Hangoskönyv-ajánló Hangoskönyv-ajánló

 

KÖLCSÖNÖZHETŐ HANGOSKÖNYVEK LISTÁJA >>>

 

Keresés a szerzők családi neve szerint:
 
A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  Ö  P  R  S  Sz  T  V  W  Z

 

 

25 legszebb magyar vers

 

25 legszebb magyar vers – 1 db Audio CD

Tartalom: 1. Csokonai Vitéz Mihály: A reményhez • 2. Vörösmarty Mihály: A vén cigány • 3. Vörösmarty Mihály: A merengőhöz • 4. Arany János: Szondi két apródja • 5. Arany János: Tengeri hántás • 6. Petőfi Sándor: Szeptember végén • 7. Petőfi Sándor: A négyökrös szekér • 8. Ady Endre: Kocsi-út az éjszakába • 9. Ady Endre: Őrizem a szemed • 10. Juhász Gyula: Milyen volt • 11. Babits Mihály: Esti kérdés • 12. Babits Mihály: Jónás imája • 13. Kosztolányi Dezső: Hajnali részegség • 14. Kosztolányi Dezső: Ilona • 15. Karinthy Frigyes: Pitypang • 16. Márai Sándor: Halotti beszéd • 17. József Attila: Nagyon fáj • 18. József Attila: Reménytelenül • 19. Tóth Árpád: Esti sugárkoszorú • 20. Áprily Lajos: Március • 21. Radnóti Miklós: Tétova óda • 22. Radnóti Miklós: Két karodban • 23. Pilinszky János: Apokrif • 24. Pilinszky János: Örökkön örökké • 25. Nagy László: Ki viszi át a szerelmet

A verseket Bálint András előadásában hallgathatjuk meg. Teljes idő: 64 perc 

 

 

Émile Ajar: Előttem az élet

 

Émile Ajar: Előttem az élet – MP3 

A regény főhőse egy arab kisfiú, Momo, aki a társadalom perifériájára szorult négerek, arabok, zsidók mozgalmas, de nélkülözésekkel teli életét éli. Szüleit nem ismeri, egy idős zsidó asszony, Rosa mama neveli, aki a hasonló sorsú gyerekek ellátásából tartja fenn magát. Momo hamar önállósághoz szokik e furcsa környezetben, s úgy segít magán, ahogy tud: lop, csal, vagányokkal és prostituáltakkal barátkozik, de Rosa mamához gyengéd szeretet fűzi. Hogy e nyomorgó, önmagának is hazudó, társadalmon kívüli réteg összetartása milyen erős, az Rosa mama életének utolsó hónapjaiban derül ki. Mindenki összefog, hogy a beteg öregasszony életének utolsó napjait széppé tegyék. Az igazi áldozatot Momo hozza: elkíséri Rosa mamát titkos pincéjébe, hogy az asszony ott fejezhesse be életét.

A könyvet Rudolf Péter fantasztikus felolvasásában hallgathatjuk meg. 

 

 

Albert Györgyi: Miért pont én?

 

Albert Györgyi: Miért pont én?

Tizenkét éve diagnosztizálták a depressziómat. Akkor azt hittem, ez annyit jelent, őrült vagyok, elmebeteg, bolond. A kilencvenes évek elején még jóval kevesebbet lehetett tudni erről a betegségről, mint ma. Könyvemet azért írtam, hogy segítsek a sorstársaimnak: ha elolvassák, reményeim szerint sokkal rövidebb ideig tartó és kevésbé éles fájdalmat éreznek majd, amikor meghallják a lesújtó ítéletet: depresszió. Mint talán sokan emlékeznek rá, pályámat a nyolcvanas évek végén rádiós újságíróként kezdtem, később a képernyőn is felbukkantam. Egy ideje kulturális rendezvények, filmek sajtófőnöki teendőit végzem, általam tehetségesnek tartott művészeket népszerűsítek az írott sajtóban. 2000-ben elnyertem a Cosmopolitan női magazin nagydíját. "Te vagy a legjobb" voltam, újságírói kategóriában. Akkor azt írtam: "Szenvedélyem a klasszikus újságírás. Örömmel tölt el, ha sok-sok sztár után egy-egy fiatal, pályakezdő színészt-színésznőt én fedezek fel, és az én szememen keresztül ismertethetem meg őket a színházba járókkal, a magyar film szerelmeseivel. Hiszek abban, hogy a szuverén, autonóm ember jutalmánál, a szabadságnál nincs nagyobb jutalom." Ez öt éve volt. Ma sem gondolom másként. Én ebben hiszek. Csak ebben. Albert Györgyi

 

 

Arany János versei

 

Arany János versei – 1 db Audio CD

Arany János költeményeiből Réz Pál és Bálint András felolvasott válogatott Irodalmi Fülbevaló című sorozat negyedik lemezére. "Soha nem találkoztam még költővel, aki a nyelvvel ily csodát művelt volna. Ő maga a magyar nyelv." (Kosztolányi Dezső)

"Arany János aranypénze, Melyet nem váltottam rézre De megőrzök, Míg a gyönyörtől lúdbőrzök." (Orbán Ottó)
A kiadvány teljes játékideje 70 perc. 

 
 

Bácher Iván: Hatlábú - Ebkönyv – MP3

Bácher Iván: Hatlábú - Ebkönyv – MP3

"Kutyás lettem. Hatlábú. Nem akartam az lenni. Szeretem a függetlenséget, még akkor is, ha nemigen volt benne részem soha. Aztán egyszer csak kutyás lettem... bármit csináltam is, közben figyeltem, mi van a kutyával, hogy van, hol van, mit csinál. Nem tudtam még, hogy ez így lesz most már mindig, a kutyás egy pillanatra sem téveszti szem, ész, lélek elől az ő kutyáját. A kutyás élete a kutya körül forog."

A fenti könyvet Gyabronka József felolvasásában hallgathatjuk meg. 

 

 

Bagdy Emőke: Boldogan az élet delén

 

Bagdy Emőke: Boldogan az élet delén – 1 db Audio CD

Boldogsággrafikonunk jellegzetes U formát mutat. Harmincas éveinktől az elégedettségi görbe ereszkedni kezd, legalacsonyabb pontját az életközépi válság táján éri el, majd szép lassan, ötvenes éveink elején felfelé indul, hogy ott is maradjon egészen életünk legutolsó szakaszáig. Hogy is vagyunk hát, fenn a csúcson, életünk delén vagy boldogságunk mélypontján az U völgyében? De mitől mélypont és miáltal csúcs? - Bagdy Emőke ebben a hangoskönyvben ezekre a kérdésekre ad választ.

Teljes idő: 70 perc. A könyvet a szerző nagyszerű előadásában élvezhetjük. 

 

 

Bagdy Emőke: Boldogság hatvan fölött

 

Bagdy Emőke: Boldogság hatvan fölött – 1 db Audio CD

Lehetünk-e boldogok hatvan év felett is? Mi a titka a lélek fiatalon maradásának, az örömteli életnek? Racionális megközelítés szerint az életközép magaslatáról már csak lefelé haladhatunk. De a szellem örökkévalóságában hívők szerint a rövid földi élet veszteségmérlegének ellensúlya az egyre növekvő égi nyereség, a spirituális valóság növekedése.

Teljes idő: 55 perc. A könyvet a szerző felolvasásában hallgathatjuk meg. 

 

 

Bagdy Emőke: Az evés öröme, szenvedélye, szenvedése

 

Bagdy Emőke: Az evés öröme, szenvedélye, szenvedése – 2 db Audio CD

"Örök az ember sivár ösztöne, leghatalmasabb testi ösztöke, enni, szeretni és szeretve lenni, az élet titka mindössze csak ennyi." Mit együnk és mit ne együnk? Hogyan ismerhetjük fel a hibás étkezési mintákat és mit tehetünk ellenük? Hogyan alakíthatja az evés, a közös étkezés társas kapcsolatainkat? Mi a szerepe a különböző ízeknek? Hogyan lehet a közös étkezés a szeretet ünnepe? Milyen a szeretet íze? Ebben az előadásában Dr. Bagdy Emőke, többek között, ezekre a kérdésekre ad választ kedves hallgatóinak.

A könyveta  szerző nagyszerű előadásában élvezhetjük. Teljes idő: 90 perc

 

 

Bagdy Emőke: Párkapcsolat

 

Bagdy Emőke: Párkapcsolat  – 2 db Audio CD

„Kedves Hallgatóm, Szeretettel köszöntelek!Most egy olyan úton fogunk végighaladni, melynek célja a jó, harmonikus párkapcsolat megvalósítása. Kérlek, hallgass meg, tarts velem! Mindannyian boldogságra vágyó emberek vagyunk. Képzeld, emberek ezreit kérdezték már meg, mi az, ami igazán boldoggá teszi őket, mikor voltak igazán boldogok életükben, és szinte mindenki így válaszol; meghitt pillanatok, együttlét azzal akit szeretek, azzal aki engem szeret. Te is tudod, az emberi kapcsolatok alapja, bölcsője a párkapcsolat… Együttlét, összetartozás, amit ketté az Isten sem szakíthat! Ezt a párkapcsolatot kívánom Neked. Kérlek dolgozz érte, dolgozzunk érte mindketten, férfi és nő, és ez az együtt-fáradozás az, ami végül célhoz vezet. Nincs tökéletes kapcsolat csak meg-megújuló, és ezen kell úgy dolgoznunk, hogy a konfliktusokon is átsegítsük egymást. Ezt kívánom neked tiszta szívemből!"

A könyvet a  szerző nagyszerű előadásában élvezhetjük. Teljes idő: 132 perc

 

 

Bagdy Emőke: Önismeret, önazonosság, önmegvalósítás

 

Bagdy Emőke: Önismeret, önazonosság, önmegvalósítás – 1 db Audio CD

„Ismerd meg önmagad és megismered a világegyetemet és az Isteneket.”- hallhatjuk e hangoskönyv első perceiben. De mennyire vagyunk képesek önmagunk megismerésére? Mi a jelentősége a gyermekéveknek? Mikor kezdődik személyes önazonosságunk építése? Mit tehetünk azért, hogy életünk műalkotássá váljék? Hiszen alkotásra vagyunk hivatottak! Hogyan illeszkedhet önmegvalósításunkba a szabadság iránti vágyunk? És milyen hatással vannak erre a szeretet különböző formái? Bagdy Emőke talán legszemélyesebb hangvételű előadásában ezekre a kérdésekre ad nekünk választ.

A könyvet a szerző nagyszerű előadásában élvezhetjük. Teljes idő: 70 perc. 

 

 

Bagdy Emőke: Pszichofitness

 

Bagdy Emőke: Pszichofitness – 2 db Audio CD

Szeretnéd tudni, mi történik velünk életünk stresszeiben? Mi zajlik ilyenkor testi-lelki működéseinkben? Milyen megküzdési lehetőségeink vannak? Előfordul, hogy fáradtnak, szomorúnak érzed magad? Szeretnéd jól érezni magad a saját bőrödben? Szeretnél örülni az életnek? Tarts velünk: kacagjunk, kocogjunk, lazítsunk!

Teljes idő: 117 perc. A könyvet a szerző nagyszerű előadásában élvezhetjük.

 

 

L. Frank Baum: Óz, a nagy varázsló

 

L. Frank Baum: Óz, a nagy varázsló – MP3

Valahol messze, a zölden tündöklő Smaragdvárosban él és uralkodik Oz, a nagy varázsló. Dorka is tőle szeretne tanácsot kérni, hogyan juthatna vissza Kansasba Totó kiskutyájával együtt. Útja során három jó barátra is szert tesz: a bölcsességre vágyó, egyébként éles eszű Madárijesztőre, a magát gyávának valló, bátorságát mégis jó pár alkalommal bizonyító Gyáva Oroszlánra és a „szív nélküli” Bádog Favágóra, akinek bádogtestében érdekes módon mégis érző szív dobog. Mindannyian vágynak valamire, s az út maga ismerteti meg velük, hogy amire vágynak, az nem egy varázsló csodás hatalmától függ, hanem csak önmaguktól.

A Könyvet Mácsai Pál fantasztikus felolvasásában hallgathatjuk meg. Teljes idő: 258 perc 

 

 

Békés Pál: A kétbalkezes varázsló

 

Békés Pál: A kétbalkezes varázsló – MP3

Történetünk első helyszíne: a varázslóiskola, hőse Fitzhuber Dongó, a legügyetlenebb varázslótanonc, aki éppen a diplomájára vár. Ha megkapja, okleveles mestervarázslóként lehet pályakezdő. Békés Pál kitűnő humorú meseregénye a kétbalkezes varázsló első nagy tettének izgalmas krónikája. Hogyan kutatja fel hősünk egy irdatlan lakótelepen Első Badar király egykori mesebirodalmának szétszórt udvartartását és a király legkisebb lányát, a szépséges Lanolint.

A könyvet Kálloy Molnár Péter nagyszerű előadásában élvezhetjük. Teljes idő: 210 perc. 

 

 

Bodor Ádám: Sinistra körzet

 

Bodor Ádám: Sinistra körzet – 3 db Audio CD

"...Bodor Ádámot olvasván egyáltalán nem gondolunk szavakra: megaláztatásokra gondolunk, kiszolgáltatottságra, reményre, fagyra, dérre, erdőre, bűzre, medvére, pálinkára, férfire, nőre. (...) Hogy mindez realizmus-e vagy szür vagy mágikus - ezen manapság nem érdemes studírozni. Vagy sohase is volt? Egyre bizonyosabb, hogy valaki álmodik minket. E könyv után növekvő kíváncsisággal és konstans rémülettel kérdeznénk, hogy mi van, ha ez a valaki fölébred. Ki?"

A könyvet Valkai Géza és Szakácsi Sándor felolvasásában hallgathatjuk meg. 

 

 

Boldizsár Ildikó: Mesék útkeresőknek – Meseterápia

 

Boldizsár Ildikó: Mesék útkeresőknek – Meseterápia – 1 db Audio CD

Valamikor azt gondoltam, hogy a hangoskönyv egyszeri alkotói folyamatban születik meg, s nincs írott változata. Némiképp csalódott voltam, amikor kiderült, hogy ez nem így van. Ennek a hangoskönyvnek viszont valóban nincs írott változata. Ültem a stúdióban, becsuktam a szemem, és meséltem fejből a történeteket, úgy, ahogy eszembe jutottak. A „Semmiből” haladtam a „Minden” felé, éppen úgy, ahogy az egy terápiás folyamatban történik. Mesés kalauznak szántam azoknak, akik az önteremtés vagy az öngyógyítás útját járják.

A könyvet a szerző felolvasásában hallgathatjuk meg. Teljes idő: 63 perc. 

 

 

Boldizsár Ildikó: Születésmesék

 

Boldizsár Ildikó: Születésmesék – 1db Audio CD

A születés motívuma az életemben, a munkámban és a meséimben is hangsúlyos szerepet játszik. Sokszor megtapasztalom, hogy egy-egy határhelyzet átlépése vagy egy új élethelyzet megnyitása pontosan úgy történik, ahogyan megszületünk: a kihordás és a vajúdás hosszú, olykor meglehetősen nehéz időszaka előzi meg. Ebből a tapasztalatból születtek meg az itt hallható mesék. Nagy öröm volt számomra elmesélni ezeket, mert azt remélem, hogy mindegyik segítség és örömforrás lehet azok számára, akik éppen gyermeket várnak vagy valami más csoda van születőben az életükben.

A könyvet a szerző előadásában hallgathatjuk meg. Teljes játékidő: 55 perc. 

 

 

Pierre Boulle: Híd a Kwai folyón

 

Pierre Boulle: Híd a Kwai folyón – MP3

II. világháború, Thaiföld, a burmai határ közelében. Brit katonák japán hadifogolyként vasutat és hidat építenek. Nicholson ezredes az embertelen körülmények között is minden áldozatot vállal a katonai szellem megőrzéséért. Bizonyítani akarja a nyugati kultúra és szervezés fölényét a keletiek "barbár" rendszerével szemben. Sikert arat. A katonák nem veszítik el tartásukat a fogságban, és a híd felépül. A híd feladata természetesen a japán terjeszkedés szolgálata a térségben. A brit titkosszolgálat helyi vezetője, Green ezredes különítményt küld a helyszínre, hogy az első vonat áthaladásakor pusztítsák el a hidat. Ők is vállalnak minden áldozatot az építmény lerombolása érdekében. Izgalmas, fordulatos és mélyen elgondolkodtató regény. A francia szerző nem mulasztja el, hogy görbe-tükröt tartson a britek elé, ami a tragikus történetet gyakran humorral lazítja. Szilágyi Tibor előadása árnyaltan jellemzi a szereplőket, végsőkig fokozva a drámai feszültséget. Teljes idő: 397 perc

 

 

Bródy János: Magyarok közt európai

 

Bródy János: Magyarok közt európai – versként hallgatható dalszövegek – 1 db Audio CD

Bálint András előadásában meghallgathatják Bródy János ikonikussá vált versként hallgatható dalszövegeit, többek között: Mama kérlek, Földvár felé félúton, Jelbeszéd.

