Híreink 2016 Híreink 2016

 
 

2016. december 22.

 


2016. december 17.


2016. december 17.

 


 

2016. december 16.

„4 FOR EUROPE országos középiskolai verseny"– országos döntő

A vetélkedő témája az Európai Unió

A  magyarországi Europe Direct Információs Hálózat, az Informatikai és Könyvtári Szövetség, az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája „4 FOR EUROPE" címmel európai uniós témájú versenyt szervezett középiskolás diákoknak.

A vetélkedőre országos szinten 186, négy fős csapat regisztrált.

Az első on-line fordulót követően régiónként a legjobb 10 csapat jutott be a regionális döntőkbe, ahonnan a 7 regionális forduló győztese, és összesített eredmény alapján a 3 legjobb második helyen végzett csapat kapott meghívást az országos döntőre.

A döntőt Kecskeméten rendeztük meg, 2016. december 16-án, pénteken 10.00 és 15.00 óra között.

A csapatok teljesítményét szakmai zsűri bírálta el. A zsűri tagjai:

Ramháb Mária – Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár – Könyvtárigazgató, főtanácsos

Lővei Andrea– Európai Parlament Tájékoztatási Irodája Magyarországon – Irodavezető

Zupkó Gábor – Európai Bizottság Magyarországi Képviselete - Képviseletvezető


A vetélkedő 1. helyezett csapata - VATR– ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium – Budapest – egy strasbourgi tanulmányúton vehet részt az Európai Parlament EUROSCOLA programjában.

A  2., 3, és 4. helyezett csapatok (Hideg pacal – Verseghy Ferenc Gimnázium – Szolnok; Eurozone-A3 – Friedrich Schiller Gimnázium és Kollégium – Pilisvörösvár és Women in Business – Neumann János Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium – Eger) egy szlovákiai körúton vehetnek részt, az Európai Unió Szlovák Soros elnöksége kapcsán.

Gratulálunk a résztvevő csapatoknak és a nyerteseknek!

4 for Europe

 


2016. december 16.


2016. december 16.

 

 


2016. december 13.

 

 


2016. november 30.

 

 


2016. november 25.

 

 


2016. november 23.

 
 

2016. november 11.


2016. november 10.

2016. november 10.

 
2016. november 7-8.

NEHEZEN KEZELHETŐ HELYZETEK A KÖNYVTÁRAKBAN

Bács-Kiskun megyei városi és községi könyvtárosok szakmai továbbképzése a speciális igányű használók megfelelő könyvtárellátása érdekében

A továbbképzést a Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjtemények Kollégiuma pályázata támogatta.

A Katona József Könyvtár kétnapos továbbképzésén segítséget nyújtott a megye érintett könyvtárosainak abban, hogyan szolgáltassanak a valamilyen szempontból hátrányos helyzetű, speciális igényekkel rendelkező olvasóiknak. Képzésünkre a megye nyilvános könyvtáraiból, valamint a könyvtári szolgáltató helyekről is érkeztek résztvevők, összesen 25 városból és községből, a nagyobb településekről többen is.

A továbbképzés programja az alábbi volt:

2016. november 7. hétfő

10.00-11.00 Sikeres programok tapasztalatai a roma fiatalok érdekében

Előadó: Kovács Erika Rozália, a Czinka Panna Népfőiskolai Egyesület főtitkára

11.00-12.00 Konfliktushelyzetek a könyvtári szolgáltató munkában

Tapasztalatcsere, lehetséges megoldások

Foglalkozás vezető: Lacziné Somogyi Tímea szociológus

12.00-13.00 Ebéd

13.00-17.00 Mentortársas a könyvtárban: Előadás és gyakorlat a roma gyermekek integrációs nehézségeiről

Motiváció Műhely, Szeged

2016. november 8. kedd

9.00-13.00 Speciális igényű olvasók könyvtári ellátása

Előadók, gyakorlatvezetők: Kalmár Judit, Papp Szabolcs tapasztalati szakértők (Nem Adom Fel Alapítvány)

13.00-14.00 Ebéd

14.00-15.00 Bemutató foglalkozás hátrányos helyzetű gyerekekkel

Foglakozás vezető: Rendekné Nyul Marianna

15.00-16.30 Konzultáció, tapasztalatcsere

 

A képzés első napján elsősorban a roma lakosságot érintő problémákkal foglalkoztunk előadóink segítségével. Kovács Erika Rozália, a Czinka Panna Népfőiskolai Egyesület főtitkára a magyarországi cigányságot bemutató általános helyzetkép után a tanulásban, tehetséggondozásban segítő sikeres pályázatokat, programokat, szervezeteket mutatta be, kitérve arra is, hogy ezek sikerében minden együttműködő félre, így a könyvtárakra, könyvtárosokra is szükség van.

Ezt követően Lacziné Somogyi Tímea szociológus – maga is cigány származású 6 gyermekes édesanya – gyakorlataival és kötetlen beszélgetéssel a cigányságot sújtó előítéletek, általánosítások ledöntésében volt segítségünkre.

A közös beszélgetős munkaebéd után, melyen az előadóink is részt vettek, következett a délutáni „társasjáték”, melynek során mindenki a saját bőrén tapasztalhatta meg, hogy milyen különbségek lehetnek normál körülmények közül érkező és hátrányos helyzetű használóink között. A Szegedi Tudományegyetem szociológusai köréből alakult Motiváció Műhely bevezető előadása és saját fejlesztésű társasjátékai segítettek ebben. Mentortársas és Rendszerhiba című játékaikat ismerhettük meg és játszhattuk el.

