Híreink 2017 Híreink 2017

 
2017. december 16.
 

 
2017. december 12.
 
 

 
 
2017. december 5.
 
 
 
 

 
2017. november 30.
 

 
2017. november 29.
 

 
2017. november 25.
 

 
2017. november 14.
 

2017. november 10.

PÁRBESZÉD A POLGÁROKKAL

2017. november 10-én az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete, valamint a Europe Direct Bács-Kiskun Megyei Európai Információs Pont szervezésében megvalósult egy lakossági fórum, ahol Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztosa volt a vendégünk.
Az esemény kezdetén köszöntőt mondott Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere. A köszöntő után  Zupkó Gábor, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetőjének irányításával megkezdődött a beszélgetés, ahol az érdeklődő hallgatóság soraiból igen sok kérdés hangzott el – külön örömünkre szolgált, hogy nem csupán a felnőtt lakosság, hanem a középiskolás fiatalok is bátran ismertették gondolataikat.
A program különlegességét és interaktivitását tovább növelte, hogy egy alkalmazás segítségével a fórumon jelen levő és az eseményt online követő személyek okos eszközükön keresztül szavazatokat tudtak leadni három feltett kérdésre.

Párbeszéd    

 


2017. november 2.

 

 
2017. október 26.
 
 
 
 

 
2017. október 24.
 
 
 

 
2017. október 21.
 
 

 

2017. október 20.

 

 
2017. október 18.
 
 

 
2017. október 13.
 
 
 
 

 
2017. október 10.
 
 

 