Tartalom: 1. Filléres emlékeim; 2. Egy hétig tart; 3. Véletlen találkozás; 4. Földvár felé félúton; 5. Álmodom; 6. A lány és a csavargó; 7. A város; 8. Az utcán (a másik oldalon); 9. Amikor én még kissrác voltam; 10. Mama kérlek; 11. Csillag Hajnalka; 12. Felföldiné estéje; 13. A szavak; 14. Bordódi Kristóf; 15. A szó veszélyes fegyver; 16. Miért hagytuk, hogy így legyen; 17. Különvonatok; 18. A kugli; 19. Ne gondold; 20. A jelenkor ítélete; 21. A show folytatódik; 22. Jelbeszéd; 23. 1911; 24. Edison Magyarországon; 25. Kornél és Elvira; 26. A Kárpáthyék lánya; 27. Élünk és meghalunk; 28. Maszkabál; 29. Édes életünk; 30. A földön járj; 31. Akit annyira vártunk; 32. Meg kéne kapaszkodni; 33. Talán még túl fiatal; 34. Százéves pályaudvar; 35. Ne várd a májust; 36. Az én világom; 37. Légy hű magadhoz; 38. Egy lány sétál a domboldalon; 39. Az első villamos; 40. Mit tehetnék érted; 41. Ha én rózsa volnék; 42. Szabadnak születtél; 43. Hej, tulipán; 44. Ezek ugyanazok; 45. Birkaország; 46. Lesz még egyszer; 47. Te itt leszel majd mellettem; 48. A királylány balladája; 49. Nyuggerdal; 50. Magyarok közt európai. Teljes idő: 70 perc

 

 

Buda Ferenc: Fehérlófia

 

Buda Ferenc: Fehérlófia – MP3

"Arany János valaha a hun-magyar mondakör történeteiben vélte megtalálni az elveszett magyar hőseposz darabjait. Jómagam a magyar népmesekincs legősibb rétegeiben keresgélek hasonló célból. E mesék közül a Fehérlófia mondja ki a legfontosabbat minden idő kicsi és nagy emberei számára: méltó, nagy céljainkért keményen meg kell küzdenünk, s ha nincs más kiút, oda kell áldoznunk valamennyit önmagunkból is." Buda Ferenc

A könyvet a szerző előadásában hallgathatjuk meg.

 

 

Lewis Carroll: Alice Csodaországban

Lewis Carroll: Aliz kalandjai Csodaországban – MP3

Varró Dániel és Varró Zsuzsa fordításában.

"– Meg tudnád nekem mondani, merre menjek tovább?
– Ez nagyrészt attól függ, hová akarsz eljutni – mondta a Macska.
– Ó, az szinte mindegy, hogy hová...
– Akkor az is mindegy, merre mész – mondta a Macska.
– ...feltéve, hogy eljutok valahová – tette hozzá Aliz magyarázatképpen.
– Ó, ha elég sokáig mész – mondta a Macska – , biztosan eljutsz valahová."

Teljes idő: 180 perc. A könyvet Ónódi Eszter nagyszerű felolvasásában hallgathatjuk meg.

 

 

Raymond Chandler: Asszony a tóban

 

Raymond Chandler: Asszony a tóban  - MP3

A krimiirodalom egyik klasszikusának talán legismertebb regénye. Derace Kingsley, a korosodó üzletember táviratot kap feleségétől. Az ifjú szépség közli férjével: Mexikóba megy, hogy ott elváljon és férjhez menjen szeretőjéhez, Lavery-hez. Kingsley-t mindez nem lepi meg túlzottan. Viszont összetalálkozik az utcán Lavery-vel, aki a Mexikói utazásról semmit sem tud. Kingsley ekkor komolyan aggódni kezd, ezért megbízza Marlowe magánnyomozót, találja meg a feleségét. Marlowe a szeretőnél keresi a megoldást, ő azonban hamarosan halott. A nyomozó a gyilkost keresve egy hegyi tónál köt ki, ahol kiderül: egy másik nőnek is nyoma veszett...

A könyvet Galambos Péter nagyszerű előadásában élvezhetjük.

 

 

Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen

 

Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen – 6 CD

Hercule Poirot-t, a híres magándetektívet egy sürgős ügy Isztambulból Angliába szólítja. Az Orient expresszen már nincs szabad hely, ám a vasúttársaság tulajdonosa elintézi, hogy Poirot mégis fülkét kapjon a szerelvényen. Az utasok egyike felismeri őt és csinos summát kilátásba helyezve felkéri, járjon utána, ki ír neki fenyegető leveleket. A detektívnek nem szimpatikus a nyers modorú amerikai, ezért elutasítja az ajánlatot. A férfit másnap holtan találják a fülkéjében. Poirot-nak minden ravaszságára szüksége van ahhoz, hogy időben megoldja az ügyet, hiszen a hótorlasz miatt veszteglő vonat hamarosan elindulhat a következő állomásra, ahol a hatóságoknak jelenteni kell a bűntényt...

A könyvet Balázs Péter nagyszerű előadásában élvezhetjük.

 

 

Paulo Coelho: Az alkimista

 

Paulo Coelho: Az alkimista - MP3

Paulo Coelho napjainkban a világ egyik legnépszerűbb írója. Rio de Janeiróban született. Az 1988-ban megjelent Az alkimista című regényével egy csapásra nemzetközi hírnevet szerzett magának. Az alkimista Coelho fő művének számít. Az andalúz pásztorfiú meseelemekkel átszőtt kalandtörténetét a kritikusok Saint-Exupéry A kis hercegéhez szokták hasonlítani. Santiago, miután kétszer álmodja, hogy valahol a piramisok lábánál elásott kincs várja, elindul megkeresni azt. Végigzarándokol Afrika északi, sivatagos részén, szokatlan élményekkel töltekezik, számos különös figurával találkozik, köztük az alkimistával, akitől megtanulja, hogy mindig hallgasson a szívére, vegye észre a sorsára utaló jeleket, és igyekezzék beteljesíteni álmait. A filozofikus mese lelki balzsamként hatott azokra a tízmilliókra, akik már elolvasták Coelho alapművét.

Teljes idő: 210 perc, a regényt Kulka János nagyszerű előadásában élvezhetjük. 

 

 

Coelho, Paulo: Tizenegy perc

 

Paulo Coleho: Tizenegy perc - MP3

Van könyv, amely álmodni hív - és van, amely megmutatja a valóságot. Maria, a fiatal brazil lány néhány korai csalódása miatt úgy érzi, nem is létezhet igaz szerelem. Egy váratlan találkozás révén eljut álmai városába, Genfbe, ahol mesés gazdagságot és hírnevet remélve táncosnőnek áll. Hamar rá kell azonban döbbennie, hogy a hírnevet nem adják ingyen, és nemsokára az utcán találja magát, ahol prostituáltként kell megélnie. Az igaz érzelmekről rég letett már, de a szexualitás új meg új utakra csábítja, mígnem egy fiatal festő fellobbantja benne a szerelem tüzét. Választania kell: végleg feloldódik a testiségben, vagy megtalálja saját "belső fényét", és a szent szerelemben találja meg a szexualitást megillető helyet. Újra meg kell tapasztalnia, mit jelent valaki másért szenvedni és kínlódni, s meg kell tanulnia, miként szerezzen szélsőséges élményeinek maradandó értéket.

A könyvet Horváth Lili nagyszerű előadásában élvezhetjük.

 

 

Paulo Coelho: A zahír

 

Paulo Coelho: A zahír - MP3

Esther tízévi házasság után, búcsú nélkül hagyja el férjét, a fényűző életet élő sikeres írót. A szakmájában elismert, háborus tudósítóként dolgozó nőnek látszólag semmi oka nem volt, hogy kilépjen a nyitott házasságból. Lehet hogy kényszerítették, elrabolták, megölték, vagy egyszerűen megunta kiüresedett kapcsolatát gazdag és befolyásos férjével? Megannyi válaszra váró kérdés. Aztán egy napon feltűnik egy különös fiatalember, Mikhail, aki ígéretet tesz a szerzőnek, hogy elvezeti feleségéhez. Az utazás Párizs csillogó termeiből Mikhail háború sújtotta szülőföldjére, Kazahsztán sztyeppéire vezet, ahol az író egy élő spirituális hagyomány segítségével különös felfedezést tesz... Coelho önéletrajzi ihletésű, új műve nemcsak a tőle megszokott bölcsességről és emberismeretről tesz tanúbizonyságot, de bepillantást enged a brazil szerző életébe, tükröt tart vágyainak és kétségeinek, feltárja féltve őrzött titkait.

A könyvet Rátóti Zoltán nagyszerű előadásában élvezhetjük. 

 

 

Csalog Zsolt: Parasztregény

 

Csalog Zsolt: Parasztregény – Audio CD

Egy Tisza menti falu életének, kultúrájának rajzát adja.  " Az írói módszer itt nem a fikció, a mese könnyebben járható útját követi. Ehelyett a hűség, a magnó hitelű megörökítés a cél. Egy élet útját, a falu szinte tudományos pontossággal megragadott világának háttere előtt. Tiszántúli középparasztsors, egy réteget is jellemző bőséges egyedi vonással – a sorsmotívumok így már általános érvényűek. Az egyéni, családi események mögött pedig a tulajdonképpeni téma, a vezérmotívum: a hagyományos falu elmúlása, a falu nagy, huszadik századi átalakulása. Az eseményeket egy idősebb parasztasszony mondja el. Ő a modell, végig az ő szeme lát, az ő nyelve beszél, övé az életsors, és nemcsak a gazdag nyelv, hanem a prózastílus alapját adó pompás folklórepika is.

A könyvet Törőcsik Mari nagyszerű előadásában élvezhetjük. 

 

 

Csaplár Vilmos: Az igazságos Kádár János

 

Csaplár Vilmos: Az igazságos Kádár János – 3 db Audio CD

 

A hangoskönyv Kádár Jánost, a huszadik századi kispolgár első titkárát mutatja be. Fekete humor, szatíra, irónia, kovácselvtársi vágyak, megszállottak, géppisztollyal vadászó honvédelmi miniszter, telefonba recsegő szovjet első titkár és világforradalmi küzdelmek a fineszes Kádár János elvtárs - aki néha-néha eltűnik az őt védő titkosrendőrök elől, hogy a sarki kiskocsmában megehessen egy pörköltet - országában.

A könyvet Vallai Péter és Blaskó Péter fantasztikus felolvasásában hallgathatjuk meg. 

 

 

Csáth Géza: A varázsló kertje

 

Csáth Géza: A varázsló kertje – 1 db Audio CD

A CD összeállítás egyszerre kínálja Csáthnak - mint "varázslónak" - a fején belüli színpompás televényt, ezeket az életanyagtól - pszicho-fizikai, filozófiai és költői látomásoktól - roskadozó novellákat, az "ő kertjét", és bennük a szétmálló és önmagát újraszülő történelmet, a hosszú békekor és a fenyegető erőszak évszázadát, a XX. századot. (Hegedűs D. Géza)
Tartalom: 1. A sebész, 2. A varázsló kertje, 3. Pénzek selyempapirosban, 4. Apa és fiú, 5. Ópium, 6. Anyagyilkosság
A novellákat Hegedűs D. Géza felolvasásában hallgathatjuk meg. Teljes idő: 72 perc

 

 

Cserna-Szabó András: Veszett paradicsom

 

Cserna-Szabó András: Veszett paradicsom – 2db Audio CD

Cserna-Szabó András - azonos című könyvéből válogatott - novelláiban a férfiak kallódó Ádámok, akik hol léhán, hol elképesztő elszántsággal vetik bele magukat az önpusztításba, az apokalipszisbe, a nők pedig csábító, rafinált Évák, akik hol ifjú perditák, hol érett szépasszonyok bőrébe bújnak, de mindig taszítanak egyet a lejtőn lefelé csúszó (elvileg) erősebbik nemen. Persze ez a pusztulás egyáltalán nem lehangoló, inkább groteszk, abszurd és vicces. Nemcsak szánjuk hőseit, hanem bizony velük (sokszor rajtuk) nevetünk, s közben nem feledkezünk meg a kulináris és az altesti élvezetekről sem.

Tartalom: Vénusz, Mia, Arabella, Theresia, Héra, Cina, Viki, Gerda

A könyvet Rudolf Péter előadásában hallgathatjuk meg.

 

 

Roald Dahl: Charlie és a csokigyár

Roald Dahl: Charlie és a csokigyár – MP3

A híres-neves Willy Wonkát, a világ legkülöncebb csokigyárosát régóta nem látta senki, épp ezért kelt nagy szenzációt, amikor egy napon kihirdeti, hogy öt gyerek elmehet hozzá. Azok, akik valamelyik Wonka-csoki mellett meghívót találnak, ellátogathatnak a gyárába, mégpedig az ő személyes kalauzolásával járhatják azt körbe! A szegény családból származó kis Charlie mindössze évente egyszer, a szülinapján jut egy tábla csodás Wonka-csokoládéhoz - és csodák csodájára mégis bekerül az öt szerencsés kiválasztott közé, akikre Willy Wonka csokigyárában elképesztő kalandok várnak.

A könyvet Stohl András nagyszerű felolvasásában hallgathatjuk meg. 

 

 

Sir Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes - A brixtoni rejtély

 

Sir Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes - A brixtoni rejtély - MP3

Az első Sherock Holmes regény nem csak egy fordulatos nyomozás története, hanem azt is felfedi, miként jött létre a "tanácsadó nyomozó" és a katonaorvos világhírű, elválaszthatatlan párosa. John Watsonnal együtt ismerjük meg Holmes munkamódszerét és különleges képességeit. Nem csak az általa követett gondolatmenetet osztja meg új lakótársával, hanem már ismeretségük elején magával viszi egy, a londoni Brixton negyedben elkövetett gyilkosság helyszínére. Együtt gombolyítják fel a bűntény szálait, - természetesen messze megelőzve a rendőrséget - és kiderítik, hogy az indíték évtizedekkel korábbi időre nyúlik vissza, és az amerikai mormon közösséggel is kapcsolatban van.

A könyvet Benedek Miklós nagyszerű előadásában élvezhetjük.  

 

 

Sir Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes – A négyek jele

 

Sir Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes – A négyek jele - MP3

A második Sherlock Holmes regény John Watson életének is fontos időszakáról szól, mert ezúttal leendő felesége, Mary Morstan megbízásából folyik a nyomozás. A fiatal nevelőnő apja korábban eltűnt, amikor az Andamán szigeteken lévő állomáshelyéről Londonba érkezett szabadságra. A lánynak viszont évente egy-egy értékes igazgyöngyöt hoz a posta ismeretlen feladótól. Honnan származnak a gyöngyök? Mi lett Mr. Morstan sorsa? Miféle bűn tapad a gyöngyökhöz? Mit jelképez a négyek jele? Mindezt elmeséli Benedek Miklós, a tőle megszokott lebilincselő stílusban. 

 

 

Dragomán György: Oroszlánkórus

 

Dragomán György: Oroszlánkórus – MP3

A zene is velem van, és segít élni. Az Oroszlánkórus a bátorság könyve. Történeteita ritmus élteti, az elbeszélések szereplői zenével győzik le a félelmet és a gyászt, megtanulnak erőt venni a szerelem és a sóvárgás fájdalmán. Minden mondatban ott lüktet a zene, szól a dzsessz, a latin ballada, a kőkemény hevimetál vagy a bécsi újévi koncert keringője, dübörög a manele és akoreai csajpop, kihangosodik a szívverés vagy a futó lábak dobogása. A lendületes történetekben a zene esélyt ad az ellenállásra, segít abban, hogy vállaljuk a sorsunkat, gyerekek legyünk a felnőttek között, vagy otthont keressünk egy idegen országban.

A könyvet Für Anikó és Anger Zsolt előadásában hallgathatjuk meg.

 

 

Gerald Durrell: A piknik, A Michelin embere

 

Gerald Durrell: A piknik – A Michelin embere – 2 db Audio CD

Durrell írói talentumának varázsa, hogy érdekfeszítő történetet kanyarít életünk bármilyen mindennapi aprósága köré. A piknikben hömpölygő humor sodorja a hallgatót a Durrell-családdal Dél-Anglia tájain, és Esmeralda, az autómatuzsálem is a kirándulók között van. Hangoskönyvünk másik történetében gasztronómiai ínyencségekkel ismerkedhetünk meg, és a Michelin útikalauzok minősítési rendszerébe is érdekfeszítő betekintést kapunk.

A  könyvet Szacsvay László fantasztikus felolvasásában hallgathatjuk meg. Teljes idő: 116 perc.

 

 

Gerald Durrell: Férjhez adjuk a mamát

 

Gerald Durrell: Férjhez adjuk a mamát – 2 db Audio CD 

„Hangoskönyvünk címadó történetében a Családom és egyéb állatfajtákból és a többi korfui emlékből megismert kedvesen bolond Durrell család gyermekei ezúttal elhatározzák, hogy férjhez adják a mamát! Neki azonban igencsak határozott elképzelései vannak az életről, és amikor gyermekei előállnak tervükkel, ő sem marad az események tétlen szemlélője. Másik történetünkben a szerző egy amerikai előadókörútjának élményeit osztja meg velünk. Szállásadónője ötórai teájára invitálja, ahol azonban furcsamód sok kólásüveg kerül elő. De mi köze van ehhez Frednek, a ház markáns inasának?” Tartalom: 1. Férjhez adjuk a mamát; 2. Fred, avagy a fülledt dél üzenete.

A  könyvet Szacsvay László fantasztikus felolvasásában hallgathatjuk meg. Teljes idő: 115 

 

 

Durrell, Gerald: Repülő virágok mezeje

 

Gerald Durrell: Repülő virágok mezeje – 2 db Audio CD

Gerald Durrell 1954-ben járt Dél-Amerikában. Ritka, kiveszőfélben levő állatfajokat kutatott, és igyekezett minél többet eljuttatni ezekből angliai állatkertekbe. A részeg erdő című könyv, mely alapján válogatásunk készült, ennek a gyűjtőútnak mulattató története. Már teljes fegyverzetében mutatja be a népszerű természettudós-írót. A beszámolók szórakoztatva vezetnek rá a természet értő szeretetére, és annak a mind fontosabb ténynek a felismerésére, hogy az ember csak az élővilágban élhet meg, és ezt a világot szeretnie, kímélnie kell.

A könyvet Szacsvay László nagyszerű előadásában élvezhetjük. Teljes idő: 123 perc.