A második napon a speciális igényű olvasókra koncentráltunk. A Nem Adom Fel Alapítvány Érzékenyítő Tréning csapata hat helyszínen mutatta be a résztvevőkből kialakított csoportoknak a különböző fogyatékossággal élők életét. Elsősorban arra fókuszáltunk, hogy hogyan viszonyuljon hozzájuk egy egészséges ember, miben segítsen, és miben ne. Kipróbáltuk, hogy milyen kerekesszékkel közlekedni, hogyan kell segíteni nekik a lépcsőn, milyen vakon számítógépet használni, és ugyanezt kéz használata nélkül. Hogyan forduljunk értelmileg sérült, autista, hallássérült, vak, mozgásában korlátozott könyvtárhasználóink felé. A program végén mindenki megfogalmazhatta, mit kapott ettől a foglalkozástól. A gyakorlati segítség mellett sokan emelték ki azt az érzelmi feltöltődést is, melyet a foglalkozásokat vezető, nagyon pozitív szemléletű, valamilyen fogyatékossággal élő emberektől kaptak.

Délutáni foglalkozásunkon egy iskolai osztály volt a vendégünk, melyben szinte minden gyermek valamilyen hátránnyal küzd, egészségügyi, családi, társadalmi helyzetéből adódóan, sokan többféle szempontból is. Rendekné Nyul Marianna gyermekkönyvtárosunk kortárs gyermekversekről tartott foglalkozást számukra, a kapcsolódó megzenésített művekkel, az illusztrációkat is kiemelve. Ezután a könyvtárosok cserélték ki tapasztalataikat, adtak ötleteket egymásnak, hogy hogyan lehet ezeket a gyerekeket is megszólítani.

Nehezen kezelhető helyzetek a könyvtárakban - továbbképzés Nehezen kezelhető helyzetek a könyvtárakban - továbbképzés Nehezen kezelhető helyzetek a könyvtárakban - továbbképzés Nehezen kezelhető helyzetek a könyvtárakban - továbbképzés  Nehezen kezelhető helyzetek a könyvtárakban - továbbképzés


2016. november 8.

 


2016. november 3.

 


 

2016. október 19.

W. Barna Erika A kézírás teremtő hatalma című könyvét Dr. Turai Gábor Kamil mutatta be az érdeklődő közönségnek. A grafoterepautaként is ismert előadó a beszélgetőpartnere kérdéseire válaszolva a grafológia fontosságáról, a kézírás során megismerhető személyiségjegyekről és néhány, a bemutatott kötetben is szereplő híres személy kézírásáról is beszélt. 

 

A kézírás teremtő hatalma W. Barna Erika W. Barna Erika 2

 

 


2016. október 14.

 


2016. október 13.

 


2016. október 13.


2016. október 12.

 

2016. október 7.
 

 

2016. október 5.

 


2016. október 5.

 

 


2016. október 4.

 

 


2016. október 3.

 

 


2016. október 1.

 

A díszoklevél képe >>


 

2016. szeptember 29.

 

 


 

2016. szeptember 14.

 

 


2016. szeptember 7.

 


 

2016. szeptember 6.

 

 


 

2016. szeptember 3.

 

 


2016. szeptember 2.
 
Az Utazók a könyvtárban, a könyvtár ismeretterjesztő, turisztikai előadássorozata keretében Kertész Zoltán hegymászó tartott képes élménybeszámolót. „Ruandában hegyi gorillák között” címmel. 
A rendezvényen, egy szellemi játékra is sor került, amelyben a résztvevőknek az előadás tartalmához kapcsolódóan öt kérdést kellett megválaszolni. A helyes válaszadók közül 10 személy a Hírös Guide Utazásközvetítő Iroda cégtulajdonosa, Soós Zoltán nyereménykuponokat adott át 
A nyerteseknek ezúton gratulálunk!
A sorozatunk következő programjára: 2016. szeptember 27-én, csütörtökön kerül sor, Labancz István tart előadást Etiópiáról.
 
  
 

Híreink Híreink

 
2016. augusztus 16.

 


2016. augusztus 5.


Az Utazók a könyvtárban, a könyvtár ismeretterjesztő, turisztikai előadássorozata keretében Álmomban Bhutánban ébredtem”  címmel előadást és könyvbemutatót tartott Valcsicsák Zoltán, a Magyar-Bhutáni Baráti Társaság elnöke.
A program keretében egy szellemi fejtörőre került sor, amelyben az előadás tartalmához kapcsolódóan öt kérdést tettünk fel. A helyes válaszadók közül sorsolással választottunk ki három helyes megfejtőt. A Hírös Guide Utazási Iroda által felajánlott nyereménykuponokat Soós Zoltán cégtulajdonos adta át. A nyerteseknek gratulálunk!


2016. július 28.  - BHUTÁN, a bruttó nemzeti boldogság földje
 
2016. július 28-án, csütörtökön az UTAZÓK A KÖNYVTÁRBAN,  a könyvtár ismeretterjesztő, turisztikai sorozata keretében a  Bhutáni Királyságot bemutató, vetítéssel egybekötött előadásra került sor. Az Álmomban Bhutánban ébredtem című könyvét Valcsicsák Zoltán, a Magyar Bhutáni Baráti Társaság elnöke mutatta be. 
 
         
 

 
2016. július 19.

