Hegedűs Zoltán Hegedűs Zoltán

 

HEGEDŰS ZOLTÁN
ny. főiskolai docens, népzenész, zenekarvezető

 

Hegedűs Zoltán
(Fotó: Banczik Róbert) A kép forrása >>

 

1952-ben született a Duna-parti Fajszon.

Vegyésztechnikusként végzett, majd a GAMF-on és a BME Gépészmérnöki Karán szerzett diplomát. Tanulmányaiban ezután a BME szakmérnöki képzése és az SZKI mérnöktovábbképző tanfolyamai következtek. Közben az MMG AM Vezérléstechnikai Gyár fejlesztőmérnöke, majd a BRG Elektromechanika Rt. fejlesztésének vezetője lett. Tanári pályafutása 1991-ben kezdődött a Kecskeméti Főiskolán: robottechnika, ipari információs rendszerek, hidraulika, pneumatika, ipari folyamatok mérése tárgyak előadásait tartja – olykor angol nyelven is. Jegyzetei jelentek meg hidraulika, ipari rendszertechnika, robotprogramozás témakörökben. Kutatási területei: a robottechnika, az ipari képfeldolgozás, az automatikus mérő- és irányítórendszerek.

Másik tevékenységi területe a népzene. 1982-ben alapította meg a nevét viselő Hegedűs Együttest. Kodály Zoltán-díjas népzenész, néprajzkutató, együttese a Hegedűs Együttes. „...A Collegium Musicum keretében [...] reneszánsz kamarazenét játszottunk. Egyszer csak azt mondták nekem: Kéne ide egy népzenész banda, [...] nem vállalnám-e el, hogy beindítom ezt a bandát. Elmentem Halmos Bélához, nála végeztem el egy tanfolyamot Szegeden. Nagyon szerettük egymást Bélával. Borzasztóan fáj, hogy már nincs közöttünk. De nagyon büszke vagyok rá, hogy az ő tanítványa lehettem. Szép és nehéz időszak volt. 1982-ben megalapítottam a Hegedűs Együttest. Akkor abbahagytam a reneszánsz kamarazenélést, és népzenét játszottunk. Egyre jobban belemélyedtem. Azt mondta nekem Béla annak idején: – Gyerekek, ne tőlünk tanuljátok a népdalokat, hanem menjetek ki Székre, Kalotaszegre, Székelyföldre, ott eredetiben kell meghallgatni ezeket a dalokat! – Valóban így is történt, és elkezdtük gyűjteni a helyszínen a népdalokat. Ennek nyomán kiemelkedő tudású, itthon és Erdélyben élő idős muzsikusokat kerestünk fel, és rengeteget tanultunk tőlük. 42 szalagon több mint 300 óra archív felvételem van ezekből a gyűjtésekből. Próbálom továbbadni a tanítványaimnak.” 1

„Azt hiszem kimutatták, hogy akik matematikával foglalkoznak, könnyebben elsajátítják a zenét is. Mindenki azt hiszi, hogy az ember a kezével muzsikál, pedig ez nem így van, az ember az agyával muzsikál, és nemcsak arra gondolok, hogy magát a kézkoordinációt is az agy végzi. A zenélés nem egy fizikai tevékenység, aminek a hatására létrejön valami mások számára is kellemes dolog, hanem egy rendkívül koncentrált agyi tevékenység. Amikor játszunk egy táncházban, az embernek állandóan mozog az agya, mert elő kell jönni a következő dallamnak és annak stimmelni kell hangnemben is. Éppen ezért nem érzek ellentmondást a mérnöki munka és a muzsikálás között.” 2

 

Az idézetek forrásai:
1 Hegedűs Zoltán zenész, a Hegedűs Együttes vezetője (Montázsmagazin, 2014. dec 9.)

2 Kállai Erzsébet: Hegedűs Zoltán kettős élete : 60 éves a Hegedűs Együttes vezetője és a Kecskeméti Főiskola tanára (Hírös Naptár)

 

Elismerései:
2004: Kodály Zoltán-díj
2006: Bartók Béla Emlékdíj (Hegedűs Együttes)
2012: Pilinszky János-díj (Hegedűs Együttes)

 

A Hegedűs Együttes hangfelvételei könyvtárunkban:

Patakoknak vizei ott is szebben folytak... [hangkazetta] / [ea.] Hegedűs Együttes. - Kecskemét : Hegedűs, 1996.

Visszanéztem félutamból... [CD lemez] / rend. Hegedűs Zoltán, Pálinkás Albert ; Hegedűs együttes. - Kecskemét : Andalgó Bt., 2007.

 

Hegedűs Zoltánról és a Hegedűs Együttesről szóló cikkek:

Hegedűs Zoltán, a prímás / Leskowsky Albert. - Fotó, IN: Kecskeméti szemle. - 1987. máj., p. 4.

Hegedűsék sikerei, IN: Kecskeméti lapok. - 99. évf. 37. sz. (2003. szept. 25.), p.3

Kodály-díj a Hegedűs együttes alapítójának [Fotóhír], IN: King magazin. - 4. évf. 18. sz. (2004. dec. 16.), p. 6.

Akiknek a muzsika küldetés : Bartók Béla Emlékdíj a Hegedűs Együttesnek, IN: Kecskeméti lapok. - 102. évf. 17. sz. (2006. máj. 18.), p.11.

25 éves a Hegedűs Együttes, IN: Kecskeméti lapok. - 103. évf. 9. sz. (2007. márc. 22.), p.12.

A hegedűs, a brácsás és a cimbalmos : Örömzene a kertben / Kovács Anett, IN: Kecskemét magazin. - 2. évf. 3. sz. (2007. ápr.), p. 12-13.

Együtt zenél gyermekeivel : Márciusban az USA-ban és Kanadában turnéznak / Hraskó István, IN: Petőfi népe. - 67. évf.  226. sz. (2012. szept. 26. szerda), p. 4.

Pilinszky-díj. A Hegedűs Együttes és Székelyné Kőrösi Ilona főmuzeológus, valamint  a bajai Tarján Levenete nyugalmazott iskolaigazgató vehettev át tegnap a Pilinszky-díjat a kecskeméti városháza dísztermében... [Fotóhír], IN: Petőfi népe. - 67. évf.  275. sz. ( 2012. nov. 24. szombat ), p. 3.

Ebben az évben két kecskeméti is átvehette a Pilinszky-díjat., IN: Petőfi népe. - 67. évf.  289. sz. ( 2012. dec. 11. kedd ), p. 5.

Az amerikai magyarokat is megtáncoltatta Hege bácsi : Zeneiskola a nappaliban : "Ha nincs más megoldás, gyakorolni kell" / Popovics Zsuzsanna., IN: Petőfi népe. - 71. évf.  147. sz. (2016. jún. 24. péntek), p. 5.

A gyerekek szeretik a néptáncot : A foglalkozásokon a talpalávalót évtizedek óta a Hegedűs Együttes húzza / Sebestyén Hajnalka., IN: Petőfi népe. - 73. évf.  32. sz. (2018. febr. 7. szerda), p. 12.