 

 

Gerald Durrell: Velencei kalamajkák

 

Gerald Durrell: Velencei kalamajkák – 2 db Audio CD

Larry, Leslie, Margo, Gerry, no és természetesen a mama éppen a velencei Szent Márk térben gyönyörködnek a nyári telihold nárciszsárga fényénél. A ragyogó hangulatra azonban árnyék vetül, mert kiderül, mama befizetett egy néhány napos hajóútra, egy görög hajó első útjára. Másik történetünkben A halak jelleméből megismert Ursulával találkozhatunk ismét, aki változatlanul kelekótya jóindulattal ártja magát barátai ügyes-bajos dolgaiba, s ezúttal is nagy buzgalommal töri kerékbe anyanyelvét.

A könyvet Szacsvay László fantasztikus felolvasásában hallgathatjuk meg. Teljes idő: 146 perc 

 

 

Élő költők társasága

Élő költők társasága – 1db Audio CD

Az Anyám tyúkja (2) beharangozójaként 2016. december 29-én indult útjára az Élő költők társasága elnevezésű versprojekt. A verseket az Örkény társulatának művészei tolmácsolják. „Igény volt bennünk, hogy a jelenkor is szerepeljen valahogy, de hát azt abba a műsorba nem lehet betenni, mert az nem azt ígéri. Akkor találtuk, ki, hogy a magyar kultúra napjáig bezáróan, ahány színész van, annyi költő írjon nekünk verset… Nem a misszió az elsődleges benne, hanem hogy ezt a kapcsolatot az előadó-művészet és az irodalom között valahogy felmutassuk.” Mácsai Pál 

 

 

Esterházy Péter: A mi a bánat

 

Esterházy Péter: A mi a bánat – 2 db Audio CD

„Ha minden jól megy, ez a CD természetes folytatása az előzőnek. A szövegek többnyire a 20. század legvégén íródtak, de 10–20 év irodalomban nem (nagyon) számít, vagy ha számít, az nem számít; Pilinszky az Pilinszky, Kertész az Kertész, Goethe az Goethe. A rózsa az... de azt most hagyjuk. Hogy mi a bánat van itten most, arra közvetlen választ nem kapunk. Sokféle bánat van, egy részük ráadásul öröm is.»Így megy ez.« Kivételesen mintha az írások címe el is mondaná, hogy miről lesz itt szó, az olvasó csodálatos életéről, a szabadság nehéz mámoráról, a 21. század titokzatos nyelvéről. Mindenről, mondja roppant szerényen, de főleg lelkesen az első írás címe. Legyünk lelkesek, ez ennek a hangos beszédnek a magva."

A könyvet a szerző nagyszerű előadásában élvezhetjük. Teljes idő: 141 perc

 

 

Esterházy Péter: Ha minden jól megy

 

Esterházy Péter: Ha minden jól megy - MP3

„Hogy az aktuális bornírtsággal fogalmazzak, én mindig meg szoktam írni, ha sárga a pecsenyekacsa. Itt több ilyen sárgaság, vagyis jó-ság szerepel – nekem folytonos, nagy élményem a magyar szellemi gazdagság. A gazdagsághoz természetesen a turulnosztalgia vagy általában a nemzeti giccs hol nevetséges, hol félelmetes, de mindig megbízhatóan nívótlan és mintha szaporodó megnyilvánulásai is hozzátartoznak, nemcsak az a hagyomány, amely itt, most a cd-n megszólal. Látni ez idô szerint nem látom, hogy s mint van ez, de remélem, hogy országom arcát inkább az utóbbiban ismerhetem föl. Az a valószínû persze, hogy több arca van. Ezeket próbálom rajzolgatni, miközben (ahogy a híres Escher-képen) ôk is rajzolnak engem.” (Esterházy Péter)

A könyvet a szerző nagyszerű előadásában hallgathatjuk meg.

 

 

Az Ezeregyéjszaka legszebb meséi

 

 

Az Ezeregyéjszaka legszebb meséi – 2 CD

Sahrazád mesél és mesél, bízik a mese hatalmában, a költészet erejében. A világirodalom gyöngyszemei közé tartozó, híres arab mesegyűjtemény legszebb történeteiben találkozhatunk ravasz varázslóval, ezeréves dzsinnel, gazdagságról álmodozó, mihaszna fiatalemberrel. A középkori keleti városokban szerelmek szövődnek, drága portékák cserélnek gazdát, és bizony nagy kópéságok is történnek. Az Ezeregyéjszaka legszebb meséi töretlen népszerűségét talán annak az üzenetnek köszönheti, hogy távoli kultúrák megismerése és megértése is a kultúránk része.

A könyvet Györgyi Anna előadásában hallgathatjuk meg. Teljes idő: 151 perc.

 

 

Helen Fielding: Bridget Jones naplója

Helen Fielding: Bridget Jones naplója – 4 db Audio CD

Az új évezred első "kultuszkönyve"! A regényből készült film letarolta Amerikát, Európát és a fél világban tudatosította, hogy lehet szeretni a "szingli nőket" is. Helen Fielding regénye egy, a harmincas éveibe lépő kövérkés és magányos nő naplója. Valószínűleg százezrek és milliók írhatnának hasonló naplókat Amerikában, Európában, de Magyarországon is. A napló annak az egy évének az eseményeit öleli fel, amelyben Bridget-re végre újra rátalál a szex, majd csalódnia kell, vívódik, hogy vajon inkább terhes-e vagy meddő, és felváltva vagy az alkohol és a nikotin tölti ki a mindennapjait vagy a bio életforma. Pasik, illúziók, remények, csalódások - és a magány. Ezeknek az ide-oda csapongásoknak elsöprően humoros leírásában ismerhetjük meg a főhős mindennapjait.

Előadó: Udvaros Dorottya. Játékidő: 260 perc 

 

 

Helen Fielding: Bridget Jones naplója II. – Mindjárt megőrülök

 

Helen Fielding: Bridget Jones naplója II. – Mindjárt megőrülök – 4 db Audio CD 

Ebben a könyvben az első naplóból már ismert kövérkés, Harmincas következő életszakaszát ismerhetjük meg. Itt is egy újabb problémás kapcsolat kerül elő, és vele együtt a kérdés is: szinglinek jobb-e lenni vagy bonyolult és kínokkal teli párkapcsolatban kellene-e élni. Az első könyvhöz hasonlóan itt sem hagyja cserben Bridget-et a humorérzéke. Szórakoztató ez a napló nemcsak a fiatalságuk hanyatlását megélő hölgyeknek, hanem minden kikapcsolódni vágyó hallgatónak ajánljuk.

Előadó: Udvaros Dorottya, Játékidő: 280 perc 

 

 

Garaczi László: Pompásan buszozunk!

Garaczi László: Pompásan buszozunk - MP3

Garaczi László regénye egyszerre paródiája és hű leírása egy korszaknak, úgy az alsó tagozat idejéből, pontosabban szemszögéből. Amikor még nagyok a felsősök, kicsik az ovisok, és az iskola fenséges ésszerűtlensége, a maga minden árnyoldalával, az élet természetes velejárójának tűnik. Nehéz erről mit mondani. Olthatatlan kacagás, isteni. Nem is regény ez úgy igazán, mert kicsit vers, kicsit inkább novella vagy stílusgyakorlat. Lélektani gyakorlatnak is mondhatnánk. Freud óta nyílt titok, hogy életünk valamennyi fontos eseménye a gyermekkorban történik. Ekkor jövünk rá, hogy a világ kegyetlen, hogy miből lesz a gyerek, hogy a szomszéd apukája erősebb a miénknél - szóval minden olyasmire, amire jobb lenne nem is emlékezni. Mégis - és ez megint Freud -, még rosszabb lenne, ha nem emlékeznénk rá.

A könyvet Máté Gábor nagyszerű előadásában élvezhetjük.

 

 

Kahlil Gibran: A próféta

 

Kahlil Gibran: A próféta – 2db Audio CD

A Próféta bölcseleti hitvallás az élet lényegesebb dolgairól. Egyéni, mint minden hitvallás. Hiszen csak a tételes hit merevül szabvánnyá: az, amit hinnem kell, de nem az, amit lelkem titkos rekeszében föltétlenül hiszek és vallok, az Úr ingyen kegyelméből. Tartozzam az egyistenhit bármelyik szárnyához, mint hívő keresztyén, zsidó, vagy muzulmán. Gibran épp ezt a láthatatlant, megfoghatatlant és végtelent kísérli meg költőin tükrözni. Mert prófétává lenni minden napkeleti elmének egyfajta mélylélektani igénye. Hiszen "az ismeret csak eszköz az ismeretlen közelítésére". Az érzékelhető világ e tekintetben ama csipetnyit lenézett keret csupán, amelyen a lényeg vízióként árad túl. Mert a "való világ" - a vaskos, a durva, az egyhangú - nem érdemel látnoki figyelmet; annak figyelmét, aki lát. Aki nem az ésszerűt követi, mert hiszen "csakis a szív értheti mindazt, ami az ész számára talány marad". A víziót - az ember és a Mindenség örök viszonylatát - csak jelkép érzékeltetheti. Titkát sem tudná bárminémű "teljes ismeret" valaha is feloldani. Ekként jutunk el "a múlt súlyától szabadult jövő" közegébe, hol is a politikai hittevés ugyanúgy helyet talál, mint az életbölcselet, vagy a költői szárnyalás. Mert feladatunk közös: "egy fényesebb jövő kapuját kitárni". Gibran szerint, aki mindezt "hiszi és vallja", minden újításnak és minden törésnek egyetlen közös nevezője: az Igazság. Igazság híján a két ellentétes dinamika mindegyike értelmét vesztené. Az újítók és rontók ellentéte csak látszólagos: ki-ki az Igazságot keresi egy látszaton túli közegben.

Dzsibrán, Khalíl más írásmóddal KHALIL GIBRAN, teljes arab nevén DZSUBRÁN KHALÍL DZSUBRÁN (szül. 1883. jan. 6. Bsarrí, Libanon - megh. 1931. ápr. 10. New York, USA), libanoni-amerikai író és festőművész, filozófiai értekezések, regények és misztikus költemények szerzője. Elemi iskolai tanulmányait Bejrútban végezte, majd 1895-ben családjával együtt kivándorolt az Egyesült Államokba, Bostonba. 1898-ban visszatért szülőhazájába; tanulmányai során elsősorban arab nyelvből jeleskedett. 1903-ban ismét Bostonba költözött, itt jelentek meg első irodalmi esszéi, és itt találkozott Mary Haskell-lel, aki egész életében jótevője maradt. 1912-ben New Yorkban telepedett le; arab és angol nyelven írt irodalmi esszéket, elbeszéléseket, s emellett festészettel is foglalkozott. Romantikus szemléletmódot tükröző irodalmi és képzőművészeti alkotásaira a Biblia, Friedrich Nietzsche és William Blake volt a legnagyobb hatással. Az írásokat a szerzőjük mélyen vallásos és misztikus természetéből fakadó túláradó líraiság jellemzi. Témáik: a szerelem, a halál, a természet, és a szülőföld utáni vágyódás.

 

 

Greene, Graham: Egy kapcsolat vége

 

Graham Greene: Egy kapcsolat vége – MP3

Az önéletrajzi elemekben is bővelkedő történet egyszerű szerelmi háromszögnek indul, de azután szinte tobzódik a meglepő fordulatokban. A féltékeny szerető a szakítást követően utódja után nyomoz, méghozzá a férj inspirációja kapcsán. Az eredmény meglepi, sőt megdöbbenti. A regényíró Bendrix, a történet főhőse és mesélője e katartikus szerelem és szerelmese halála miatt nagy harcot vív lelkében. A gyűlölet és szeretet, a féltékenység és bajtársiasság, az ateista meggyőződés és az istenhit végig el nem dönthető küzdelme adja meg a mű alaphangját. A regényben az erős érzelmek mellett komoly szerepet kap az irónia.

László Zsolt könnyedén játszik mindkét hangszeren, magával ragadó előadása felejthetetlen élményt nyújt.

 

 

Graham Greene: Utazások nagynénémmel

 

Graham Greene: Utazások nagynénémmel - MP3

Henry Pulling nyugalmazott bankfiók igazgató édesanyja temetésén ismerkedik meg nagynénjével. Ez a találkozás alapjaiban megváltoztatja a szolid, pedáns, törvénytisztelő angol polgár életét, aki napjait dáliáinak gondozásával tölti. Megtudja, hogy nem is az anyja fia, és azonnal kábítószer ügybe is keveredik. De ez csak a kezdet. A közös utazások Brighton, Boulogne, Isztambul úti céllal lassan felnyitják Henry szemét, s bár számára még elképzelni is nehéz idős nagynénje kalandos, és tiszteletreméltónak éppen nem nevezhető múltját, egyre inkább eltékozolt időnek érzi a bankban eltöltött évtizedeit. Hogyan válik belőle, a dél angliai kisváros mintapolgárából szesz és cigaretta csempész Paraguayban? Ezt tudhatjuk meg ragyogón szórakozva, a szerző és Székhelyi József előadó humorát mindvégig élvezve ebből a hangosregényből. Teljes idő: 794 perc.

 

 

John Grisham: The Firm

 

John Grisham: The firm (A cég) - angol nyelvű, Audio

A Harward kitűnő végzős diákjáért a Wall Street leghíresebb ügyvédi irodái versengenek. Ő azonban egy memphisi cég mellett dönt, amely házat, elegáns kocsit, magas fizetést ígér. Eleinte remekül alakulnak a dolgok, a munkatársak kedvesek, megértők és nagyon gazdagok, a feleségek tüneményesek, csodálatos anyák, a gyerekek édesek... A fiatalembernek eleinte imponál a kihívásokkal teli luxusélet, de hamarosan rájön, hogy a családias közeg voltaképp csapda... A Cég az író egyik legizgalmasabb regénye. A könyvből nagy sikerű film készült, Tom Cruise főszereplésével. John Grisham az igazságügyi thriller nagymestereként az egész világon rendkívül népszerű. Valamennyi regénye a bestseller listák élén áll.

 

 

   

 

Hamvas Béla: Öt meg nem tartott előadás a művészetről

Hamvas Béla: Öt meg nem tartott előadás a művészetről – 2 CD

„Az ember a természetnek vagy apja, vagy megrablója” -- ezt az ősi iráni tudást Darwin nem ismerte. A létért folytatott mészárlás tanában azonban nem jelenik meg egyetlen Mozart-akkord, Giotto tájkép, vagy Pascal-aforizma sem. A világ újkori kirablásával szemben a vallás, a tudomány, a filozófia készületlenül állt. Egyedül a mûvészet tudta megôrizni a humánum „alapállását”. Művésznek lenni azt jelenti: túlemelkedni a téridőbe szorított életen. A művészet egyetemes távlatot nyit, és a létünket átható homályba bevilágít. Ez katartikus ereje, amit Hamvas Béla a halálkészültség magasabb fokának nevez. (Dúl Antal)

A könyvet Rátóti Zoltán nagyszerű előadásában élvezhetjük. Teljes idő: 137 perc.

 

 

Hamvas Béla: Patmosz I.

 

Hamvas Béla: Patmosz I. – MP3

A Patmosz első része 1958 és 1964 között született esszéket tartalmaz. A bé-listázott Hamvas Béla 1954-től 1962-ig segédmunkás-raktáros Tiszapalkonyán; az ötvenes évek mindent elárasztó, fojtó politikai atmoszférája az esszékötetben mégis csupán sajátos madártávlatból jelenik meg. Hamvas, bár benne él, mégis fölötte áll, derűje, humora magasából lát rá e groteszk színjátékra. Mint mondja, a korrumpált világ őrjöngése egyetlen pillanatra se tévesszen meg senkit – aki tud a hiteles létről, a nem korrumpálható valóságról, a tragikomédia legsötétebb fordulatán is csak mosolyog.

A könyvet Rátóti Zoltán nagyszerű előadásában élvezhetjük.

 

 

Hamvas Béla: A tao virágai

 

Hamvas Béla: A tao virágai – Audio CD

A taoista gondolkodók műveiben minduntalan visszatérő motívum, hogy amikor valamelyik tanítvány a mestertől azt kérdezi, mi a tao, a mester mély hallgatásba merül. Mikor a tanítvány figyelmezteti, hogy mit kérdezett, a másik így szól: hiszen a mester megmondta, a tao annyi mint hallgatni. De nem csak ezt jelenti, hanem azt is, hogy nem cselekedni, nem törekedni, nem tevékenykedni, hanem lenni. A tao annyi, mint a földi lét minden mulandó esetlegességét levetni, és a változatlan, örök Nagy Lét békéjét elérni.

A könyvet Rátóti Zoltán nagyszerű előadásában hallgathatjuk meg. Teljes idő: 62 perc

 

 

Hamvas Béla: Titkos jegyzőkönyv

 

Hamvas Béla: Titkos jegyzőkönyv – MP3

A Titkos jegyzőkönyv legnagyobb titka, hogy nincs titok.„Ha látni akarsz, mondja egy zenmester, nézz bele. Ha gondolkodni kívánsz felőle, tévedni fogsz.” A könyv talán legszebb esszéjének, a Kései művek melankóliájának is ez minden titka: az öreg, vak királyt, Oidipuszt az istenek Kolonosz szent ligetébe küldik meghalni. De amint az aggastyán belép, felkiált: most már világosan látok! – De hiszen nem is volt soha elrejtve semmi, és minden tőlünk karnyújtásnyira! Az arlequin, a társadalom peremén bukdácsoló bolond titka is végtelenül egyszerű. Csupán annyi, hogy távolabb lát a hatalom, a hírnév és a vagyon útvesztőinél. Mi marad? Már csak a derű, és egy kevés melankólia. Lin csi mondja: „Nem a Nap hibája, ha a vak az utat nem látja”. (Dúl Antal) 

A könyvet Rátóti Zoltán nagyszerű előadásában élvezhetjük. 