Játékot szerveztünk az Utazók a könyvtárban rendezvénysorozaton. A könyvtár ismeretterjesztő, turisztikai előadássorozata keretében Azerbajdzsán egy világias iszlám állam címmel tartott előadást Dr. Ujlaky István történész, középiskolai tanár.
A program keretében egy szellemi fejtörőre került sor, amelyben az előadás tartalmához kapcsolódóan öt kérdést tettünk fel. A helyes válaszadók közül sorsolással kiválasztottunk három megfejtőt. A Hírös Guide Utazási Iroda által felajánlott nyereménykuponokat Soós Zoltán cégtulajdonos adta át a nyerteseknek.  A nyerteseknek gratulálunk!
 
Előadás   Játék
 

 
2016. július 10.
 
2016. július 2-10. között a Katona József Könyvtár adott otthont a 41. Kincskereső-tábornak. A kecskeméti napok alatt nagyszerű feladatokat kínáltunk, s játékosan komoly alkotómunkát vártunk minden Kincskeresőtől. A Szépírók elkészítették – azaz írták, szerkesztették, illusztrálták és angol nyelvre fordították a CSIPERO.K. 2016 c. újságot, az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozó képes krónikáját. A tábor utolsó napján  a Ripacsok és a Gézengúzok ismét egy-egy remek történettel varázsolták el a népes közönséget. A bemutatott darabok forgatókönyve és díszlete szintén a tábori munka eredménye volt. A komoly, de jókedvű alkotás mellett természetesen jutott idő sok-sok játékra, mókára, beszélgetésre, elkészültek a csodaszép kincskereső-kendők, sőt még a sárkányhajózást is kipróbáltuk. A tábor képei képgalériánkban >>
 
41. Kincskereső tábor
 

 
2016. július 1.
 
Elérhetővé vált könyvtárunkban az EBSCO e-könyv katalógusa – az EBSCOhost Collection Manager (ECM) - amely jelenleg több mint 850.000 e-könyvet és több mint 30.000 hangoskönyvet tartalmaz angol, arab, cseh, francia, holland, kínai, német, olasz, portugál és spanyol nyelven.
 

 
2016. június 30.
 
Utazók a könyvtárban a könyvtár turisztikai előadássorozata keretében június 30-dikán, csütörtökön dr. Ujlaky István történész, középiskolai tanár tartott előadást, Azerbajdzsán egy világias iszlám állam címmel. Az ország történelmét, társadalmát arab és modern építészeti szépségeit, kultúráját, szokásait ismerhette meg a népes hallgatóság. A program keretében egy kis művelődéstörténeti játékra is sor került. A résztvevők, témához kapcsolódó kéréseket kaptak. A helyes megfejtők között a Hírös Guide utazásközvetítő Iroda jutalmat ajánlott fel. A megfejtéseket július 8-áig lehet leadni a könyvtár Társadalom-Tudomány olvasótermében. A jutalmak átadására július 12-dikén, kerül sor.
 
Papp Margit köszönti a megjelenteket   A közönség   dr. Ujlaky István   Utazók klubja
 

2016. június 27.
 
2016. június 27-én tartottuk szakmai továbbképzésünket a megye könyvtári szolgáltató helyein dolgozó munkatársaknak. A Katona József Könyvtárban megtartott képzésen először a Bács-Kiskun Megyei Könyvtárellátási Szolgáltatás indulásától eltelt 10 esztendőben elért eredményeket tekintettük át. Az egységes statisztikai adatgyűjtésről, teljesítménymutatókról tartott tájékoztatás után megyei napilapunk, a Petőfi Népe Hungaricana adatbázisban digitalizált változatát ismerhették meg a jelenlevők. Két 2015-ben megújult település, Dunaszentbenedek és Szalkszentmárton kapott lehetőséget arra, hogy a települést és az átadás óta a könyvtárban történteket bemutassa. A nap lezárásaként a Europe Direct Bács-Kiskun Megyei Európai Információs Pont szolgáltatásait ismerhette meg a 72 településről érkezett közel 90 fő.
 
BKSZ Szakmai Nap - Kecskemét, 2016  Huszkáné Horvát Andrea előadása BKSZ Szakmai Nap - Kecskemét, 2016  Lukács Anikó előadása BKSZ Szakmai Nap - Kecskemét, 2016  Katona Tibor előadása  BKSZ Szakmai Nap - Kecskemét, 2016 BKSZ Szakmai Nap - Kecskemét, 2016  Dunaszentbenedeki könyvtár bemutatása BKSZ szakmai nap - Kecskemét, 2016  Szalkszentmárton bemutatása BKSZ szakmai nap - Kecskemét, 2016  Europe Direct bemutatása

 
2016. június 25.
A Gyermekvilágban hangulatos játékkal töltöttük a Múzeumok éjszakáját és délutánját. Pozsár Edit Pepi kalózról szóló meséje után volt kalóztánc, megtaláltuk az elrejtett kincseket, és még a cápákkal is megküzdöttünk.
 
Múzeumok Éjszakája 1 Múzeumok Éjszakája 2 Múzeumok Éjszakája 3
Múzeumok Éjszakája 4 Múzeumok Éjszakája 5 Múzeumok Éjszakája 6
 
A Múzeumi és könyvtári séta Európában című játékunkon gyerekek csábították játékba szüleiket, igazi családi csapatjátékot élvezhettek. Az Olimpiák kecskeméti hőseiről kiállítást és előadást is láthattak látógatóink. A Katona József Emlékév programjaként Dr. Orosz Lászlóról vetítettünk dokumentumfilmet.

