrség mell. p. [1], 3. Tovább a teljes cikkhez>>