 

 

Háy János: Házasságon innen és túl

 

Háy János: Házasságon innen és túl - MP3

Háy János új kötete az elmúlt tíz év során írt novelláinak legjobbjait gyűjti egybe, köztük olyan kedvelt darabokat is, mint a Budapesti tavasz, A harmadik fiú, a Világörökség része, vagy a Szilveszter, amely a Dzsigerdilen című regény valós történetét meséli el. Férfiakat és nőket ismerhetünk meg, házasságokat és szétesett kapcsolatokat, megalázott feleségeket és szeretetlenségben élő férjeket, Budapestet és az agglomerációt. A novellák nyelvezete egészen más, mint amit az eddigi Háy-prózáktól megszokhattunk. Itt nem találkozunk sem a regények meseszerűségével, nagy ívű leírásaival, sem a Bogyósgyümölcskertész kedélyes gyermeki beszédmódjával. Az új novellák szűkszavúak, kerülik a felesleges magyarázkodást, felesleges írói futamokat. A mondatok mindig a pontosságra törekszenek, s arra, hogy a lehető legkevesebb információval tudják az olvasó számára meghatározni a helyet, a helyzetet, a jellemeket és a sorsokat. 

A könyvet Rátóti Zoltán nagyszerű felolvasásában hallgathatjuk meg. 

 

 

Hermann Hesse: Sziddhárta

 

Hermann Hesse: Sziddhárta - MP3

A tudás átadható, a bölcsesség azonban nem. A bölcsességet lehet megtalálni, lehet aszerint élni, a sodrásához igazodni, csodákat tenni általa, de kimondani és megtanítani nem lehet.

A könyvet Máthé Gábor nagyszerű előadásában élvezhetjük. Teljes idő: 600 perc.

 

 

Hornby, Nick: Egy fiúról

 

Nick Hornby: Egy fiúról – MP3

Will, a 36 éves aranyifjú kedvteléseinek és a divatnak él, felelősség nélkül, akár egy tizenéves. Kalandot keresve csatlakozik az Egyedülálló Szülők klubjához, bár nincs gyermeke. Tervének megfelelően, megismerkedik csinos, fiatal, társra váró egyedülálló anyákkal, és általuk találkozik Markus-szal, a legöregebb 12 évessel is. Amit Markus otthonról hoz, lehetetlenné teszi beilleszkedését a hasonló korúak közé. Élete az iskolában rémálom, és meg kell küzdjön súlyosan depressziós anyjáért is. A regény sok humorral és empátiával meséli el, hogyan segít Markus Willnek felnőni, és miként válik Markus Will mellett igazi gyerekké. Fekete Ernő remek előadása még szórakoztatóbbá és még meghatóbbá teszi Nick Hornby világhírű művét. Felnőtteknek ajánljuk.

 

 

Nick Hornby: Hosszú út lefelé

 

Nick Hornby: Hosszú út lefelé – MP3

Londonban, szilveszter éjszakáján, egy toronyház tetején négy öngyilkosjelölt tapasztalja meglepetten, hogy az élet nyűgeitől való magányos búcsú helyett valóságos partiba csöppent. Ők négyen némi udvariaskodás után - hogy ki ugorjon elsőnek - akarva-akaratlan megmentik egymás életét: legalábbis egyelőre. Nick Hornby a rá jellemző humorral s ugyanakkor mély empátiával meséli el a négy egészen különböző ember halálugrás helyetti bukdácsolását az életben.

A könyvet Fekete Ernő, Györgyi Anna, Mészáros Blanka és Tasnádi Bence nagyszerű előadásában élvezhetjük.

 

 

Bohumil Hrabal: Csodaalmák

 

Bohumil Hrabal: Csodaalmák – 2 db Audio CD

A hangoskönyvünkbe válogatott elbeszélések a szerző már kiforrott, letisztult alkotói korszakában születtek. Hrabal legszívesebben gyermekkora egykori színhelyén, Nymburkban és a környező kerskói erdőben kutatja és találja meg közép-európai valóságunk mulandó szokásait, hagyományait, kiveszőben lévő embereit. Gyakorta groteszk és esendő, ám mindig szeretetre méltó csodabogarakat, akik az igazi emberséget hordozzák magukban.

A könyvet Mácsai Pál nagyszerű előadásában élvezhetjük.

 

 

Bohumil Hrabal: Házimurik

 

Bohumil Hrabal: Házimurik – MP3

A helyszín Prága külvárosa az 50-es évek közepén. A főhős a doktor, maga az író, az elbeszélő pedig Eliska, aki a regény elején ismerkedik meg a doktorral.A történet, melyben két élet romjaiból szerelem virágzik ki, a házassággal végződik. Érzelem, önirónia, groteszk és megható jelenetek váltakoznak. A háború után félreállított polgárság figuráinak történetei és az egymás ellen fordított nemzetiségek nehezen kibékíthető ellentéteinek felvillanása teszi még változatosabbá regényt. És van tanulság is: a túlélés záloga nem csak az alkalmazkodás, hanem elsősorban az önbecsülés megőrzése. Az önéletrajzi trilógiát, melynek ez az első kötete, Bánsági Ildikó előadásában hallgathatjuk, aki, mint a regények elbeszélője és hősnője képes elhitetni velünk, hogy saját történetét meséli teljes átéléssel. 

 

 

Illies, Florian: 1913

Florian Illies: 1913 – német nyelvű, Audio

1913 - az utolsó békeév. Egy évvel később az egész világ lángba borul. De abban az évben is sok minden történik. Egy New Orleans-i fiúlelencház igazgatója januárban egy lopott pisztollyal történt lövöldözés miatt frissen letartóztatott, fekete bőrű fiú kezébe nyom egy trombitát - a kis Louis Armstrong kezébe. Pablo Picassót nem sokkal később kihallatja a rendőrség, hogy nem ő lopta-e el a Mona Lisát. A schönbrunni kastély kertjében a száműzetésben lévő Sztálin sétálgat, de ott lófrál a sikertelen festő, Adolf Hitler is. Marcel Duchamp kiállítja első híres képét, A lépcsőn lejövő aktot. Camille Claudel bekerül egy idegklinikára és ott is marad harminc évig. Márciusban Schönberget felpofozzák egy koncertjén, mert "zenéjében fülsiketítő hangot üt meg". Májusban Bécsben agyonlövi magát Redl ezredes, mert rábizonyítják, hogy kémkedett, és napvilágra kerül titkolt homoszexualitása is. Júniusban Norman Angell azt írja az egyetemi ifjúságnak, hogy "soha többé nem lesz háború". Ugyanebben a hónapban tér vissza a Déli-sarkról Robert Falcon Scott, aki végül lemaradt Roald Amundsen mögött. Szeptemberben Münchenben párbajozik egymással Freud és Jung. Ugyanebben a hónapban Charlie Chaplin aláírja első filmes szerződését. Novemberben megjelenik Proust Az eltűnt idő nyomában című regényfolyamának első kötete, a Swann, melyet Rilke tüstént el is olvas. Decemberben Malevics Moszkvában megfest egy fekete négyzetet, a modern művészet egyik allegóriáját. És Firenzében, egy szobafestő bérelt szobájában előkerül a Mona Lisa... Ezen megtörtént eseményekből vagy anekdotáktól, elsősorban kultúrtörténeti érdekességekből gyűjtött össze kötetébe, hónaponként egy-egy csokorra valót Illies Florian, aki ezáltal sokszínű és lélegzetelállító képet fest arról az évről, amelyben "a hosszú 19. századnak". A fejezeteket egy-egy archív fotó vezeti be. Az elegáns stílusban, finom humorral megírt mű.

 

 

Kazuo Ishiguro: Noktürn – Csellisták

 

Kazuo Ishiguro: Noktürn – Csellisták – 1 db MP3

A hangoskönyvünkön hallható mindkét történetben a zene játssza a központi szerepet: Hogyan képes bármelyikünk életét befolyásolni, a legkülönbözőbb sorsú embereket egymáshoz fűzni. „Egy kedves, bölcs könyv az idő múlásáról és azokról a pillanatokról, melyek megszépítik az életet, szerelmi vallomások a zenéhez.”
Kazuo Ishiguro (japán írással: カズオ・イシグロ, eredeti nevén Isiguro Kazuo (石黒 一雄),
Nagaszaki, 1954. november 8.) japán származású brit író, dalszerző, forgatókönyvíró. Legismertebb regénye: a Napok romjai, amely egy komornyik szemszögéből ábrázolja a második világháború  sújtotta Angliát. Újabb művei a fantasztikum irányába fordultak. A Ne engedj el... egy disztópikus  Angliát elevenít meg, amely cselekményének központjában három barát áll, akik hamarosan felfedezik, hogy nyugalmas gyermekkoruk mögött valójában valami sötét lakozott. Az eltemetett óriás egy idősödő pár útját követi nyomon egy furcsa, másvilági angol vidéken. A könyv feltárja, hogyan kapcsolódik össze az emlékezés a feledéssel, a történelem a jelennel, a fikció a valósággal. 2017-ben  irodalmi Nobel-díjjal  jutalmazták munkásságát.
A novellákat Schmid Zoltán felolvasásában hallgathatjuk meg. Teljes idő: 165 perc

 

 

Jászai Mari emlékiratai

Jászai Mari emlékiratai – 1 db Audio CD

Akkora utat tett meg, amekkorát ember a földön csak megtehet. Pedig ő maga is egyszerűnek vallja magát. ,,...olyan kis eszem volt.." - írja gyerekkoráról, együgyű viselkedéseiről. Talán tényleg ,,kis esze" volt, amilyen kicsi önbecsülése volt kislánykorában, viszont később korának legműveltebb asszonya lett. Senki nem tanította, sem a színjátszásra, sem az egészséges gondolkodásra, önerőből lett minden idők legismertebb magyar színésznője, abban a korban, amikor még lovaskocsin zötyögtek őt megnézni a környező országok direktorai és legnagyobb színésznői. A mi Jászai Marinkat.

A könyvet Gáspár Enikő felolvasásában hallgathatjuk meg. 

 

 

József Attila szerelmes versei

 

József Attila szerelmes versei – 1 db Audio CD

Tartalom:1. Ajándék • 2. Nagy ajándékok tora • 3. Távol zongora mellett • 4. Álmomban enyém vagy • 5. Csókkérés tavasszal • 6. Szerelmes vers • 7. Csudálkozunk az életen • 8. Mért hagytál el, hogyha kívánsz? • 9. A szerelmes szonettje • 10. Mikor az uccán átment a kedves • 11. Hajnalban kel föl, mint a pékek • 12. Olyan bolond vagy • 13. Dalocska • 14. Kopogtatás nélkül • 15. Érted haragszom, nem ellened • 16. Tedd a kezed • 17. Óda • 18. Gyermekké tettél • 19. Balatonszárszó • 20. Jaj, majdnem... • 21. ...aki szeretni gyáva vagy • 22. Nagyon fáj • 23. Elmaradt ölelés miatt • 24. Magány • 25. Még ne utazz el Sárikám... • 26. Ha nem szorítsz... • 27. Hanem leszel... • 28. Kedvesem betegen... • 29. Judit - versek - töredék • 30. Ülünk egymás mellett • 31. Flóra • 32. Flórának

A könyvet Galkó Balázs nagyszerű előadásában élvezhetjük.Teljes idő: 165 perc

 

 

Karafiáth Orsolya: Szirén

Karafiáth Orsolya: Szirén – MP3

Karafiáth Orsolya a függés lélektanát járja körül családregényében. Az első pillantásra lazán összefűzött emléktöredékek sorának ható, ám valójában szinte mániákus tudatossággal megszerkesztett történet három generáció nőtagjainak életén keresztül mutatja be, miképpen cipeljük tovább a korábbi nemzedékek, anyáink terheit, szorongásait és függőségeit egy olyan világban, ahol a gyerekek éppúgy nem számítanak, mint a férfiak. Az új kötet megjelenését a regény anyagából készült hangoskönyv megjelenése egészíti ki, mely Petrik Andrea színművész (Kincsem, Hajnali láz) előadásában hallható. 

 

 

Karinthy Ferenc: A bicikliző tigris

 

Karinthy Ferenc: A bicikliző tigris – 2 db Audio CD

Karinthy Ferenc karcolatait illetve Baracklekvár és Marci című novelláit hallgatva a Karinthyak világa elevenedik meg előttünk, Frigyes, Ferenc, Marci és „kapcsolt részeik” élete. Nem mindennapi történetek nem hétköznapi emberek jóvoltából. „Ars poeticája az életöröm volt. Dumák, viccek, nők, pia, kaja, sport. Jó író volt, pontos, gondos, míves, szórakoztató, olvasmányos.” (Karinthy Márton)
Tartalom:
Első korong: 1. Ars Poetica, 2. Bevezetés az erkölcstanba, 3. Malvin, 4. Malvin munkában, 5. Telefon, 6. Asztmaosztály, 7. Howard, 8. Az antenna, 9. Hol a boldogság mostanában?, 10. A kerítés, 11. Panaszkönyv, 12. Hogyan kell kritikát írni?, 13. Cápák, 14. Lexikon, 15. Kamaszkor, 16. Életre nevelés, 17. A bicikliző tigris, 18. Marci
Második korong: 1. Játékosok, 2. Kánikula, 3. Iskolánk dísze, 4. Műtét után, 5. A kobra és a mongúz, 6. Baracklekvár
A novellákat Szacsvay László fantasztikus felolvasásában hallgathatjuk meg. Teljes idő: 140 perc

 

 
 

Karinthy Frigyes: Együgyű lexikon

 

Karinthy Frigyes: Együgyű lexikon – 1db Audio CD

Hogy milyen is ez a lexikon? Olyan Karinthy-s, egy mondatban több csavar, humor, logika és az egészben semmi logika., viszont jókat derülhetünk rajta. ,,HÁZASSÁG (lásd: elmekórtan, bűnügyi perrendtartás, nehéz légzés) 1. Kölcsönös szerződés férfi és nő között, melyben kölcsönösen megállapodnak, hogy a szerződés napjától kezdve nem mondják el egymásnak, hogy kivel van viszonyuk. Aki e szerződést megszegi, akár azáltal, hogy megmondja a másiknak, miszerint ezzel és ezzel viszonya van, akár azáltal, hogy valami más módon tudtára adja, vagy nem ügyel eléggé arra, hogy a másik ne tudja meg: házasságtörést követ el.",,Öreg ember, nem vén ember. - Sajátságos patológiai kísérlet, melynek segítségével be lehet bizonyítani, hogy öreg embereknek elméje már teljesen el van gyöngülve, amennyiben nem veszik észre, hogy "öreg" és "vén" ugyanazt jelenti. Fiatal ember ugyanis nem ugrana be ilyen marhaságnak, hogy "fiatal ember nem ifjú ember"." Kellemes kikapcsolódást, jó szórakozást kívánunk!

A könyvet Gáspár Enikő nagyszerű előadásában élvezhetjük. 

 

 

Karinthy Frigyes: Novellák

 

Karinthy Frigyes: Novellák – MP3

A tartalomból: Az eskü (7:40), Hasműtét (16:39), A cirkusz (15:22), Lógok a szeren (7:44), Találkozás egy fiatalemberrel (14:35), Barabbás (6:58), Üzenet a palackban (4:54)

A könyvet Mácsai Pál nagyszerű előadásában élvezhetjük.

 

 

Daniel Kehlmann: Hírnév

 

Daniel Kehlmann: Hírnév – 1 db MP3

Ebben a kilenc egymáshoz kapcsolódó történetből álló nagyszerű regényben újra és újra megcsörren a mobil. Különös, ugyanakkor nem teljesen ismeretlen világ képei pörögnek előttünk, a valóság billen, határai elhomályosulnak. A mű mélyre ható kérdésekkel szembesít minket. Képesek vagyunk-e az internet és a személytelen információk világában a valóságot észlelni, azonosságunkat megőrizni?
Daniel Kehlmann finom humora, intelligenciája ezúttal is lenyűgöző.
A regényt Mácsai Pál fantasztikus előadásában élvezhetjük. Teljes idő: 308 perc

 

 
 

Daniel Kehlmann: A világ fölmérése

 

Daniel Kehlmann: A világ fölmérése - MP3

Két fiatal német nekilát a világ fölmérésének a 18. század végén. Az egyikük Alexander von Humboldt átvág az őserdőn és a sztyeppén, bejárja az Orinocót, önmagán kísérletezve mérgeket próbál ki, megszámolja bennszülöttek fején a tetveket, bebújik a barlangokba, megmássza a vulkánokat, és emberevőkkel vacsorázik. A matematikus és csillagász Carl Friedrich Gauss, aki nem tudja az életét nők nélkül élni, mégis képes a nászéjszakán kiugrani a hitvesi ágyból egy képlet lejegyzése kedvéért, Göttingenben bebizonyítja, hogy a tér görbül. A két öreg, kissé bogaras ember először 1828-ban találkozik Berlinben, hogy a tudomány érdekében összefogjanak. A világot járt felfedezőnek és a szobájába zárkózó tudósnak azonban csak egy közös vonása van: a szenvedélyes tudásvágy.

A könyvet Rátóti Zoltán nagyszerű előadásában élvezhetjük.