 
2016. június 24.
 
Véget értek a Katona József Könyvtárban a 2016. első félévére szervezett internet-használói tanfolyamok. A jó hangulatban telt foglalkozásokon az Internet-használat alapjaitól a haladóbb szintű technikákig terjedt a tananyag. A főleg 60 év feletti hallgatóság nagyon szép eredményekkel zárta a 30 órás képzéseket. Voltak egyéni jelentkezőink, és voltak olyanok is, akik a könyvtár és a Nyugdíjas Klubok Megyei Jogú Városi Szövetségével kötött együttműködési megállapodás keretében vehettek részt az órákon. A képzéseinkre jelentkezett 95 fő hallgatóból 92 fő számára tudtuk átnyújtani a tanfolyam eredményes elvégzését igazoló tanúsítványt.
2016 szeptemberében folytatódnak Internet-használói tanfolyamaink, melyekről bővebb információ a 76/500-560-as telefonszámon, vagy az Infotékában kérhető.
 
Internet tanfolyam
 

 
2016. június 16.

A 87. Ünnepi Könyvhét alkalmából szervezett ONLINE IRODALMI KVÍZ helyes megfejtői között megtartott sorsoláson Király Ildikó, Ujszászi László és Gyurkovics Tibor olvasóink nyertek könyvjutalmat. A könyveket a Líra Könyv- és Zeneszalon  támogatásának köszönhetően tudjuk átadni. Köszönjük minden résztvevőnek, hogy velünk játszott!
 

 
2016. június 15.
 
A 87. Ünnepi Könyvhét programsorozatát Turai Kamil "Boldogasszony ódák" című kötetének bemutatójával zártuk. A költővel Dr. Galuska László PhD irodalomtörténész beszélgetett. Turai Kamil a rá jellemző hévvel beszélt Plotinushoz kötődő kapcsolatáról, a számára nagyon fontos alkotóelemek, a szavak misztikus tartalmáról. Elmesélte, hogy a kötet címében szereplő "Boldogasszony" megjelenítését annak körülrajzolásával tudta elérni. A közönség szeretete fejeződött ki a dedikálások során.
 
Turai Kamil könyvbemutatója   Turai Kamil   Turai Kamil   Turai Kamil és Galuska László   Turai Kamil dedikál
 

2016. június 14.
 
A Kecskeméti zenészcsaládok sorozatban 2016. június 14-én 140 ember előtt mutatkozott be a Jámbor család. A hangszeres- és kóruszenékkel fűszerezett beszélgetésből megtudhattuk többek között, hogy mit tart Emőke a hazai énektanítás legsúlyosabb problémáinak; hogy mennyiben más Zsolt számára a kórusvezetéshez képest zenekari művet vezényelni; valamint hogy hogyan tudja egy kortárs zeneszerző - Máté - megismertetni, elfogadtatni és megszerettetni műveit a "szépet" kereső közönséggel. A beszélgetésből az is kiderült, hol tartanak a lányok pályájukon: mit tanult Janka berlini professzorától és hogyan került Anna a Concerto Budapestbe.
 
Jámbor Anna és Jámbor Janka   Beszélgetés a Jámbor családdal   Református Gimnázium Kamarakórusa   Beszélgetés a Jámbor családdal
Református Általános Iskola Kórusa   Jámbor Zsolt, Jámborné Márkus Emőke, Virág Barnabás   Jámbor Anna, Jámbor Janka, Balogh Máté   Hegedű-cselló-dob trió
 

2016. június 10.
 
„Utazók a könyvtárban” a könyvtár ismeretterjesztő, turisztikai rendezvénysorozata keretében, KÍNA az ötezer éves kultúra címmel P. Szabó József újságíró tartott előadást.

A program keretében egy játékra, szellemi totóra is sor került, amelyben az előadás tartalmához kapcsolódóan öt kérdést tettünk fel. A helyes válaszadók közül sorsolással kiválasztottunk három megfejtőt. A Hírös Guide Utazási Iroda által felajánlott nyereménykuponokat Soós Zoltán az iroda vezetője adta át.  Gratulálunk a nyerteseknek!
 
 
P. Szabó József   Hírös Guide
 
 

 
2016. június 9.


A 2016. évi DUBLIN Nemzetközi Irodalmi Díj győztesét 2016. június 9-én hirdették ki Dublinban ünnepélyes keretek között, a főpolgármesteri rezidencia György kori stílusú épületében (1710), a Mansion House-ban, Dublin város önkormányzatának főpolgármester asszonya, a díj védnöke, Críona Ní Dhálaigh részvételével.
A világ minden tájáról résztvevő közkönyvtárak jelölési folyamatban való részvételének és munkájának elismeréseképpen minden évben az egyik jelölő könyvtár oklevelet vehet át. A Katona József Könyvtár 2002 óta vesz részt e nemzetközi könyvtári együttműködésben. 2016-ban az elismerő oklevelet könyvtárunk kapta Dublinban, melyet Nehéz Györgyi nemzetközi szakreferens vett át.