2017. október 2 - 8.
CSAK TISZTA FORRÁSBÓL - Országos Könyvtári Napok Bács-Kiskun megyében
Csak tiszta forrásból! – Így hangzott 2017-ben az Országos Könyvtári Napok felhívása. A ma már több mint egy évtizedes múltra visszatekintő rendezvénysorozat eseményei az Informatikai és Könyvtári Szövetség koordinálásával, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával zajlottak országszerte. A könyvtárak naponta más-más témakörben – az információforrásoktól a természet forrásain át az élet forrásáig – hívták fel a lakosság figyelmét a könyvtári szolgáltatások sokszínűségére, az iskolán kívüli tanulásban, információszerzésben, közösségformálásban betöltött szerepükre. A hét tematikájának kialakítására, a promóciós anyagok elkészítésére ismét a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár kapta a megbízást.
Az ország 1872 településének 2227 intézményében több mint 7000 programra került sor október első hetében. Bács-Kiskun megye 106 települése, 128 könyvtára csatlakozott az akcióhoz 726 programot szervezve. 
A megyei rendezvénysorozat október 2-án a 120 éves a Katona József Könyvtár emlékülésével kezdődött. Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere és Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke köszöntő szavai után szakmai és civil szervezetek, valamint az intézmény legjelentősebb partnerei kértek szót. „Az emberek közösségét a közös szél, vagyis szellemiség tudja összetartani – ha ez nincs, az egész önmagától széthullik. Bács-Kiskun megyében a közös szellemiség – amely kormányokon, önkormányzati választásokon, vagyis sok-sok egymást váltó emberen túl is fennmaradt – a tudás közvetítésének fontossága. A gyerünk, csináljuk! Teremtsük meg az elérhető tudástárral a lehetőségét annak, hogy kiművelt emberfővé válhassanak a gyerekek! Mert nincs más út – hangsúlyozta az ünneplő közösségnek Sohonyai Edit ifjúsági író. 
Sokakat érdeklő és mindannyiunkat érintő fontos témát jártak körbe a könyvtárak a hét során. Sok helyen került sor hangulatos író-olvasó találkozókra: Vig Balázs bajuszkalandját éppen úgy élvezték a bajai gyerekek, mint keceli és császártöltési kortársaik. Lajosmizsén Gévai Csilla Nagyon zöld könyvének megismerésére invitálták a közönséget, Turbuly Lilla vándorszívének megható történetét Tabdi, Szakmár és Homokmégy óvodásai és kisiskolásai fogadták örömmel, Kecskeméten pedig Paulovkin Boglárka meséje nyerte el a gyerekek tetszését. Sohonyai Edit kamaszokról szóló naplóregénye Bácsalmáson és Tompán  ébresztett kedvet az olvasáshoz, Ötvös Anna kassai történész Márai Sándor feleségéről írt könyvének bemutatójára Baján került sor.
Megyeszerte használták a kollégák a Katona József Könyvtárban készült Mesél a Könyvtári Maci, Vizes nyomkereső és A békabuzogánytól a rucaörömig c. forgatókönyveket.
Nagy sikere volt a látványos, interaktív természetismereti programoknak is. Muslinca Ica segítségével a megyeszékhelyen kívül Tázláron, Kunfehértón és Kelebián tanultak játékosan az őszi munkákról, néphagyományról a gyerekek. Sok település számított a Kiskunsági Nemzeti Park szakembereinek közreműködésére, akik egy-egy település közvetlen környezetének természeti értékeire hívták fel a figyelmet.
A népi hagyományok, népszokások, az ősz jeles napjai változatos formában elevenedtek meg a könyvtárakban. Madarason a helyi hímzést tanulhatták meg a fiatalok, Kerekegyházán csuhébabák készítésére tanították a gyerekeket, Tiszakécskén pedig a madárijesztők randevúztak. „Elmúlt a nyár, itt az ősz, szőlőt őriz már a csősz" – hallottuk a Lóca együttestől Dávodon, Dunaszentbenedeken, Garán, Öregcsertőn, Uszódon és Vaskúton. 
Népszerűek voltak a helyi értéktárakat bemutató foglalkozások, a helyismereti séták, helytörténeti vetélkedők. Kecskeméten temetői séta indult a város jeles személyeinek sírjához, Szeremlén Széköm néköm a Sugovica partja címmel vetélkedtek a folyó történetéről.
Tekerjetek egyszerre Kecelre – szólt a könyves-bringás szakmai napra való invitálás, ahol a házigazdák mellett a kiskőrösi és a soltvadkerti könyvtárosok osztották meg egymással tapasztalataikat. Bátmonostor is megmozdul, hiszen 1849 méter futás várt a vállalkozó kedvűekre.
Koccintsunk vízzel! címmel országos akció indult Kecskemétről, amelyhez a megyéből többen csatlakoztak Csávolytól Katymáron, Petőfiszálláson, Szabadszálláson, Szankon át Tiszaalpárig. A cél az volt, hogy azonos időpontban fejezhessék ki az emberek, fontos számukra a víz, ezen belül is az egészséges ivóvíz. Az esemény arra is alkalmat teremtett, hogy a cukrozott italok helyett a vízfogyasztást népszerűsítsük.
A Könyves Vasárnapon közel 600 könyvtár nyitott ki rendhagyó módon az országban. Bács-Kiskun megyében is változatos programkavalkád zárta ezt a gazdag hetet, beiratkozási akciókkal, meghívott vendégekkel, és persze – mert ez a lényeg – elégedett új és régi olvasókkal, könyvtárhasználókkal! Nagyszerűen sikerült az idei év is, nagyon sok érdeklődő vett részt az eseményeken. 
 
 
 

2017. október 2.
 
120 éves a Katona József Könyvtár - Emlékülés
 
 
 

 
2017. október 2.
 
 
 

 
 
2017. szeptember 28.
 
 
 

 
2017. szeptember 27.
 
 

 

2017. szeptember 25-26.

A könyvtárak kommunikációja a valós és a virtuális térben

Bács-Kiskun megyei városi és községi könyvtárosok szakmai továbbképzése a könyvtári kommunikáció hatékonyságának növelése érdekében

 

 

A továbbképzést a Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjtemények Kollégiuma támogatta.