 

 

Kertész Imre, Esterházy Péter: Egy történet

 

Kertész Imre-Esterházy Péter: Egy történet – 2 db Audio CD

„Nem árulom el, ki a gyilkos. Vagy kik a gyilkosok. Vagy kik voltak a gyilkosok. Voltak. És azt sem, kik lesznek. Pedig lesznek. Van két történetünk. Az első (a Kertész Imréé) nem létezne a gyilkosok nélkül, hangja tragikus, kiszolgáltatottságának szükségszerűségében nem kételkedik. Nem áll módjában nem kételkedni. A második nem léteznék az első nélkül. Az első nélkül nem volna mit elmesélni, érdektelen közhelyek közt maradnánk. De mert a második történet szerzője (alulírott) olvasta az elsőt, kiléphetett saját banalitásából, és az első írás érzékenysége az övé is lett, így ráláthatott az eddig kedélyesen eltakart kiszolgáltatottságára, sőt, arra a szenvedésre is, amelyet amúgy észre sem vett volna. A legkevesebb, hogy láthatjuk, miként működik az irodalom, miként adja át a tapasztalatát, de ennél többet is látni: miként változtatja meg az életünket, mert megváltoztatja a világot. Mert megváltoztatja a tekintetünket. Mást látunk immár. A két írás oda-vissza értelmezi egymást, ketten egyek, együttlétükben látszik összetartozó különbözőségük. Testvérként állnak egymás mellett, közel vannak, távol vannak.” Esterházy Péter

A könyvet a szerző és Kulka János  nagyszerű előadásában hallgathatjuk meg.

 

 

Daniel Keyes: Virágot Algernonnak

 

Daniel Keyes: Virágot Algernonnak – MP3

Mi lenne, ha az intelligencia műtéttel megnövelhető lenne. Boldogabb-e az okosabb ember? Charlie Gordon nem lesz boldogabb attól, hogy IQ-ját 70-ről 180-ra növelik. De az eredmény nem is tartós. Néhány hónap alatt megy végbe a szenzációs változás, majd a leépülés. Naplójából - a pszihológus író nagyszerű beleérző-képessége révén megismerhetjük, hogyan látja a szellemileg visszamaradott ember a saját helyzetét, milyen bonyolult a kísérletező és a kísérleti alany viszonya, mennyire elszakadhat egymástól a szellemi és az érzelmi fejlődés. Elgondolkodtató, hogy miként befolyásolja a visszamaradottból zsenivé váló Charlie környezetében élők hozzá fűződő érzelmeit intelligenciája változása.

Fekete Ernő nagyszerű előadása drámai erővel jeleníti meg Charlie Gordon és Algernon, a kísérleti fehér egér fantasztikus történetét.

 

 

Jerome Kilty: Tisztelt hazudozó!

 

Jerome Kilty: Tisztelt hazudozó! – MP3

A két nagyformátumú művész, Bernard Shaw, a drámaíró és Stella Patrick Campbell, a híres színésznő fennmaradt levelezéséből összeállított színdarabot már szerzője sikerre vitte 1964-ben indult világkörüli turnéján. Azóta is világszerte játszák, a nézők nagy örömére. 40 év levelezése, 40 év története és történelme, benne két világháborúval. A többnyire enyelgő, durcás, vagy csipkelődő, de olykor tragikus hangú levelek két erős, független, alkotó ember életének, kapcsolatának eseményeit hozza intim közelségbe.

A két nagyszerű színész, Molnár Piroska és Jordán Tamás pedig pusztán a hangjával színházi élményt nyújt a hallgatóknak. Szórakoztat, megnevettet, megríkat. Teljes idő: 77 perc

 

 

Stephen King: Napnyugta után

 

Stephen King: Napnyugta után - 2 Audio CD

Válogatott novellák Epres Attila előadásában. A CD-k tartalma: Harvey álma; New York Times-előfizetés akciós áron; Ayana Napnyugta után: nevezzük szürkületnek, nevezzük félhomálynak, de olyan időszak ez, amikor az emberi kapcsolatok természetfeletti színezetet kapnak, amikor semmi sem az, aminek látszik, amikor a képzelet a sötétségbe foszló árnyékok után kap. Ez a tökéletes időpont Stephen Kingnek, az izgalommal vegyes félelem érzésének kiváltására, melyet mesteri fokon ér el a műfaj királya.Teljes hossz: 95 perc

 

 

Rudyard Kipling: Kim - az ördöngős

 

Rudyard Kipling: Kim - az ördöngős - MP3

A Kim olyan regény, amelynek szereplői minden lényegeset tudnak a világról, és éppen ezért jóban is vannak vele. De még szebb, hogy nem csak a földi világgal teremtettek derűs, barátságos viszonyt, hanem az égivel is, sőt önmagukkal is. Lenyűgözően tárja elénk Észak hegyeinek és folyóinak borzongató szépségét, a síkvidék városainak és falvainak izgatott serénykedését, az úton lévők ezer váratlan eseménytől változatos életét, az emberi viszonyok minden változatát, és az emberek (olykor derűs, máskor félelmes, ám mindig költői) képzeteit az e világon kívüli valóságról. Valljuk be, felemelő érzés Kipling kalauzolásával, Kim és a tibeti láma társaságában csatangolni India földi és égi tájain. Részese lehet ennek a varázslatnak az aki meghallgatja ezt a líraian szép történetet, amelyet epikai, és szinte krimibe illő részek tesznek változatos, izgalmas regénnyé.

Kulka János avatott előadása igazi élményt nyújt mindenkinek, serdülőtől a nyugdíjas korosztályig.

 

Efrájim Kishon: Szőkék előnyben

 

Efrájim Kishon: Szőkék előnyben – Történetek nem csak szőkéknek – 2 db Audio CD

Efrájim Kishon Hoffman Ferencként 1924-ben Budapesten született. Első írói szárnypróbálgatásai és sikerei után 1949-ben vándorolt ki Izraelbe. Itt lett a világhírű szatírista, kinek harminchét nyelvre lefordított könyvei negyvenmillió példányban keltek el. Történetei játszódhatnak bárhol, vitathatatlan, a sajátos pesti humor hagyományait folytatja. Első Kishon-hangoskönyvünk, a Kezicsókolom' kedvező fogadtatásra talált kedves hallgatóinknál, reményeink szerint ezúttal sem fognak csalódni.

Tartalom: Sebeseki; Fityfiritty; Tükör-, létra-, függönyátok; Szabadnak született; Ezüstláz; A szerető hitves szemei; Mimi; Max férjhez megy; A csomagügylet; A nagy erkély jelenet; Szőkék előnyben; Az ördög bibliája

A könyvet Vallai Péter nagyszerű előadásában élvezhetjük. Teljes idő: 135 perc.

 

 

Eric Knight: Lassie hazatér

 

Eric Knight: Lassie hazatér – MP3

A regény hőse Lassie, a gyönyörű skót juhászkutya, témája pedig e kivételes állat sorsa az otthontól való elkerülésétől kalandos hazatéréséig. A jellegzetes yorkshire-i környezetben és a skót hegyvidéken játszódó történetben olyan örök emberi értékek fogalmazódnak meg mint a becsület, kitartás, hűség, emberség.

A könyvet Galambos Péter nagyszerű előadásában élvezhetjük. Teljes idő: 412 perc 

 

 

Kornis Mihály: Egy csecsemő emlékiratai

 

Kornis Mihály: Egy csecsemő emlékiratai – Audio CD-könyv melléklet

Anya-könyv? Emlékezés a jóvátehetetlen és boldog gyermekkorra. Kornis Mihály könyve több is, kevesebb is ennél. Mindenek előtt élvezetes és érzéki próza, hamisíthatatlan kornisi hangon és elbeszélői szenvedéllyel. A kötet számtalan fénykép és személyes dokumentummal jelenik meg, hiszen az író itt a kép és szöveg dialógusát teremti meg.

A könyvet a szerző előadásában hallgathatjuk meg. Teljes idő: 351 perc 

 

 

Kövi Szabolcs: Az ihletuniverzum

 

Kövi Szabolcs: Az ihletuniverzum I-II. – MP3 [1. rész] [2. rész]

Hangoskönyv zenével. Elmondja: Szabó Sipos Barnabás

A szerző ajánlója: Tudom mennyire kevés szabadidő felett rendelkeznek az emberek, sokan csak azért nem vásárolnak meg egy könyvet, mert nincs idejük elolvasni, ám az autóban ülve, vagy munka közben szívesen hallgatnak zenét. Éppen ezért adom közre a regényeimet hangoskönyv formájában is, zenei kísérettel. Az albumaim létrehozásánál a fő szabály, hogy ne csak egyszeri élményt nyújtsanak, érdemes legyen visszatérni hozzájuk. Nincs ez másképp a hangoskönyvek esetében sem, a történeteim fordulatosak, érzelemgazdagok, fontos lelki mondanivalóval rendelkeznek, többször is élvezhetőek. A hat órányi próza hátterében számos album anyaga hallható, Szabó Sipos Barnabás orgánuma pedig olyan, mint egy gyógyító erejű hangszer, bízom benne, hogy a kiadvány nem csupán hangoskönyvként, hanem zenei csemegeként is megállja a helyét. Tisztában vagyok vele, hogy némelyik hallgatómat meglepi az, hogy könyveket írok, nyilván arra gyanakszanak, hogy elkapott az életközépi válság, talán igazuk is van. Az ember ötven körül előveszi és leporolja gyermekkori terveit, vágyait, mert rájön, hogy később talán már túl késő lesz… Belőlem az édesapám csinált zenészt, akaratom ellenére, ugyanis már hatéves koromban tudtam, hogy író akarok lenni. Az évek során azonban rájöttem, hogy az ember igazi vágyálma nem az, amit fennen hirdet, hanem az, amit még maga előtt is szégyell, mert annyira utópisztikusnak, értelmetlennek vél. Gyermekkoromban is kerestem azokat a módszereket, amikkel megnyugtathatom magamat, mivel szangvinikus alkat vagyok, könnyen kibillenek a lelki egyensúlyomból. Az egyik ilyen önnyugtató módszerem a mesejátékok hallgatása volt. Van néhány színvonalas, zenés hangjáték, rádiójáték, amely képes volt elrepíteni a saját belső világomba, ahol békére leltem. Akkor az volt a titkos vágyálmom, amit magamnak sem vallottam volna be, hogy egyszer én is ilyen hangjátékok írója, rendezője legyek. Hangjáték, – gondolja most magában a tisztelt olvasó –  hiszen az már egy kihalt műfaj a mozgókép világában! Én a hangjátékot egy fokkal hasznosabb szórakozásnak tartom, mint a filmnézést, mert megmozgatja a fantáziánkat, egészen más agyterületeket aktivál, mint a képek követése. Dolgozik az elménk, elkezdi megépíteni a díszletet, megrajzolja a szereplők külsejét. Van egy szabály a jógában, amely így szól: jobb állni, mint ülni, jobb ülni, mint feküdni. Az agynak a filmnézés olyan, mint a testnek a fekvés… Amikor huszonöt éve elkezdtem zeneszerzéssel foglalkozni, akkor azt a megnyugtató hangulatot kerestem, amit gyermekkoromban önmagamon kísérleteztem ki. Ez motivált most a hangoskönyvek elkészítésében is. Tudom, hogy sokaknak hasznára válnak majd. Arra a kétes dicsőségre vágyom, hogy az elalvás elősegítésére is használják majd a kiadványaimat, mint annak idején én a hangjátékokat. A zenéknek itt sokkal fontosabb szerepe van, mint a szokványos hangoskönyvek esetében. Az Ihletuniverzum első része alatt halkabbra vettem, a második rész alatt azonban hangsúlyosabb, hogy ne legyen egyforma a két lemez. 33 zenei album után ideje volt valami új dolgot kipróbálni. Kalandozzanak velem!  Kövessenek ezen az úton, nem fordultam el a célomtól, csak egy kicsit csiszolgatom, javítgatom az eredeti elképzelésemet.

Teljes idő: 6 óra 10 perc 

 

 

Milan Kundera: A lét elviselhetetlen könnyűsége

 

Milan Kundera: A lét elviselhetetlen könnyűsége – MP3

Milan Kundera regénye a szűkebb értelemben vett sztori, valamint filozófiai-történelmi-politikai eszmefuttatások mesteri ötvözete, amely azonban mindig megőrzi szépirodalmi jellegét. Főhőse egy jó nevű sebész, Tomá, nagy szoknyabolond, naponta váltogatja szeretőit. S egy szép nap e Don Juan-i figura mögött felsejlik egy másik legendás férfialak, Trisztán; hősünk beleszeret egy kisvárosi pincérnőbe, Terezába, s feleségül veszi. Korábbi gazdag és mozgalmas szexuális életéről azonban nem tud és nem akar lemondani, jóllehet ezzel elmondhatatlan fájdalmat okoz az egyetlen valóban szeretett lénynek. Tomá ellentmondásos alakja mögé háttérnek Kundera felrajzolja a prágai tavasz eseményeit, majd 1968 drámáját, az orosz inváziót, az első napok euforisztikus gyűlöletét, végül a normalizáció éveinek megaláztatásait. Tomá és Tereza a nemzeti remények bukásával Svájcba költözik, de később hazatér, hogy otthon vállalja sorsát. Sabina, a festőnő, Tomá egyik szeretője, az emigráció útját választja, megkapaszkodik odakint, de minden kötöttségtől megszabadulva a lét elviselhetetlen könnyűségét érzi. Jellemző életérzés ez korunkban, amikor a történelem és a technika a világot olyan jövő felé vezeti, melyet az ember sem alakítani, sem előre látni nem képes.

A regényt László Zsolt felolvasásában hallgathatjuk meg. Teljes idő: 597 perc 

 

 

L. Simon László: Japán hajtás

L. Simon László: Japán hajtás – 1 db Audio CD

L. Simon László sokoldalú alkotószelleme középpontjában a lírikus én áll - Japán hajtás című könyvében. Új könyvét az eddigi költői életmű summájának tekinthetjük. A versek gondolatkörnyezetén tűnődve érezni, hogy minden kettős értelmezést sugall. A "könyv" egyfelől mi magunk vagyunk, "margótól margóig tartó" létünk kompendiuma; másfelől mindezt olyan varázsos könyvművészeti kultúra s lelemény köréből vett kísérletbe kötötte be a szerző, hogy e kettő eredményeképp nem is jöhetett létre más, mint egy költői világ gyönyörködtető összhangja. "Félbe, majd négyrét hajt bennünket az idő" - kezdjük szorongva olvasni. S ha közben, mint ma oly gyakran, a kiszolgáltatottságban vélnénk megtalálni létélményünket, a Japán hajtás költeményei olyan lelki és érzéki teljességbe vezetnek, melynek ige-oszlopai a hit, a bizalom, a tudat és a bizonyosság. A Zsoltáros improvizációk egyik tételéből e költői világ lényegét, megmaradásának egyik értelmét idézem: "szarvukat megszegem az istenteleneknek, / hogy a jók felkeljenek". Kalász Márton

A könyvet Blaskó Péter előadásában élvezhetjük.

 

 

Lackfi János: Három a magyar igazság

 

Lackfi János: Három a magyar igazság – 2db Audio CD

A „magyar ember” nagy sikerű kalandjai után most íme egy csokor rémtörténet. Hol viccesek, hol szomorkásak, de mindig nagyon emberiek, és alighanem Magyarországon kellett megtörténniük. Hogyan győzheti le egy vézna kiskölök másfél mázsás tornatanárát? Mit keres Rigoletto a panelban? Hol járhat e percben a BKV-hajú lány? És mi van, ha egy óvatlan pillanatban csak úgy kizuhanunk a semmibe? Ezek az irodalmi gyökereinkből táplálkozó karcolatok egyben stílusparódiák is, mert néha mintha Karinthy, máskor például Örkény hangját vélnénk felfedezni a szerző sorai illetve hangja mögött.
A könyvet a szerző felolvasásában élvezhetjük. Teljes idő: 118 perc

 

 

Lackfi János: Kövér Lajos

 

Lackfi János: Kövér Lajos – MP3

Kövér Lajos olyan kövér ember volt, hogy akkora karosszék kellett neki, mint egy hajó. És olyan kövér, hogy akkora ágyban fért csak el, mint egy repülő. És olyan kövér, hogy nem ehetett kisebb asztalról, mint egy ház. Mert ha annál kisebb és gyengébb asztalról evett, hát elég volt rákönyökölnie, és reccs, az asztallábak elroppantak, mint a hurkapálcikák. Az utcát, ahol lakott, róla nevezték el. Mégpedig azért, mert szinte az egész utcában nem élt senki más, csak ő, Kövér Lajos. Egy barátja viselt rá gondot, akit Sovány Lacinak hívtak. Lacira mindig számíthatott, lement a boltba tejért- kenyérért-párizsiért, és ráadta a pizsamát Kövér Lajosra, amikor már azt sem tudta felvenni. A sok mozgatástól, cipekedéstől Sovány Laciból idővel tagbaszakadt, izmos ember vált, akire felfigyelt Súly Elemér, a súlyemelőedző. Így aztán a barátok egy súlyemelő-világbajnokság kellős közepén találják magukat, majd kisvártatva felbukkan egy csomó nemzetközi hírű súlyemelő, egy csomó lepotyogott kőműves, egy csomó óriás méretű tarka zokni, egy könyékig olajos autószerelő, no meg egy fehér ló... nyolcéves kortól ajánlott.

A Kövér Lajos színre lép, és folytatása, a Kövér Lajos aranykeze mára már közismert kortárs mesekönyvnek számít. A könyvet  Reviczky Gábor tolmácsolásában hallgathatjuk meg. Teljes idő: Kövér Lajos színre lép  – 117 perc Kövér Lajos aranykeze – 119 perc

 

 

Lackfi János: Milyenek a magyarok?

 

Lackfi János: Milyenek a magyarok? – 2db Audio CD

Milyenek is a magyarok? Kevés beszédű, magányos cowboyok és kocsmai hencegők. Folyton panaszkodók és forrófejűek. Pacalevők és pizzafalók. Asztalsarkon búsongók, akik párszor az asztalra csaptak, és beleremegett a történelem. Ebből a hangoskönyvből az is kiderül, kitalálták-e a magyarok az ideális társadalmat, igaz-e, hogy minden magyar tud atombombát gyártani és lóháton állva hatos fogatot hajtani. Ha valaki nem tudja, sírjon vagy nevessen, nyugodtan tegye egyszerre mind a kettőt.