 

Margaret Hayes és Akhil Sharma

Margaret Hayes és Akhil Sharma
(Foto: Jason Clarke)

 

 

Elismerő oklevél átvétele

Margaret Hayes, Nehéz Györgyi és Críona Ní Dhálaigh (Foto: Jason Clarke)

 

 

Elismerő oklevél

Elismerő oklevél

 A 2016. június 9-én kihirdetett győztes mű és szerzője: FAMILY LIFE / Akhil Sharma

A győztes regény  már megtalálható könyvtárunk gyűjteményében és kölcsönözhető>>

További információk a díj hátteréről és Dublinról >>

 

 
2016. június 9.
 
Az Ünnepi Könyvhét mai rendezvényén a József Attila-díjas Szécsi Noémi volt vendégünk. Az írónő Európában "olvasó nemzetként" mutatja be hazánkat. Véleménye szerint aki kultúrával foglalkozik, annak éreznie kell, hogy küldetése van - fontos, hogy belső motivációval rendelkezzen. Az életművét bemutató, átfogó beszélgetésből kiderült, hogy a történelem és azon belül a nők helyzete, a nők és férfiak viszonya érdekli leginkább.
 
Szécsi Noémi     Kozák Polett és Szécsi Noémi     Szécsi Noémi könyvbemutatója
 

2016. június 8.
 
Bán Mórt a 10 kötetesre tervezett regényfolyam 8. kötetének megjelenése kapcsán a regények munkálatairól, a  kötetek fogadtatásáról kérdezte beszélgetőpartnere, Kriskó János. Az író mindeközben vallott az írással kapcsolatos késztetéséről, a számára hobbit jelentő alkotómunkáról és a jövőbeni terveiről, azaz a Hunyadi-ciklus utáni Mátyás király kötetekről és a Corvin János-regényekről is.
 
Ramháb Mária köszönti a résztvevőket   Bán Mór könyvbemutatója   A közönség   A közönség   Bán Mór könyvbemutatója
 

2016. június 8. BABAOLVASÓ - országos szakmai nap
Helyszín: Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár
 
Babaolvasó - országos szakmai nap - Kállainé Vereb Mária köszöntője  Babaolvasó - országos szakmai nap  Babaolvasó - országos szakmai nap - Bendig Borbála előadása  Babaolvasó - országos szakmai nap - Tálas Nikolett előadása  Babaolvasó - országos szakmai nap - Szedlacsek Katalin előadása  Babaolvasó - országos szakmai nap - Szedlacsek Katalin előadása játék  Babaolvasó - országos szakmai nap - Dobos Matild előadása
 

2016.június 7.
 
Egy kecskeméti könyvkiadó negyedszázada 1990-2015 címmel dr. Lovas Dániel, a Gong Könyvkiadó főszerkesztője mutatta be a könyvkiadó történetét és kiadványait. Az indulásakor Kecskeméti Lapok Kft. néven, majd mára Gong Könyvkiadó néven működő kiadó közel 200 kötetet adott már ki az elmúlt 25 évben. A főként a Kecskemét város helytörténetével, helyi értékeivel kapcsolatos kiadványok a város értékeit mutatják be a Kecskeméti Füzetektől a Magyar Múzsa Könyveken át a legújabb kiadványokig, a Kecskeméti Főtér Történelmi Épületeit bemutató kötetekig.
 
Lovas Dániel könyvbemutatója   A közönség   Lovas Dániel könyvbemutatója   Lovas Dániel könyvbemutatója   Lovas Dániel
 

2016. június 1-2-án Kecskeméten zajlottak a KSZR műhelynapok.

A Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer feladatairól, helyzetképéről, lehetőségeiről tartottak előadást és tanácskozást a könyvtárosok az ország egész területéről.

Mák Kornél, Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármestere és Ramháb Mária, a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár igazgatójának köszöntői után Dr. Vígh Annamária, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárság Közgyűjteményi Főosztályának vezetője és Dr. Kenyéri Katalin, könyvtári és jogi referens tartottak előadást a megyei könyvtárak helyzetképéről valamint a könyvtári jogszabályváltozásokról. Ezt követően a KSZR minőségbiztosítási alapjaival ismerkedhettek meg a résztvevők, majd Rakonczás Szilvia megyei könyvtárigazgató mutatta be a Békés megyei kistelepülési ellátást. A Bács-Kiskun Megyei Könyvtárellátási Szolgáltatás 10 éve címmel Huszkáné Horvát Andrea tartott ismertetőt a megyénkben folyó munkáról. A szakmai nap zárásaként a megyei könyvtárigazgatók részvételével az Informatikai és Könyvtári Szövetség Megyei Könyvtári Tagozata ülésezett, a könyvtáros kollégák pedig rövid sétát tettek a belvárosban valamint a Katona József Könyvtár épületében.

A szakmai találkozó második napján a Bács-Kiskun Megyei Könyvtárellátási Szolgáltatás két kistelepülési könyvtárába látogattak el a résztvevők. „Varázsoljunk Mamintivel!” címmel KönyvtárMozi bemutató foglalkozás zajlott Kunadacson, ahol a könyvtárosok megtekinthették a 2015-ben felújított Könyvtár, Információs és Közösségi Helyet. A műhelynap Hajóson folytatódott, ahol „Múltidéző hajósi pillanatok” címmel helyismeretei foglalkozáson ismerkedtek településükkel a gyerekek, végül pedig a hajósi kastély megtekintésével zárult a szakmai konferencia.

KSZR Műhelynapok - Kecskemét   KSZR Műhelynapok - Kecskemét - Alpolgármester Úr köszöntője   KSZR Műhelynapok - Kecskemét - Ramháb Mária előadása   KSZR Műhelynapok - Kunadacs- KönyvtárMozi foglalkozás   KSZR Műhelynapok - Hajós - helytörténeti, interaktív foglalkozás


2016. május 29.