A továbbképzés programja az alábbi volt:

2017. szeptember 25. hétfő:

9.00-10.15         Az országos és a helyi média szerepe és lehetőségei

Előadó: Bán János igazgató, Kecskeméti Médiacentrum

10.15-10.30       Szünet

10.30 -12.15      A könyvtár és a helyi média kapcsolatának kialakítása

Előadó: Kriskó János főiskolai docens, Neumann János Egyetem

12.15-13.00      Ebéd

13.00-14.00       Arculattervezés, egységes grafikai megjelenés a könyvtár kiadványain

Előadó: Maczkóné Káldi Zsuzsanna, Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár

14.00-17.00       Prezentációs technikák elméletben és gyakorlatban (kiemelten a Prezi lehetőségei)

Előadó: Csépányi Zoltán, Bródy Sándor Könyvtár, Eger

 

2017. szeptember 26. kedd: Kommunikáció a virtuális világban

9.00-13.00       Korszerű online információáramlás, web 2.0-es szolgáltatások könyvtári környezetben (pl. Google űrlapok, Facebook, Instagram)

Előadó: Nagy Nikolett, Jászberényi Városi Könyvtár

13.00-14.00       Ebéd

14.00-15.00       Book FM – az ország első könyvtári rádiója

Előadó: Virág Barnabás, Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár

15.00-16.00       Konzultáció, tapasztalatcsere

 

Képzésünk bevezető előadására Bán Jánost kértük fel, aki a Kecskeméti Médiacentrum igazgatójaként betekintést nyújtott a nyomtatott és televíziós kommunikáció lehetőségeibe. Az országos és helyi napilapok, hetilapok és televíziók közönségét megismerve, új ismereteinket célzottan felhasználva nagyobb hatásfokkal tudjuk szolgáltatásainkat ezeken a fórumokon is népszerűsíteni.

Kriskó János főiskolai docens és a Kecskeméti Televízió szerkesztője előadásában a sajtóval való kapcsolattartás gyakorlati tudnivalóit, és saját tapasztalatait osztotta meg velünk. Hasznos információkat kaptunk az e-mailen történő kommunikációról, a személyes megkeresések fontosságáról. Megtudtuk, milyen a jó sajtóközlemény, milyen programokra hívjuk el az újságírókat, miről írjunk nekik, mikor érdemes sajtótájékoztatót összehívni. Hogyan állítsuk össze intézményünk sajtólistáját, és milyen fontos a megfelelő gondozása, aktualizálása.

A közös ebéd után grafikus-tervező munkatársunk, Maczkóné Káldi Zsuzsanna tartott előadást arról, milyen grafikai megoldásokat használhatunk a könyvtár kiadványain az egységes és minél hatékonyabb megjelenés érdekében. A könyvtár arculatának megfelelő logó, harmonizáló plakátok, szórólapok, egyéb kiadványok elkészítéséhez kaptunk tanácsokat, beleértve az ezekre a célokra használható programok rövid bemutatását is.

A délután hátralevő részében rövid előadás jellegű bevezető után Csépányi Zoltán, az egri Bródy Sándor Könyvtár munkatársa oktatott minket a Prezi használatára, már számítógépek és laptopok előtt ülve. Egy közös előadás elkészítése után már minden gépnél saját, választott témájú Prezi előadások készültek.

A képzésünk második napján a virtuális kommunikáció legújabb formáiba vezetett be bennünket Nagy Nikolett, a jászberényi városi könyvtár igazgatója. Rendkívül érdekes és átfogó előadását a projektoros kivetítés mellett saját okos eszközeinken is követhettünk, a Google Drive élő demonstrációjaként. A Google könyvtárak számára kifejezetten hasznos szolgáltatásait ismertük meg, illetve elmélyítettük tudásunk (pl. Űrlapok, Drive, Térkép). A web2 fogalmának tisztázása után megtudhattuk, hogy hogyan érdemes használni a könyvtáraknak a közösségi hálókat, a fájlmegosztó oldalakat, az RSS-t és egyéb lehetőségeket.

Délután könyvtárunk egyik új szolgáltatását mutatta be Zenei gyűjteményünk munkatársa, Virág Barnabás. A Book FM az ország első könyvtári rádiójaként mutatkozott be, egyben a következő adáshoz felvételeket is készítettek a képzésen részt vevőkkel. A Book FM adásai interneten, Facebook oldalunkon is megjelennek, ezzel az internetes kapcsolattartásban betöltött szerepét emeltük ki. Az adások elkészítésében elsősorban középiskolás korú olvasóink vesznek részt kollégánk irányításával, így közösségépítő szerepe is nagyon fontos.

 

 

 
2017. szeptember 21.
 

 
2017. szeptember 5.
 