A könyvet a szerző felolvasásában élvezhetjük.

 

 

Lackfi János: Milyenek még a magyarok?

 

Lackfi János: Milyenek még a magyarok? – 2db Audio CD

A magyar ember eltöprengett, vajon miből tudható, hogy ő éppen magyar. A nagy sikerű első kötet és hangoskönyv után ezúttal , többek között, azt is megtudhatjuk, hogy a magyarok miért mindig csak a vesztett csatákat ünneplik, miért vannak kiélezve az anyósukra és hogy miért kedvenc történelmi játékuk a "mi lett volna, ha"? A szerző úgy látja, a humor segít felröhögni a letapadt, évszázados lelki nyákokat. Aki nevetni tud magán, talán ritkábban jön indulatba és javul a kedélye. "Van bennem egy csengő, amely manapság gyakorta jelez szellemi szmogriadót. Olykor fuldoklunk a politikai kipufogógázoktól. A nevetés viszont ózonbuborék." 

 

 

Stieg Larsson: A tetovált lány

 

Stieg Larsson: A tetovált lány – MP3

Bomba páros: a tényfeltáró újságíró és a zseniális, szociopata hacker, aki már tudja, hogy Mindenkinek vannak titkai, az a kérdés, sikerül-e kideríteni. De ez nem mindig veszélytelen. Az iparmágnás családjának, a Vanger klánnak a történetét kutatva sorra bukkannak szekrényből kihulló csontvázakra. Az igazi bűnök feltárásához azonban nagyon mélyre kell ásni. A tényfeltárásban maga is jeles író, Stieg Larsson nem elégszik meg a sorozatgyilkosságok leleplezésének izgalmas és meglepően fordulatos történetével. Az állami szintű korrupció és a pénzvilág gazdasági bűncselekményeinek anatómiáját is elénk tárja.

László Zsolt nagyszerű előadásában a történet megelevenedik, a szereplők életre kelnek, hogy az élmény még maradandóbb legyen.

 

 

Stieg Larsson: A kártyavár összedől

 

Stieg Larsson: A kártyavár összedől – MP3

Salander gondos kórházi ápolásban részesül, de közben egyre súlyosabb gyanúba keveredik. Többszörös gyilkosság, gyilkossági kísérlet, súlyos testi sértés miatt folyik nyomozás, melynek ő a fő gyanúsítottja. Jóakarói összefognak, de nélküle nem tudják bizonyítani ártatlanságát. Természetesen aktivizálódnak, akik 12 éves korában törvényellenesen zárt osztályra juttatták, és most lebukástól tartanak. Képes-e Blomkvist és ügyvéd húga kiharcolni számára az objektív igazságszolgáltatást? Visszavonják-e végre a vádakon kívül a cselekvőképességét kimondó határozatot? László Zsolt remek előadása ezekre és más izgalmas kérdésekre is választ ad, elvarrva a Salander - Zalacsenko történet bonyolult szálait.Tájékoztatom Kedves Olvasóinkat, hogy a Millenium trilógia első kötete A tetovált lány, a második kötete A lány, aki a tűzzel játszik című izgalmas krimi, melyeket szintén László Zsolt nagyszerű előadásában hallgathatjuk meg. 

 

 

Leslie L. Lawrence: A vérfarkas éjszakája

 

Leslie L. Lawrence: A vérfarkas éjszakája - MP3

"Közeledik a vérfarkas éjszakája - mondtam. Szemrehányón rám nézett, és megcsóválta a fejét. - Feltétlenül le kell mennünk abba a kocsmába? Mintha idefenn nem ihatnánk whiskyt vagy sört... Éppen válaszolni akartam, hogy megígértük, amikor a telehold ezüstös tányérja megszabadult a felhők fogságából, és felragyogott a hegycsúcs fölött. A fenyők felé pillantottam, amelyek mozdulatlanul álltak, mintha ezüsttel öntötték volna le őket. Villámgyorsan megragadtam Müller karját, és kiütöttem belőle a zseblámpát. Még a száját is befogtam, nehogy kiáltani tudjon. Nyöszörgött és hánykolódott a karjaim között. - Nyugi - mondtam, és megszorítottam a csuklóját. - Nincs semmi baj, csak azt akarom, hogy ne kiáltson. Fordítsa lassan a fenyők felé a fejét... És nehogy kiáltson, az istenért! Müller felhördült, és kimeredt a szeme a rémülettől. A ragyogó holdfényben, az ezüstszínű fenyők előtt ott állt a vérfarkas, s megbabonázva meredt a Havasi Kürt kivilágított ablakaira."

A könyvet Kassai Károly nagyszerű előadásában élvezhetjük.

 

 

Lázár Ervin: Manógyár

 

Lázár Ervin: Manógyár – 2 db Audio CD

Találkoztatok már a balatoni strandon Kaltzimnói Jeges Diderikkel, a fázóművésszel? Tudjátok ki az a Duzma Dözmő, a földterhe burbók? Ismeritek Riz Tejbeget, a norgol óriást? Ők is Lázár Ervin meséinek különleges hősei, akik mindig hétköznapi valóságunk és a szárnyaló képzelet birodalmának varázslatos határvidékén élnek. Ismerkedjetek meg velük.

A könyvet Kerekes József nagyszerű előadásában élvezhetjük. Teljes idő: 118 perc.

 

 

Erlend Loe: Doppler

 

Erlend Loe: Doppler – MP3

"A 2006 óta számos hazai kiadást megélt kultregényt rajongói végre nemcsak olvashatják, hanem Rudolf Péter színművész előadásában meg is hallgathatják! Andreas Doppler mintaszerű életet élő, norvég családapa: felesége csodás asszony, gyerekei nagyszerűek, jövedelme stabil, a háza szép nagy. Más szóval a tökéletesség már-már elviselhetetlen méreteket ölt, megágyazva egy klasszikus, skandináv bekattanásnak. Irigykedve nézzük, ahogy lerázza társadalmi béklyóit, és a természet hívó szavát követve az Oslo fölötti erdőségekbe költözik, totemoszlopot farag, és mély barátságot köt egy széplelkű jávorszarvassal. Erlend Loe a magyar olvasók körében is méltán népszerű Doppler-trilógia első kötetében a szabadság kereséséről, a határok átlépéséről ír, fantasztikusan kifinomult humorával pedig feltárja az odavezető utat kísérő ellentmondásokat is.

A könyvet Rudolf Péter előadásában hallgathatjuk meg. 

 

 

Márai Sándor: Csutora

Márai Sándor: Csutora – MP3

Csutora, - a puliként vásárolt keverék - az író zsebében, karácsonyi ajándékként érkezik a családba, ahol teljesen felborítja a hölgy, az úr és Teréz, a cseléd életét. Nem csak papucsot és bútort rág, de átrágja magát H. G. Wellsen és sok más szerzőn is. Bár megengedő szellemben nevelik, bűntudatra hajlamos orosz jelleme egy idő után szembefordítja gazdáival. A kutya és az író barátsága ugyan szakítással végződik, de az együtt töltött néhány hónap mindkettőjük számára élményekben gazdag, és az úr számára nagyon tanulságos. A hallgató számára pedig nem csak tanulságos, de nagyon szórakoztató is, mert Márai ragyogó humora és gyakran kíméletlen öniróniája szövi át az egész történetet.

A könyvet Fekete Ernő nagyszerű előadásában élvezhetjük.

 

 

Márai Sándor: Eszter hagyatéka

 

Márai Sándor: Eszter hagyatéka – 3 db Audio CD

Az élet oly csodálatosan megajándékozott, és oly tökéletesen kirabolt, mit várhatok még? Az 1939-ben írt kitűnő regény egy beteljesületlen szerelem története. A mindig fellegekben élő, jellemgyenge, de szeretni valóan kedves Lajos és Eszter húsz esztendővel korábban bontakozott szerelmét rombolta szét, amikor a férfi Eszter nővérét, Vilmát vette feleségül. Felesége halála után, gyermekeivel látogatóba érkezik az asszonyhoz, aki még mindig szereti. A találkozás oka igencsak prózai: Lajos, aki már mindenétől megfosztotta Esztert, most végső menedékét készül elrabolni, a családi otthon eladására kéri. Eszter ekkor tudja meg, hogy a férfi nősülése előtt végső elkeseredésében levelekben könyörgött Eszternek, hogy szökjenek meg együtt, mert szüksége van rá. Eszter azonban sohasem kapta meg a leveleket. "Behunytam szemem, hőséget éreztem, szédülést. Ez a szédülés pillanatokig tartott. Kezem védekezően nyújtottam ki" most megkérdi - gondoltam -, Istenem, most megkérdi. Mit? Talán, hogy miért történt az egész? Talán, hogy én voltam-e a gyáva? Nem, most felelni kell! "Mélyen lélegeztem, s ránéztem, készen a válaszra." Teljes idő: 225 perc

A könyvet Nagy-Kálózy Eszter nagyszerű előadásában élvezhetjük.

 

 

Márai Sándor: Hallgatni akartam

 

Márai Sándor: Hallgatni akartam – MP3

„Hallgatni akartam. De aztán megszólított az idő, és megtudtam, hogy nem lehet hallgatni. Szeretném elmondani, mi történt a polgári műveltséggel a tíz évben, amelynek kezdetét az osztrák függetlenség megszűntének, az Anschluss-nak napja jelenti. Azon a napon omlott össze sok minden, ami a régi Európából megmaradt.Ebben a tíz évben megszűnt egy életforma és egy műveltség.... Az a humanista gondolatvilág, melynek szellemében nevelkedtem, melynek műveltségében és életformájában éltem, melynek szellemi és erkölcsi örökségét magaménak éreztem, és soha megtagadni nem tudom: a totalitárius rendszerek szóvivőinek szemében az ősellenség.A humanista-polgári szellemiség az a céltábla, amelyre gyakorlatozás közben minden újkori ideológia suhancai leadják a Párt által kezükbe nyomott géppisztolyból sortüzeiket.”

A könyvet Rátóti Zoltán fantasztikus felolvasásában hallgathatjuk meg.Teljes idő: 301 perc 

 

 

Márai Sándor: Az igazi - Első rész

 

Márai Sándor: Az igazi 1. rész – MP3

Variáció a szerelmi háromszög témára. A Hölgy meséli házassága történetét régen látott gyerekkori barátnőjének, három évvel válása után. Meglepő fordulatok teszik érdekessé az eseménysort, melynek végén a hölgy arra a következtetésre jut, hogy kár keresni, olyan, hogy az Igazi nem létezik. Mit gondol Márai a férfi-nő kapcsolatról? Milyennek képzeli a nők gondolkodását, világhoz, élethez, szerelemhez való viszonyát? Tud-e igazán női fejjel gondolkodni? Mindezt ki-ki leszűrheti a maga számára, ha végighallgatja a hangoskönyvet. Györgyi Anna csodás, nőies előadása minden esetre megkönnyíti az író dolgát.

A Második részben majd az Úr szemszögéből is megismerhetjük a történetet.

 

 

Márai Sándor: Judit... és az utóhang (Az Igazi folytatása)

 

Márai Sándor: Judit… és az utóhang (Az Igazi folytatása) - MP3

A két szorosan összekapcsolódó regényben Márai a szerelemről, a szenvedélyről, az élet végső értelméről mondja el gondolatait. Az író a szokványos polgári házassági „háromszög" történetét izgalmas mélylélektani drámává alakítja. Az igaziban a feleség, majd a férj mondja el vallomását közös életükről, kapcsolatukról. A Judit... és az utóhang pedig a szerető, az egykori cselédlányból nagyvilági hölggyé változó, a „mellékutca" helyett a házasság biztonságát kiharcoló asszony története - a háttérben a második világháború után lassan éledező Budapest, majd a New York-i emigrációs lét érdekes tablójával.

A könyvet Kútvölgyi Erzsébet és László Zsolt nagyszerű felolvasásában hallgathatjuk meg.

 

 

Márai Sándor: Rómában történt valami

 

Márai Sándor: Rómában történt valami – MP3

Történelem alulnézetből. Talán ezt az alcímet viselhetné Márai Sándor történelmi regénye, amely Julius Ceasart, a diktátort, sok későbbi diktátor előképét, azokon a képzeletbeli beszélgetéseken keresztül mutatja be, amelyek a halála napján akár elhangozhattak volna. A történelmi környezet igen alapos ismeretének birtokában megírt regényből az író sűrűn kikacsint ránk, a ma olvasóira, a ma embereire, akik ráeszmélhetünk, hogy diktátorok és alattvalók az évezredek során nem sokat változtak. A szellemes, gyakran gúnyos, a történelemi ismereteket legnagyobb könnyedséggel sugárzó szöveg Rátóti Zoltán előadásában, szinte odavarázsol minket Cézár Rómájába. Tanulságos, élvezetes, szórakoztató. Teljes idő: 7 óra 

 

 

Márai Sándor: A szegények iskolája

 

Márai Sándor: A szegények iskolája - MP3

Márai humora, mely ebben a műben az első perctől az utolsóig sziporkázik, mindenkit elbűvöl. Az öniróniában is gazdag írás nem csak „világmegváltó” gondolatokat tesz közkinccsé, de az író hétköznapjaiban is bepillantást enged, bár furcsa prizmán keresztül. A példákat ugyanis legtöbbször saját, „gyakorló szegény” életéből hozza. Az esszének álcázott szatíra a harmincas évek elején született, de gondolatai olyan aktuálisak, hogy akár a 2009-es gazdasági válság is ihlethette volna. Ez az aktualitás számunkra még szórakoztatóbbá teszi, Fesztbaum Béla finoman árnyalt előadása pedig kiemeli az iróniát, de nem veszi el a poénok felfedezésének örömét. Teljes szöveg: 5 óra

 

 

Márai Sándor: Válás Budán

 

Márai Sándor: Válás Budán – MP3

Válás? Budán? Ilyesmi csak másokkal fordul elő. Az egyik eset mégis szokatlanul közelről érinti a válóperes bíró elzárkózó, de sikeresnek mondható életét és családi körét: egy iskolatárs és egy futó lányismerős házassága jutott válságba. A tárgyalás előtti éjjel megrendítő esemény játszódik le a "felek" budai otthonában, s ennek különös megvilágításában három ember kapcsolatának eddig rejtett dimenziói tárulnak fel. A család biztonságát veszélyeztető személyes érzelmek fordulatokban gazdag, drámai erejű, szinte filmszerű történetét Márai elegáns, lélektani árnyalatokban gazdag stílusa hatja át. „- A tárgyalást tudniillik nem lehet holnap megtartani. - Kérlek, ha tehetek valamit. - A tárgyalást nem lehet holnap megtartani, mert ma délután megöltem a feleségemet." Döbbenetes erejű történet házasságról és szerelemről. Arról, ami összetart és arról, ami szétválaszt. Márai Sándor egyik legnépszerűbb regényét Lukács Sándor, László Zsolt és Görög László előadásában hallgathatjuk meg. Teljes idő: 484 perc 

 

 

Mcbain, Ed: A 87-es körzet – Éjszakai ügyelet

 

Ed Mcbain: A 87-es körzet – Éjszakai ügyelet - MP3

Ed McBain rendőr-sorozat egyik novelláját különleges előadásmódban hallhatjuk. Három rapper olvasta fel az Éjszakai ügyelet című novellát, amely New Yorkban, a 87. körzet rendőrkapitányságán játszódik. A különleges előadásmód során e hangoskönyv rendkívül szórakoztató, humoros és magával ragadja a hallgatót.

A könyvet Ganxsta Zolle, L. L. Junior és Quk Mc nagyszerű előadásában élvezhetjük.

 

 

Mérő László: A csodák logikája

 

Mérő László: A csodák logikája – 1db Audio CD

Mérő László A csodák logikája című könyve – és az ez alapján készült hangoskönyvünk is – a világi csodákról szól, amelyek mára alapvetően megváltoztatták a gazdaságot. Egyre inkább hozzájuk kell igazítanunk a gondolkodásunkat és az oktatást is, amelyben a tudás konvertálásának a képessége lesz a lényeg. Megérthetjük a világi csodák működésének alapjait, és azt is, hogy ezek miképpen hoztak létre egy olyan mechanizmust, a gazdag szemétdomb mechanizmusát, amelynek segítségével a pozitív csodák folyamatos fejlődést eredményeznek, és ugyanakkor újra és újra talpra tudunk állni a negatív csodák által okozott válságok után. A fejlődés és a válság ugyanis egy tőről fakad.

A könyvet Für Anikó nagyszerű előadásában élvezhetjük. 

 

 

Mérő László: Maga itt a tánctanár?

 

Mérő László: Maga itt a tánctanár? – 2 Audio CD

Mérő László ötperces esszéi 2003 óta jelennek meg a Magyar Narancs című lap tárcarovatában. Közírói szerepéről így vall: Esszét írok, hogy provokáljam az olvasó eszét. Elképzelt ideális olvasóm illetve hallgatóm az, aki csak egyszerűen intellektuális kalandra vágyik. „A rendszerváltásnak talán épp az lehetett volna a lényege, hogy végre nem kell mindenben egyetérteni. Miért is kellene, éppen attól érdekes a világ, hogy sokféleképpen látjuk. A legtöbb esetben bőven elegendő az együttműködés."