Vasárnap mi is kutyajó napot töltöttünk Kecskemét Főterén. Akik felkeresték a sátrunkat, sok mindent megtudhattak a kutyákról, ha megfejtették a titkosírást, vagy válaszoltak a találós kérdésekre. A versolvasással és a kirakókkal pedig olyan kutyás könyveket ajánlottunk, amelyeket kikölcsönözhetnek a gyerekek a Katona József Könyvtárból. Annak sem kell bánkódnia, aki lemaradt a gyereknapi programról, hiszen mától ismét megszokott helyünkön várjuk a kutyakalandok kedvelőit is!

 

Gyereknap 1 Gyereknap 2 Gyereknap 3 Gyereknap 4

 


2016. május 27.

A Kecskeméti Olimpiai Barátok Bóbis Gyula Köre és a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár olimpiai rajzpályázatot hirdetett gyerekeknek.
A pályázatra olyan alkotásokat vártunk, amelyek rajzban örökítik meg a sport szépségét, a sportolás örömeit, jelentőségét.
Felhívásunkra összesen 191 pályamű érkezett.
Az eredményhirdetésen Ramháb Mária könyvtárigazgató és dr. Bodóczky László, a Kecskeméti Olimpiai Barátok Bóbis Gyula Köre elnöke adta át a könyvet, rajzeszközöket és könyvtári kártyajátékot rejtő meglepetéseket a díjazottaknak >>

A megnyitó után vidám olimpiai játékparti következett a Gyermekvilágban.
A kiállított alkotások 2016. június 3-ig megtekinthetők a Katona József Könyvtárban.

A pályázatra érkezett alkotások >>

Rajzpályázat 1 Rajzpályázat 2 Rajzpályázat 3 Rajzpályázat 4

 

 


2016. május 13.

Könyvtári játékainkkal részt vettünk a Hírös Agórában megrendezett családi napon. A Színezd át! című rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet egymás megismerésének és elfogadásának fontosságára. A könyvtári állomáson roma mondókákkal, versekkel, találós kérdésekkel, mesékkel, roma festők alkotásaival ismerkedtek a gyerekek.

 

Színezd át 1 Színezd át 2 Színezd át 3 Színezd át 4

 


2016. május 9.

2016. május 9-én a Katona József Könyvtár Europe Direct irodája, az arra járók nagy örömére, a város lakosságával együtt ünnepelte meg az Európai Unió hivatalos ünnepnapját. Változatos programokkal, köztük a Kispárna Mesezenekar koncertjével hívtuk fel a kecskemétiek figyelmét erre a jeles napra:
•    Észlény játék
•    Kipróbálható zsonglőreszközök
•    EU Országok vaktékép (Flipchart)
•    EU-s képrejtvények, fejtörők
•    Keresztrejtvény
•    Óriás buborékfújó
•    Gladiátor párbaj
•    Szélforgó készítés
•    Kvízjátékok az Európai Unióról, melynek fődíja egy Amszterdami utazás volt.


A nap megrendezésében közreműködő partnerintézmények:
•    Eurodesk hálózat
•    Eures hálózat
•    Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete

A KTV tudósítása az eseményről >>

 

Európa Nap 1 Európa Nap 2 Európa Nap 3

 


2016. április 28.

Kecskemét Megyei Jogú Város Közgyűlése 2016. április 28-án, a miniszter egyetértésével,   Ramháb Máriát bízta meg újabb öt évre a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár igazgatójának.

Szakmai szakértői vélemény Ramháb Mária pályázatáról >>

Ramháb Mária

 

Előzetes egyetértés Ramháb Mária könyvtárigazgatói megbízásához:
… „A Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár Ramháb Mária vezetésével a közkönyvtárak élén járó, minőségi könyvtári szolgáltatásokat és példamutató eredményeket tudhat magának.
Ramháb Mária az Informatikai és Könyvtári Szövetség elnökeként és a Nemzeti Kulturális Alap Bizottságában viselt fontos tisztsége folytán a kultúra egész területét illetően fontos feladatokat lát el, további igazgatói megbízásával szemben nem emelek kifogást.”… Emberi Erőforrások Minisztériuma, Balog Zoltán miniszter

 


 

2016. április 20.

Dr. Farkas Gábor DLA Ybl-díjas építész ÖRÖMVONALAK című könyvét mutatta be Borzák Tibor szerkesztő segítségével. A jó hangulatú beszélgetésben áttekintették az építész pályájának fontos pillanatait. Kecskemét épített környezetének meghatározó építésze számos érdekes történetet mesélt az alkotó folyamatról. Az életművet bemutató kötet könyvészetileg is egyedi és igényes alkotás, melynek grafikai tervezője Borzák Márton. A könyv az Olvasóteremből korlátozottan kölcsönözhető.

 

Farkas Gábor 1 Farkas Gábor 2 Farkas Gábor 3

 


2016. április 8.

Játék az Utazók a könyvtárban rendezvénysorozaton. Az Utazók a könyvtárban a könyvtár ismeretterjesztő, turisztikai előadássorozata keretében FEL-VIDÉK Tátrák –társaságok – túrák címmel előadást tartott Dr. Csatári Bálint geográfus.
A program keretében egy szellemi fejtörőre került sor, amelyben az előadás tartalmához kapcsolódóan öt kérdést tettünk fel. A helyes válaszadók közül sorsolással kiválasztottunk három megfejtőt. A Hírös Guide Utazási Iroda által felajánlott nyereménykuponokat Soós Zoltán cégtulajdonos április 8-án adta a nyerteseknek.

