Katona József Lexikon Katona József Lexikon

Katona József versei Katona József versei

Életében egyetlen verse jelent meg a Vágy (Vágyam címmel) az Aurora 1822-i, első kötetében. Mint 1820. december 7-én Kisfaludy Károlynak írt leveléből kiderül, több versét is elküldte neki, de Kisfaludy csak ezt az egyet közölte.

Forrás: Katona József versei / Katona József ; [a szöveget gond. és az utószót írta Orosz László]. - Budapest : Szépirod. Kiadó, 1991. - p. 78. Lásd a katalógusban>>

Versei

Katona verseiben jelentős szerepük van a természetből vett képeknek. Gyakori versépítési módja, hogy a gondolatokba, reflexiókba merülő lírai ént természeti kép keretébe, mintegy a tájba állítja.

Forrás: Katona József / Orosz László. - Budapest : Gondolat, 1974. - p. 183. Lásd a katalógusban>>

Orosz L: Katona

 Verselésére jellemző a formák változatossága. Huszonöt verse közül nyolc klasszikus időmértékes, kettő rímes időmértékes, tizenegy rímes hangsúlyos, kettő rímes és kettő rím nélküli. Mint a Bánk bánra, verseire is jellemző az enjambement gyakorisága.

Katona József élvezte a verszenét, a zökkenő nélküli ritmust, a tiszta rímeket; ebben a formai mesterkedőkhöz hasonlíthatjuk. Versei közül különösen Az Andal hibátlan anapesztusaival s többnyire tiszta rímeivel formai bravúrnak tekinthető.

Forrás: Versek, tanulmányok, egyéb írások : kritikai kiadás / Katona József ; sajtó alá rend. és a jegyzeteket írta Orosz László. - Budapest : Balassi Kiadó, cop. 2001. - p. 175. Lásd a katalógusban>>

Versek, tanulmányok, egyéb...

Versei a Magyar Elektronikus Könyvtárban>>

 

Katona József Tudástár >>