A könyvet László Zsolt nagyszerű előadásában élvezhetjük.Teljes idő: 130 perc

 

 

Mikszáth Kálmán: A fekete város

 

Mikszáth Kálmán: A fekete város – 2 db MP3

Az utolsó Mikszáth regény (1910) több társához hasonlóan korabeli feljegyzésekből bontja ki a nagy ívű mesét, mely ezúttal a Thököly-Rákóczi felkelések határolta időben játszódik. Bár nem ütközetekről, győzelmes, vagy éppen vesztes csatákról szól, méltán tekinthetjük történelmi regénynek abban az értelemben, hogy rengeteg ismeretet ad át a korról. Görgey Pál szepesi alispán és Lőcse városa évekig húzódó viszálykodásának, valamint Görgey leánya, Rozália és egy később bíróvá avanzsált lőcsei fiatalember szerelmének története fut párhuzamosan a regényben. A két szál át- meg átszövi egymást, és a mese tragédiába torkollik. Mikszáth szövege sugározza az idős író bölcsességét, ahogy az egyes ember gyarlóságát, az embercsoportok manipulálhatóságát és a politikacsinálók kisszerű motivációit az irónia görbe tükrében vetíti elénk, hogy remekül szórakozzunk, miközben titokban magunkra és saját korunkra ismerünk. Székhelyi József remek előadása ezt az ironikus hangvételt csak kiemeli. Teljes idő: 1247 perc 

 

 

A. A. Milne: Micimackó

 

A. A. Milne: Micimackó – MP3

- Pont jókor jössz, mert ez a nap legjobb része.
- Melyik az a rész?
- Az, amikor te meg én mi leszünk.

"Valamiért másodszor történik nagy találkozás a Micimackóval. (Érdekes, hogy sem gyerekkoromban, sem később, amit még mondjuk fiatal éveknek lehet nevezni, nem sikerült összefutni Róbert Gidáékkal.) Aztán pár éve - vagy lehet, hogy több is az már, nem nagyon jó az időérzékem, ha éveket kell számolni - találkoztunk a Magyar Televízióban. És nem csak vele, hanem Darvas Iván Fülessel, Kállai Ferenc Micimackóval, Garas Dezső Tigrissel, Törőcsik Mari Malackával, Tábori Nóra Zsebibabával, Tordy Géza Nyuszival, Máthé Erzsi Kangával, Bodrogi Gyula Bagollyal egy csodálatos forgatás kapcsán. És ha addig nem is, de akkor a szívem legmélyére költözött a Micimackó. És azóta is ott lakik. Mosolyog a lelkem, ha csak egy mondat vagy fejezet, vagy szereplő megjelenik az emlékeimben. A Micimackó maga az élet. Az az élet, ami esetlen, nehéz, fájdalmas, de szeretetteli és csodálatos. És még valami... Ezt a felvételt Panka kutyám (2003-2017) emlékének ajánlom. Ugyanabban a legbelső szegletben vannak a szívemben. És ennél többet nem tudok mondani a Micimackóról." (Alföldi Róbert)

A könyvet Alföldi Róbert nagyszerű előadásában élvezhetjük. 

 

 

Móra Ferenc: Aranykoporsó

 

Móra Ferenc: Aranykoporsó – MP3

"A történelmi regény Diocletianus uralkodása idején játszódik. A Dominus nagyszerű hadvezér és vasmarokkal tartja kezében az óriásira nőtt Római Birodalmat. Az irányítást egy társcsászárral és két cézárral osztja meg, akiket családi kötelékkel is magához láncolt. Uralkodását és magánéletét egyaránt aláveti az Istenek "véleményének", amit madár- és béljósok tudatnak vele. De az Isteneknek akkor már nagy riválisuk az "egy Isten". A kereszténység terjedése a politikai vezetésben és a családokban is óriási ellentéteket szít. A történetnek ezt a részét a tudós Móra történelmi ismeretei, széles látókörű gondolkodása, és az író Móra gyönyörű stílusa teszi élvezetessé. A másik szál egy megható szerelmi történet, mely csodaszép lírai fejezetekkel ajándékoz meg bennünket, lehetőséget adva Szilágyi Tibornak, hogy nagyszerű drámai és lírai képességét egyaránt csillogtassa. Középiskolától minden korosztálynak nagy szeretettel ajánljuk." (a Kiadó) Teljes idő: 13 óra

 

 

Móricz Zsigmond: Barbárok

 

Móricz Zsigmond: Barbárok – 1 db Audio CD

A századvég-századelő vidéki világa megrekedt a feudalizmusban. A kiszolgáltatottság, a nyomorúság, a barbárság, az egyszerű parasztemberek, zsellérek, juhászok, cselédek életének naturalisztikus ábrázolásában nincs Móricznál hitelesebb szerző. Írói hitvallása: „Az író nem a levegőből dolgozik, hanem a valóságból. Az író már a maga kísérleti belső kutatásait tárja fel, agya szakadatlanul egy külön önző munkát végez: fotografál, boncol, elemez, csoportosít, feldolgozza kész anyaggá a lénye bűvkörébe került létet.” Válogatott novellái ebből a „kutatásból” nyújtanak ízelítőt Hegedűs D. Géza tolmácsolásában.

Teljes idő: 72 perc 

 

 

Munro, Alice: Anyám álma

 

Alice Munroe: Anyám álma – 2 db Audio CD

Alice Munro történeteiben nők és barátnők, anyák, lányok és nagynénik keresnek új és újabb utakat, mert szeretnék múltjukat, jelenüket és azt is, amit jövőjüknek vélnek, egy boldog egésszé összeilleszteni. A szerző Anyám álma című elbeszélésében is aprólékosan boncolja az emberi kapcsolatokat, finoman érezteti, milyen érdekes és kiszámíthatatlan az elme működése. Meggyőz minket arról, hogy igazabb és árnyaltabb képet kapunk mindarról, ami velünk történt, ha néhány évtized távlatából elemezzük az eseményeket.

A könyvet Für Anikó nagyszerű előadásában élvezhetjük. Teljes idő: 132 perc

 

 


 

Nagy Lajos: Képtelen természetrajz

Nagy Lajos: Képtelen természetrajz – 2db Audio CD

Válogatásunk Nagy Lajos (1883-1954) karcolatainak legjavát tartalmazza. Az első korong állatportréi a kígyótól a fecskéig 19 lényt „mutatnak be” a humorra szomjazó városlakóknak. A második korong karcolataiban korának vérbeli szatírikusa tűzi vitriollal töltött tolla hegyére a két világháború közötti Magyarország néha buta, néha szomorú, néha egyszerűen csak furcsa jelenségeit.

Tartalom: Képtelen természetrajz: 1. A kígyó; 2. Az elefánt; 3. A sas; 4. A hangya; 5. A kutya; 6. A medve; 7. A víziló; 8. A gólya; 9. A ló; 10. A tyúk; 11. A tigris; 12. A kolibri; 13. A hal; 14. A légy; 15. A disznó; 16. A lúd; 17. A juh; 18. A teve; 19. A fecske * Karcolatok: 1. A potyka világszemlélete; 2. A pénz; 3. A miniszter hasonlatai; 4. Autoszuggesztió; 5. A féltékeny ember; 6. Helyzetkép; 7. Az indus fakír és a magyar fakír; 8. Mi mindent kellene csinálni?; 9. Hogyan kell korán feküdni és korán kelni?; 10. Interpelláció a szúnyog-ügyben; 11. Betiltani!; 12. A halál és a favágó; 13. Hogyan élhetünk száz évig?; 14. El kell zárni a gázcsapokat!; 15. Több optimizmust!; 16. Szerelmes férfi; 17. Bátorság; 18. Frissen mázolva; 19. Tavaszi divat

A könyvet Mácsai Pál nagyszerű előadásában élvezhetjük. Teljes idő: 138 perc.

 

 

Láma Ole Nydahl: Könyv a szerelemről

 

Láma Ole Nydahl: Könyv a szerelemről - MP3

A keleti filozófiák szerint a szerelem és a párkapcsolat a kiteljesedett élet, az emberi fejlődés alapjai lehetnek. Láma Ole Nydahl bölcsen és humorral beszél életünk legtöbb boldogságot és szenvedést hozó érzelméről: a szerelemről. Buddha két és fél ezer éves tanításainak tükrében ad választ olyan mindenkit foglalkoztató kérdésekre, mint hogy mi az, ami tényleg számít a szerelemben; hogyan lehetünk tartósan boldogok a társunkkal; hogyan léphetünk tovább, ha ez mégsem sikerül; mi mozgatja a férfiakat és mi a nőket; hogyan függ össze a szexualitás és a szerelem; mi történik két ember kapcsolatával, ha szerelmükből gyermek születik; hogyan válhatunk szerető és szerethető társsá. A hangoskönyv útmutatásait követve a szerelem minden másnál izgalmasabb gyakorlóterepén tanulhatunk meg olyan életet élni, amely nem csak bennünket tesz boldoggá, hanem környezetünket is! 

 

 

Orwell, George: 1984

George Orwell: 1984 – angol nyelvű, Audio

Üdvözlet az egyformaság korából, a magányosság korából, a Nagy Testvér korából, a duplagondol korából írja a naplójába Winston Smith, a lázadó, a gondolatbűnöző, aki nem hajlandó elismerni, hogy a 2x2 a Párt akarata szerint lehet három vagy öt. Talán valóban csak keserű üdvözlet lesz ez a regény a jövőben, örök emlékeztető a totalitárius XX. századra, és persze szellemes szatíra, mint a nagy példakép, Swift Gulliver-e. Talán De most még a zsigereinkben érezzük, mit jelent a Nagy Testvér, a gondolatbűn, a gondolatrendőrség, az újbeszél, a duplagondol; s az óceániai Párt három jelmondata is hátborzongatóan ismerős: A háború: Béke; A szabadság: Szolgaság; A tudatlanság: Erő. S bár sok mindent be tudunk helyettesíteni a történelem valós alakjaival, eszméivel, intézményeivel, ebben a regényben mégis az írói fantázia a leglenyűgözőbb; 1948-ban, betegen, kiábrándultan Orwell olyan regényvilágot alkotott, amely borzongató realitásával rabul ejti az olvasót akkor is, ha közben könnyedén talán túlságosan is könnyedén azt mondja: Orwell jóslata, hála istennek, nem teljesedett be.

 

 

George Orwell: Állatfarm

 

George Orwell: Állatfarm – MP3

Az Állatfarm ténylegesen a sztálini korszak szatírája, de természetesen minden elnyomó, totalitárius rendszerre illik. Az állatok a disznók vezetésével megdöntik az Ember uralmát, és a maguk igazgatta farmon élik először szabadnak, derűsnek látszó, majd egyre jobban elkomoruló életüket. Az 1984 írójának már ebben a művében is nagy szerepet játszik a történelmi dokumentumok meghamisításának motívuma. Visszamenőlegesen megváltoznak, majd feledésbe merülnek az állatok hajdani ideológusának, az Őrnagynak eszméi, a Napóleon nevű nagy kan ragadja magához a hatalmat, és - természetesen mindig a megfelelő ideológiai magyarázattal - egyre zordabb diktatúrát kényszerít állattársaira. A kezdeti jelszó pedig - Minden állat egyenlő - érdekesen módosul: "Minden állat egyenlő, de egyes állatok egyenlőbbek a többinél". Teljes idő: 220 perc.

A fenti könyvet Rudolf Péter felolvasásában hallgathatjuk meg.

 

 

Örkény István: Egyperces anekdoták

Örkény István: Egyperces anekdoták – 2 db Audio CD

Örkény István műveit a groteszk szemlélet és a sokszor anekdotikus, példázatszerű beszédmód teszi oly jellegzetessé. A szerző vallomása a groteszkről: „A groteszk sérti a szimmetriaérzéket, fölborítja a világ rendjét, s új arányokat, új törvényeket léptet életbe, indítéka, tagadni mindent, ami kézenfekvő, ami adott. A groteszk ugyanis nem értelmezi a világot, hanem egy új világot teremt, egy megálmodott, képzeletbeli világot, mely emlékeztet ugyan a realitásra, mégis egy másik koordináta-rendszerben létezik."

A könyvet Mácsai Pál nagyszerű előadásában élvezhetjük.Teljes idő: 110 perc

 

 

Örkény István: Macskajáték

 

Örkény István: Macskajáték - MP3

"A Macskajáték meséjét énelőttem már több ezren elmesélték. Két ember szereti egymást, de akadályok lépnek föl, s a csábító harmadik minden női varázsát latba vetve magához láncolja a férfit, s a boldog pár oltár elé lép... Ez a szerelmi háromszög csak abban különbözik elődeitől, hogy szereplői nem tizen-, nem is huszon-, hanem hatvan-egynéhány évesek" (Örkény István)

A könyvet Pogány Judit nagyszerű felolvasásában hallgathatjuk meg.

 

 

Parti Nagy Lajos: Grafitnesz

Parti Nagy Lajos: Grafitnesz – MP3

Parti Nagy Lajos napjaink egyik legzseniálisabb nyelvművésze. Versben, prózában, drámában egyaránt képes jelentőset alkotni. Kétségtelenül az utóbbi időszak egyik legjelentősebb költői teljesítménye a Grafitnesz. Minden ízében nagyszabású vállalkozás. Bravúros falfirkák szövődnek egymásba ezeken a lapokon. Parti Nagy Lajos több mint tíz évig rajzolgatta őket. Klasszikus motívumok ezredvégi átiratai groteszk hangszerelésben. Merthogy koncert is ez, sokhangú. Első hallásra úgy tűnik, mintha az előadó mellé ütne, aztán kiderül, hogy ezek a "tévesztések" egy sajátos és nagyon tudatosan felépített összhanggá állnak össze. Parti Nagy játékos könnyedséggel ugrál át szakadékokon, mi meg nézzük-hallgatjuk, és örölünk, hogy ilyen is van. Mármint költészet.

A szerző előadásában hallgathatjuk végig ezt a remek művet. 

 

 

Parti Nagy Lajos: Sárbogárdi Jolán – A test angyala

 

Parti Nagy Lajos: Sárbogárdi Jolán – A test angyala - MP3

Sárbogárdi Jolán beírta magát a magyar irodalomtörténetbe. Igaz némi segítségre is szüksége volt ehhez, s ezt a segítséget nem akárkitől kapta. Parti Nagy Lajos hajlandó volt meghallgatni, instrukciókkal ellátni, sőt írói pályáját egyengetni. Kettejük közös erőfeszítéséből fergeteges "habszódia" született. Mint tudjuk, a mondandó végső formába öntése az író felelőssége, így hát ne csodálkozzunk azon, hogy Sárbogárdi Jolán szövege itt-ott hagy némi kívánnivalót maga után a mondatszerkesztést, a stilisztikát és a helyesírást illetően. A romantikus alkatú írónőt ugyanis úgy elragadta Margittay Edina és Balajthy Dénes fiatal tévérendező szerelme, hogy "olykor" minden szabályt felrúgva kizárólag a szerelmi szálak szövögetésére fordított figyelmet. Az eredmény nem is maradt el. És hogy hol járt a kiadói szerkesztők és korrektorok esze, miközben a könyvön dolgoztak? Elmélázhattak volna a nyelv korlátlan lehetőségein és az emberi szív rejtelmein, ha nem kellett volna percenként a hasukat fogni a röhögéstől. Így fordulhatott elő, hogy ebben a könyvben minden, de minden úgy maradt, ahogy az író akarta. Sárbogárdi Jolán, alias Parti Nagy Lajos.

Az elbeszélést Csákányi Eszter felolvasásában hallgathatjuk meg.

 

 

Patik László: Éjjeli lepkék

 

Patik László: Éjjeli lepkék – 2 db Audio CD

"Patik László azok közé tartozik, akik ha egy rühes kutyáról írnak, viszketni kezd a bőrünk – és ez bizony nem kevés." (Bartis Attila) "Megfigyelte, hogy minden éjjeli lepkének van egy lámpája, ami körül repked. Vonzza a fénye. Ez a vonzalom végzetes, nem tud továbbrepülni, körülötte kering, amíg él. Azt mondja, ő is ilyen lepke, azt mondja mindenki az."

A könyvet Rátóti Zoltán nagyszerű előadásában élvezhetjük. Teljes idő: 128 perc.

 

 

Petőcz András: A születésnap

 

Petőcz András: A születésnap - MP3

"Tóni, a narrátor, a mintegy 30 évet felölelõ családtörténetben végig a gyermek sajátosan rácsodálkozó, kicsit naiv, de mégis mindent látó szemével nézi a körülötte zajló eseményeket. "A Nagy Fényképalbumban minden benne van, mondogatta mindig az apám, és nemcsak minden, de az egész életünk, mert a Nagy Fényképalbumból minden kiderül, az is, hogy kikkel és mikor voltunk együtt, és mit is csináltunk akkor, amikor együtt voltunk velük, és hogy valójában szerettük-e õket valamikor, avagy nem."

Vallai Péter színmûvész, aki irodalmi esteken már évek óta meséli Tóni történeteit, bensõséges elõadásával számunkra is "családivá" varázsolja ezeket az emlékeket." Teljes szöveg: 411 perc

 

 

Petőfi-Arany: Mosolygó Sándor és Somolygó János

 

Petőfi Sándor és Arany János: Mosolygó Sándor és somolygó János – 1 db Audio CD 

"Mi történt a tudós Macskájával? Hogyan élnek a boldog pestiek? Milyen a nap házasélete? Miért nincs pénze János gazdának? Többek között ezekre a kérdésekre kap választ, aki elolvassa ezt a több szempontból is rendhagyó verseskönyvet. Petőfi és Arany mindennapi életét talán könnyebben közelíthetjük meg vidám, néha kevésbé ismert, a költők lelkivilágát, egyéniségét leleplező verseik elolvasásával. A kötet újdonsága Sajdik Ferenc könnyed iróniával átszőtt grafikája. Sajátos karakterei mindenki előtt ismertek, most önálló képi világot hoz létre a tőle megszokott szellemességgel, természetességgel. Napjainkra mind Petőfi, mind Arany számos verse vált tananyag részévé. Ez a kötet ezt a kötelezőséget szeretné oldani, felváltva idézve a két költő ironikus, bosszankodó, gunyoros vagy csak egyszerűen vidám gondolataiból, fűszerezve a kötet oldalaira újabb és újabb humorszilánkokat csempésző rajzokkal."