Hírös Guide

 


 

2016. március 31.

Balog Zoltán miniszter úr, a Nemzeti Kulturális Alap elnöke, a Nemzeti Kulturális Alap Bizottsága alakuló ülésén, 2016. március 31-én adta át Ramháb Máriának, a megyei könyvtár igazgatójának bizottsági kinevezési okiratát. A megbízatás 2020. március 31-ig szól.


 

2016. március 10 -31.

A 31. Kecskeméti Tavaszi Fesztivál keretében könyvtárunkban érdekes programokra került sor.
Március 18-án az Eszter-lánc mesezenekar koncertjét hallgathatták a gyerekek. A Zokninemtalálgató című műsorban kortárs költők gyermekversei hangzottak el. Ezt a programot több fiókkönyvtárunkban és települési szolgáltató helyen is megvalósítottuk.
Március 24-én A Bánk bán árnyékában címmel Demeter Júlia színháztörténész előadásán Danyi Judit és Hegedűs Zoltán színművészek is közreműködtek, akik a magas szintű ismeretterjesztő programot drámai dialógusokkal szemléltették.
Március 31-én Füzi László előadása az érettségire készülő fiataloknak szólt, Katona József életművének helye az irodalomtörténetben és a helyi kultúrában címmel.
A fesztivál ideje alatt Katona József tudástárunk bemutatására online játékot szerveztünk, melynek helyes megfejtői közül hárman értékes könyveket nyertek.

 

Eszterlánc Demeter Júlia Füzi László

 


 

2016. március 1 - 31.

Március 1-31. között tekinthető meg az első emeleti Európa Gyűjteményben a Goethe-Institut újabb vándorkiállítása Der 1. Weltkrieg – Az első világháború címmel.
A 10 könyvből álló könyvkiállítás válogatást kínál az első világháború kitörésének 100 éves évfordulójára 2014-ben Németországban megjelent könyvekből. A műveket a „Nem középiskolás fokon…" című ismeretterjesztő sorozat előadásain is bemutattuk. Főként képes könyvekről van szó, de található köztük az első világháború témáját feldolgozó irodalmi antológia is. A könyvek kölcsönözhetőek is a kiállítás időtartama alatt.

Goethe Intézet vándorkiállítása 1 Goethe Intézet vándorkiállítása 2 Goethe Intézet vándorkiállítása 3

 


2016. március 17 - 24.

Könyvtárunk is bekapacsolódott a  március 17. és 24. között megrendezett országos Internet Fiesta rendezvénysorozatba. A több mint egy évtizedes programsorozat célja kezdetben az Internet általános bemutatása és népszerűsítése volt, majd később az életünket, mindennapi tevékenységeinket segítő vagy színesítő online források és  szolgáltatások részletesebb bemutatása lett. Idén  közös értékeink virtuális megjelenítése, egymással történő megosztása és gyarapítása állt a középpontban, ezért Közös kincseink az Interneten főcimmel szerveződtek a programok. A Katona József Könyvtár és fiókkönyvtárai  52 programmal várták az érdeklődőket (http://fiesta.kjmk.hu).  Bár rendezvényeinkkel valamennyi korosztályra gondoltunk, a legnagyobb érdeklődést mégis a gyerekeknél  és a nyugdíjas korosztály képviselőinél tapasztaltuk. Az eltelt egy hétben vidám játékokon, hangulatos bemutatókon és érdekes előadásokon lehettünk együtt.

 

Internet Fiesta nyitókonferencia Beszélnek a betűk Gimp alkotósuli

 


2016. február – március hónapban 

„Nem középiskolás fokon…" című ismeretterjesztő, olvasásnépszerűsítő sorozatunk keretében egy tematikus, hat előadásból álló programsorozatot szerveztünk az első világháborúra emlékezve, mely a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány XX. Század Intézete pályázati támogatásával valósult meg.
Pollmann Ferenc hadtörténész bevezető előadása bemutatta azt a  nagyhatalmi érdek- és ellentétrendszert, ami a háború kitöréséhez vezetett, mindennek külpolitikai hátterével, mérlegre téve veszteségeinket, és a monarchián belüli vitákat és ezek geopolitikai összefüggéseit.
A második előadás lénygében egy könyvbemutató volt: Ami ránk maradt, és ami ránk vár! Az első világháború emlékei Galíciától a Dolomitokig Bedécs Gyula azonos címmel megjelent „útikönyve" alapján segítette a fiatal nemzedékeket, abban, hogyan kell emlékezni és emlékeztetni, az emlékeket felkeresőket pedig eligazítani.
Zeidler Miklós történész Trianon és az első világháború címmel áttekintette a történelmi Magyarország felbomlásának előzményeit és megszállásának folyamatát, az egymást váltó magyar kormányok sikertelen védekezési kísérleteit, a párizsi békekonferencia működését valamint kitért a Magyarország felbomlásának politikai és gazdasági hatásaira is.
Csiszár Mirella muzeológus, színház a fronton, a fogságban és a hátországban címmel 1914-1920 között az első világháború és a színháztörténet egy kevéssé ismert, de annál izgalmasabb fejezetét idézte meg. A háború idején szervezett hivatásos és amatőr frontszínházakat és a szibériai magyar fogolyszínházakat mutatta be.
Csapó Csaba történész előadásában Tisza István második miniszterelnöksége (1913-1917) idejére fókuszált. Életpályájának politikusi tevékenységének bemutatása mellett megismertetett a kor belpolitikai hátterével, Tisza István szerepével és megítélésével.
A befejező előadásban Dobszay Tamás történész Az arisztokrácia részvétele a háborúban címmel bemutatta az arisztokrácia helyét, szerepét a magyar társadalom- és politika történetben különös tekintettel a 20 század első évtizedére.