 
 

 
2017. augusztus 31.
 
 
 

 
2017. július 27.
 
 

2017. július 15.

 
 
 

 
2017. június 29.
 
Az „Utazók a könyvtárban" a könyvtár ismeretterjesztő, turisztikai programsorozata keretében június 29-én, csütörtökön Vajda Zoltán biológus, ultrafutó tartott előadást, Ultramaraton a Halál-völgyben címmel.
A Hírös Guide Utazásközvetítő Iroda támogatásával az előadás tartalmához kapcsolódó szellemi fejtörőre is sor került. A helyes megfejtők közül hárman utazási bont nyertek, a nyereményeket 2017. július 14-én, pénteken vehették át a könyvtár Társadalom - Tudomány olvasótermében. A nyerteseknek ezúton gratulálunk!
A sorozat következő előadására: július 27-én, csütörtökön, 17 órai kezdettel kerül sor: Izrael – Szentföld címmel. Az előadó Dr. Hajdu Edit lesz. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
 
 


 
2017. június 24.
 


 
2017. június 20.
 

 

 
2017. június 15.


 

2017.  június 14.


2017. június 13. 


 
2017. június 8.
 


2017. június 7.

 

 

2017. június 6.

 

 
 
2017. május 30.
 
 
 

 

 
2017. május 25.

 
 
2017. május 10.
 


 
 
2017. május 4.


 
 
2017. április 29.


 
2017. április 26.

 

 

2017. április 21.


 
2017. április 20.


 
2017. április 19.


 
2017. április 19.


 
 
2017. április 11.


 
2017. április 7.


 
2017. április 7.


 
2017. március 31.


 
2017. március 31.
 


 
2017. március 29.
 


 
2017. március 28.


 

2017. március 23.


2017. március 23.


2017. március 22.

 

2017. március 16.
 


 
2017. március 14.
 


 
2017. március 9.


 

2017. március 8.


 
 
2017. március 7.


 
2017. március 3.
 
Az Utazók a könyvtárban, a könyvtár ismeretterjesztő, turisztikai előadássorozata keretében „PAMPÁK NÉPE" Argentína címmel előadást és autentikus táncbemutatót tartott Násztor Péter táncművész
A program keretében egy szellemi fejtörőre is sor került, amiben az előadás tartalmához kapcsolódóan öt kérdést tettünk fel. A helyes válaszadók közül sorsolással választottunk ki három helyes megfejtőt. A Hírös Guide Utazási Iroda által felajánlott nyereménykuponokat Soós Zoltán cégtulajdonos adta át a nyerteseknek. A nyerteseknek gratulálunk!
A programsorozat következő előadására: 2017. március 30-án lesz, Mesés India címmel.
 

 

2017. március 2.

 


2017. február 25.


 

2017. február 23.


 

2017. február 21.


 

2017. február 22.


 

2017. február 18.

Meseországban régi szép hagyomány, hogy amikor megcsordulnak az ereszek, amikor kellemesen cirógat a februári napsugár, s amikor egyre több jel utal a közelgő tavaszra, akkor gyűlnek össze nagy találkozóra, közös játékra a meseszerető gyerekek és felnőttek.
2017. február 18-án éppen 25. alkalommal  tárult ki Meseország kapuja, hogy bebocsátást nyerjenek rajta mindazok, akik lakóhelyükön már szerencsésen kiállták a mesebeli próbákat.
A hangulatos délelőttön Meseország Királya (dr. Kriston Vízi József), Királynője (Ramháb Mária) és a Bölcsek Bölcse (dr. Kríza Ildikó), és a népes meseszerető közönség előtt 22 mesemondó mutatkozott be.


Meseországi címek és rangok Bács-Kiskun megyében 2017-ben

Meseországi címek és rangok Kecskeméten 2017-ben


Fotók a mesemondó gyerekek megyei találkozójáról


Fotók a mesemondó gyerekek városi találkozójáról


Tudósítás Meseországból


 

Meseország 25


 

2017. február 16.


 

2017. február 15.

 


 

2017. február 14.


 

2017. február 9.


 

2017. február 8.


 

2017. január 26.

 


 

2017. január 25.


 

2017. január 20.