Pollmann Ferenc Bedécs Gyula Ziedler Miklós
     
Csiszár Mirella Csapó Csaba Dobszay Tamás


 


 

2016. március 7.

Nagy érdeklődés kísérte a MKE Bács-Kiskun Megyei Szervezete szakmai továbbképzési napját 2016. március 7-én a Katona József Könyvtárban. A taggyűlést megelőző továbbképzés témája a HUNGARICANA szolgáltató adatbázis. A közgyűjteményi portálon elérhetővé vált a Petőfi Népe digitalizált változata 1950-től 2003-ig. Katona Tibor a megyei könyvtár tájékoztatás vezetője, a projekt felelőse mutatta be a portált megye könyvtárosainak. Az érdeklődők elérhetik a portált a www.hungaricana.hu címen.
A kecskeméti továbbképzési napon a résztvevők ellátogattak a Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday Gyűjteményébe. Megismerték a Ráday Múzeum új tanulmányi raktárát és ötvösműhelyét is.


 


2016. február 20.

Meseországban régi szép hagyomány, hogy amikor már kellemesen cirógat a februári napsugár, s amikor a cinegék vidáman kiáltják világgá tavaszváró üzenetüket, akkor gyűlnek össze nagy találkozóra, közös játékra a meseszerető gyerekek és felnőttek.
2016. február 20-án éppen 24. alkalommal  tárult ki Meseország kapuja, hogy bebocsátást nyerjenek rajta mindazok, akik lakóhelyükön már szerencsésen kiállták a mesebeli próbákat.
A hangulatos délelőttön Meseország Királya (dr. Kriston Vízi József), Királynője (Ramháb Mária) és a Bölcsek Bölcse (dr. Kríza Ildikó), előtt 24 mesemondó mutatkozott be.

Megyei Mesemondó

Meseországi címek és rangok Bács-Kiskun megyében 2016-ban >>


Meseországi fényképek >>


Újra feltárult Meseország kapuja >>


Próbatétel Meseországban >>

 


2016. február 6-13.

A Katona József Könyvtár 2016-ban is csatlakozott a HÁZASSÁG HETE rendezvénysorozat városi eseményeihez. Több jól sikerült programra került sor ebből az alkalomból. Sokan voltak kíváncsiak az Érzelem, érték, szerelem rajzpályázat gyermekalkotásira, számos becsomagolt könyvet kölcsönöztek a „vakrandi" résztvevői, és nap mint nap felfedte titkait a Szeretet-lak is. Volt könyvbemutató, internetes játék és készítettünk a témakörhöz kapcsolódó dokumentumajánlót is.
A gyerekeket Finy Petra A csillagok csókja c. csodaszép történetével vártuk. A mesehallgatást komoly beszélgetés és vidám játék követte. A központi könyvtárban és fiókkönyvtárainkban  33 csoportos foglalkozáson fogalmazták meg élményeiket, elképzeléseiket a családi örömökről a kisiskolások.

 

Házasság Hete 1 Házasság Hete 2 Házasság Hete 3
     
Házasság Hete 4 Házasság Hete 5 Házasság Hete 6

 


2016. január 30.

Örömmel adjuk hírül, hogy 2016. január 30-án, szombaton 9 órakor sor került a város legügyesebb mesemondóinak bemutatkozására. Ebből az alkalomból Meseország Királya (dr. Kriston Vízi József) és Királynője (Ramháb Mária) újra udvarába hívta a Bölcsek Bölcsét (dr. Kríza Ildikó), hogy tanácsaival legyen segítségükre a kacsalábon forgó kastély címeinek és rangjainak odaítélésében.

Meseországi címek és rangok Kecskeméten 2016-ban >>

Hírek Meseországból:

Meseország a könyvtárban >>

Kisdiákok mondtak meséket >>

Benépesült a kacsalábon forgó kastély >>


2016. január 16.

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet új gyermekirodalmi folyóiratot indított Mikkamakka címmel. A lap bemutatkozására 2016. január 16-án került sor a Katona József Könyvtárban. A hangulatos délelőttön Pásztorné Csörgei Andrea főszerkesztő és Pompor Zoltán felelős szerkesztő ajánlotta a résztvevők figyelmébe a sok igényes olvasnivalót tartalmazó magazint. Nagy sikere volt a papírszínház történeteinek, elkészültek és működésbe léptek a lávalámpák, és sok jó olvasnivalóra bukkantunk a könyvböngészde kínálatában.
Mikkamakka a Gyermekvilágban várja olvasóit!

 

Mikkamakka 1 Mikkamakka 2 Mikkamakka 3
     
Mikkamakka 4 Mikkamakka 5 Mikkamakka 6

 


2016. január 4.

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhetően a  napilap (1956-2003 közötti évfolyamai), illetve előzménye, a Bácskiskunmegyei Népújság (1950-1956 közötti évfolyamai) digitális formában is elérhetővé vált a hungaricana.hu oldalon >>