A könyvet Rudolf Péter és Helyey László fantasztikus előadásában hallgathatjuk meg. 

 
 

Polcz Alaine: Macskaregény

 

Polcz Alaine: Macskaregény – MP3

A Macskaregény természetesen nemcsak macskákról szól, hanem az egymás mellett élésről vagy az egymással élésről is. Nemes Nagy Ágnessel, Weöres Sándorral, Nádas Péterrel és nem utolsósorban Mészöly Miklóssal is találkozunk ebben a könyvben illetve hangoskönyvben. Talán éppen azért, mert ők is tudják, hogy mennyit elmond egy emberről az, ahogy az állatokhoz viszonyul, vagy inkább, ahogyan az állatok őhozzá.

A könyvet Nagy-Kálózy Eszter nagyszerű felolvasásában hallgathatjuk meg.

 

 

Popper Péter: Részemről mondjunk mancsot

 

Popper Péter: Részemről mondjunk mancsot – CD

Vallomás a négylábúakról, akik nélkül elviselhetetlenül sivár lenne az élet. "Köszöntünk kéz a kézben, részemről mondjunk mancsot" - így kezdődik a Micimackó. Azért lett az a mondat a könyv címe, mert hiába játékállat a világhírű medve, az igazi állatok éppen olyan tisztaszívűek, mint ő. Ez egy vallomásos könyv, sok mosollyal és szomorúsággal, de mindvégig abban a meggyőződésben, hogy aki nagyon figyel az állatokra, az emberekről is megtud valami fontosat...

A könyvet a szerző előadásában hallgathatjuk meg. 

 

 

Terry Pratchett: Korongvilág - A mágia fénye

 

Terry Pratchett: Korongvilág - A mágia fénye - MP3

Nagy A'Tuin, a Korongvilágot hátán cipelő csillagteknőc az egyetlen lény kerek e világon, aki pontosan tudja, hová tart. Hamarosan a Korong varázslói is megtudják, és akkor kezdhetnek csak igazán aggódni... A világot katasztrófa fenyegeti, s az egyetlen ember, aki megmenthetné, Széltoló, egy meglehetősen kétes hírű és gyáva varázsló, eltűnt. Állítólag legutóbb a Peremről lezuhanni látták egy négyszemű turista társaságában...

A könyvet Rudolf Péter fantasztikus felolvasásában hallgathatjuk meg. 

 

 

Radnóti Miklós: Ikrek hava – Napló a gyerekkorról

Radnóti Miklós: Ikrek hava – Napló a gyerekkorról - MP3

"Különösen sokat gondolok Ágira, a kishugomra mostanában. Nem láttam évek óta már. Sokáig egy kisvárosban lakott, a nagy fekete hegy tövében, most egy idegen ország messzi székhelyén él a férje mellett. Nagyon szeretjük egymást, így hát alig levelezünk. Erős ez a szeretet, nincs szükség levélbeli bizonyítékokra, évente egyszer-kétszer, ha írok, évente ötször-hatszor ír. De sokszor gondolunk egymásra, sokszor fülelünk egymás felé. Ismerjük egymást, pedig alig éltünk együtt hét-nyolc évet életünk elején, nyolc éves volt s én tizenkettő, mikor elszakadtunk. Izgalmas gyerekkor volt az, háború vonult és forradalmak táncoltak körülöttünk."

Így kezdődik az Ikrek hava, Radnóti Miklós egyetlen, 1939-ben írt prózai műve. A Hungaroton hangoskönyv-sorozatában most Gálffi László előadásában hallható. 

 

 

Ranschburg Jenő: Gyerekségek

 

Ranschburg Jenő: Gyerekségek – MP3

"Rímekbe szedett gyermeklélektan" - mondta kötetéről a szerző. A neves gyermekpszichológus verseiben egy óvodáskorú kisfiú beszél álmairól, titkos gondolatairól és a családi ügyekről. Neve nincs, hiszen az ember álmában sem látja önmagát, miközben világosan felismeri a környezetet maga körül. Átéli mindazt, amit a legtöbb kortársa ma Magyarországon átél: nagyapja halálát, szülei házasságának felbomlását, édesanyja második házasságát. Az ő szavain keresztül feltárul egy kis része a mai óvodáskorú gyermek érzelem- és gondolatvilágának.

A könyvet a szerző előadásában hallgathatjuk meg.

 

 

Ranschburg Jenő: Szülők könyve

 

Ranschburg Jenő: Szülők könyve – 3 db Audio CD

"Nevelési hibát kétféle okból követhet el a szülő: saját jellemhibájából adódóan, vagy egyszerűen tudatlanságból – azért, mert téves vagy hiányos információkkal rendelkezik arról, hogyan kell megoldania a problémákat, melyek a családi élet elkerülhetetlen kísérői. A felhalmozott tapasztalatok és kutatási eredmények összefoglalásával azonban lehetőséget adunk – és kell is adnunk – a szülőnek ahhoz, hogy elsajátítsa mindazt, amit a gyermeknevelés nehéz és felelősségteljes munkájához feltétlenül tudnia kell. Miért gondoljuk, hogy az a biológiai érettség, amely a szülővé válás nélkülözhetetlen előfeltétele, nyomban gyermeknevelésre is alkalmassá teszi az embert? A gyermek viselkedésében minden kétséget kizáróan ott van a környezet hatása: a felnőttek, mindenekelőtt a szülők világképe, életfelfogása, nevelési módszerei, melyek a kívánt – vagy éppen azzal ellentétes –irányban, de mindenképpen formálják, alakítják a személyiséget. „Nem Messiás-é minden újszülött? – kérdi Madách Az ember tragédiájában – Fénylő csillag, mely feltűnt a családban…” E könyvvel segítséget szeretnék nyújtani ahhoz, hogy a sok, szeretettel és reménységgel várt újszülöttből – „mely feltűnt a családban…” – egészséges, becsületes és harmonikus ember váljék." - Ranschburg Jenő

A könyvet a szerző előadásában hallgathatjuk meg. 

 

 

Rejtő Jenő: Csontbrigád

 

Rejtő Jenő: Csontbrigád – MP3

Az 1930-as évek közepén írt Csontbrigád különleges helyet foglal el Rejtő életművében: nem utánozhatatlan humora, hanem – a többi írásában is tapasztalható – mély humanitása a regény meghatározó hangja. Egy, a barátjáért önmagát feláldozó katonatisztet idegenlégiós haláltáborba küldenek. A hely megrendítő víziója a későbbi haláltáborok atmoszférájának. A személyiségüktől és reményeiktől megfosztott áldozatokat, azaz a Csontbrigádot a főhős végül átvezeti az Ajtón, Amely Nem Vezet Sehova, hogy eljussanak a megtalált igazsághoz és az élethez.

A könyvet Mácsai Pál fantasztikus előadásában hallgathatjuk meg. Teljes idő: 570 perc

 

 

Rejtő Jenő: Egy bolond száz bajt csinál

 

Rejtő Jenő: Egy bolond száz bajt csinál – MP3

Lord Felix Hostings, Daughter Hill grófságának örököse nem a családi hagyományoknak megfelelően választ feleséget, ezért elmegyógyintézetbe záratják a középkorból itt felejtett rokonai. Valaki elrabolja a gazdag betegek ingóságait, s a betöréssel hősünket gyanúsítják. A (beutalt) felmentősereg szépséges menyasszonya, valamint egy alkoholista rendőrfelügyelő és egy néptanítónak álcázott Pinkerton-detektív személyében érkezik. A körmönfont bűntény kibogozása – a szó szerint őrült alakok között – számtalan váratlan fordulatot rejteget...

A könyvet Reviczky Gábor nagyszerű felolvasásában hallgathatjuk. A teljes játékidő 322 perc.

 

 

Rejtő Jenő: A Néma Revolverek Városa

 

Rejtő Jenő: A néma revolverek városa - MP3

Rejtő egyik legeredetibb regénye elsöprő humorral, kiszámíthatatlan fordulatokkal szórakoztatja hallgatóit és a romantikát sem nélkülözi. Pác Tivald, a kisstilű tolvaj egy furcsa személyiségcsere révén megszabadul sorscsapásától, mely nem más, mint a nyomában járó örökös balszerencse. Nemsokára az egyetlen településre kerül, melytől új személyazonosságával tartózkodnia kellene, s kezdetét veszi a Rejtő-regényekben fellelhető legőrültebb kaland. Úgy tűnik, a városban mindenki megbolondult, de abban egységesek, hogy egyfajta sajnálkozó kedélyességgel mindannyian meg akarják ölni őt. A sok mulatságos és rejtélyes esemény során Tivald lassan kibogozza a város múltjában rejtőző sötét titkokat.

A könyvet Rudolf Péter felolvasásában hallgathatjuk meg.

 

 

Rejtő Jenő: Piszkos Fred, a kapitány

 

Rejtő Jenő: Piszkos Fred, a kapitány - MP3

„Uram! A késemért jöttem! - Hol hagyta? - Valami matrózban. - Milyen kés volt? - Acél. Keskeny penge, kissé hajlott. Nem látta? - Várjunk... Csak lassan, kérem... Milyen volt a nyele? - Kagyló. - Hány részből? - Egy darabból készült. - Akkor nincs baj. Megvan a kés! - Hol? - A hátamban." Így kezdődik A Piszkos Fred, a kapitány, Rejtő Jenő P. Howard álnéven írt regénye, amely 1940-ben jelent meg. A Hungaroton Rejtő-sorozatában most Kern András utánozhatatlan, szórakoztató előadásában hallhatod. Kern András a Rejtő Jenő-sorozatról: Eleinte nem tartoztam a Rejtő-rajongók közé, pedig körülbelül az én kamaszkoromban lett újra divat: a hatvanas években mindenki őt olvasta. Pár részletet persze én is tudtam kívülről, a haverjaim folyton idézték. Aztán ahogy kabarétréfáiban játszottam később (televízióban, színpadokon is), kezdtem érdeklődni iránta, megtudtam a sorsát, életrajzát, már olvasgattam is; de most, hogy hangoskönyvvé alakítjuk vagy nyolc regényét: most ismertem meg igazán... és mondhatom, remek! Kalandos, fordulatos, jó humorú (hogy úgy mondjam: röhögtető), néha lírai és folyamatosan érdekes... Valamint a legfőbb, amire rájöttem (pedig lehet, hogy ez nyilvánvaló): Rejtő Jenő nagyon jó író! Bár ponyvaregényszerzőnek álcázza magát, hellyel-közzel gyönyörűen ír, szép szavakkal, jó mondatokkal, szédületes ritmusérzékkel, atmoszférateremtő készsége, mint a legnagyobbaké... És én ezt nem tudtam, szerintem Önök közül se mindenki: úgyhogy hallgassák meg, élmény lesz!

A regényt Kern András felolvasásában hallgathatjuk meg. Teljes idő: 485 perc 

 

 

Rejtő Jenő: Vesztegzár a Grand Hotelben

 

Rejtő Jenő: Vesztegzár a Grand Hotelben - MP3

A csendes-óceáni Kis-Lagonda sziget Grand Hoteljének előkelő vendégei távozni készülnek a szerzon végén, amikor beüt a mennykő: egy bubópestises megbetegedés miatt vesztegzár alá helyezik a szállót! Az összezárt,  mindenféle rendű és rangú lakó, valamint a rendfenntartó és nyomozó hatóságok képviselői között titkos és halálos játszmák indulnak meg, s hamarosan egy gyilkosság is történik. Az események középpontjában Félix, a batáviai kormányzó hiányosan öltözött fia (aki a nősülés elől szökött be a szállóba) próbálja kibogozni a szálakat, elkerülni a lebukásával járó botrányt, és megóvni újdonsült hölgyismerősét a vesztére törő bűnözőtől.A regényt Rudolf Péter felolvasásában hallgathatjuk meg. Teljes idő: 342 perc 

 

 

Erich Maria Remarque: Éjszaka Lisszabonban

 

Erich Maria Remarque: Éjszaka Lisszabonban – MP3

 

Lisszabon, 1942. A kikötőből egy hajó - talán az egyetlen ezekben a hetekben, hónapokban - kifutni készül Amerikába, fedélzetén az Európát eluraló fasizmus elől menekülők tömegével. De sokkal többen vannak a lemaradók. A parton két férfi beszélgeti át az indulás előtti éjszakát. Az egyik átadja az életet jelentő hajójegyét a társának, cserébe csak azt kéri, maradjon vele, és hallgassa végig a történetét. Ami elhangzik: egy szerelem története, sok év menekült-lét története, Európa története. Látlelet a hivatalos szervek bűnös szűklátókörűségéről, és a menekülők végtelen leleményéről, ahogy a kontinenst újra és újra körbeutazva kihasználnak minden trükköt és lehetőséget, hogy egyik napról a másikra életben maradjanak. Az izgalmas, fordulatos, lírai elemekkel átszőtt regény nagyszerű lehetőséget ad Fekete Ernőnek előadói erényei csillogtatására.

Teljes idő: 622 perc. A könyvet Fekete Ernő nagyszerű előadásában élvezhetjük. 

 

 

Sári László: Alkonyi átváltozás – Lin-Csi és kolostora

Sári László: Alkonyi átváltozás – Lin-Csi és kolostora – 1db Audio CD

Lin-csi a kínai csan, vagy japán szóval zen buddhizmus legeredetibb gondolkodója, máig legnépszerűbb mestere. Üzenetei azokhoz szólnak, akik kedvüket vesztik olykor, de még hisznek a boldogulás esélyeiben, bíznak az emberi létezés méltóságában. Az ezen a lemezen hallható regényes történetből legendás alakját, személyiségének legjellemzőbb vonásait ismerhetjük meg intim szellemi közelségből. És mind e közben fény derül írásban lejegyzett beszélgetéseinek rejtélyekkel teli múltjára is.

A könyvet a szerző előadásában élvezhetjük. Teljes idő: 393 perc

 

 

Schäffer Erzsébet: Egyszer elmesélem

 

Schäffer Erzsébet: Egyszer elmesélem – 1 db Audio CD

Milyen jó lenne elmesélni egyszer a férfiakat. Akikkel találkoztam, akiket megszerettem, akiket elveszítettem, akikkel éltem és élek. Jó lenne elmesélni az álmokat kergetőket, a lemondókat, a gyengéket és az erőseket, a nyerteseket és az örök veszteseket.

A könyvet a szerző nagyszerű előadásában élvezhetjük.Teljes idő: 71 perc

 

 

Scháffer Erzsébet:  Málna utca 3.

 

Scháffer Erzsébet:  Málna utca 3. – 1 db Audio CD

„Írásai olyanok, mint a szemünk előtt kinyíló virágok.'” (Lázár Ervin) A népszerű írónő 11 írását válogattuk lemezünkre, köztük olyan ritkaság is akad, amely még nem jelent meg nyomtatásban. Történetek útközben - a szerző előadásában

Tartalom: 1. Málna utca 3. • 2. Ötöt adj vissza • 3. Hángérien dájrekt • 4. A hetedik • 5. T.Zs., tizenötéves kislány leveléből • 6. Angyalos történet • 7. Höltzl Matild • 8. Hóhányók • 9. Egy levél anatómiája • 10. A lovat Ámornak hívták • 11. A dobos 

 

 

Ingo Schulze: Adam und Evelyn

 

Ingo Schulze: Adam und Evelyn

A német nyelvű hangoskönyv Ingo Schulze: Adam und Evelyn című könyvéből készült. A berlini fal leomlásának huszadik évfordulója alkalmából jelent meg a közkedvelt német szerző regénye, amely az 1989-es fordulat idején játszódik. A történet főhősei egy Kelet-Berlinben élő pár, akik balatoni nyaralásukra készülődnek. A női szabóként dolgozó Adamnek úgy tűnik, nem könnyű az indulás: párja, a szépséges Evelyn erről a saját szemével is meggyőződik, amikor váratlan időpontban érkezik haza. Adam hiába könyörög élete asszonyának, Evelyn más kísérővel indul útnak, csakhogy a fiatal férfi nem adja fel: beindítja a régi Wartburgot, és a lány nyomába ered. A Balatonhoz érve váratlanul megnyílik előttük a szabadság lehetősége, majd bepillantást kapunk a zugligeti kelet-német sátortáborba, végül felemelkedik az osztrák határsorompó és megindul a Wartburgok és a Trabantok sora. Adamnek és Evelynnek el kell dönteniük, hogy ki merre megy, a döntés pedig korántsem egyszerű. A szinte végig párbeszédes formában íródott, élvezetes regény ajánlható a téma iránt érdeklődőknek.

A szórakoztató regényt egy népszerű német színész, Matthias Brandt olvassa fel.

 

 

Isaac Bashevis Singer: A halott hegedűs

 

Isaac Bashevis Singer: A halott hegedűs - MP3

A Nobel-díjas jiddis írónak ez a története is, mint oly sok más, egyszerre tündéri és abszurd: nem elég hogy két szellem költözik egy szerencsétlen zsidó lány testébe, de a végén még össze is házasodnak! A Kern András sokoldalú előadásában megelevenedő szöveg közben még a tipikus Lengyelországi zsidó falu autentikus, végleg letűnt, festői világát is felidézi. 

 

 

Spiró György: Álmodtam neked

 

Spiró György: Álmodtam neked - MP3

Spiró György Álmodtam neked című novelláskötete 1987 óta többször is megjelent, és igen népszerű volt az olvasók körében. A bevallottan életrajzi elemeket tartalmazó novellákat az írótól megszokott éleslátás és fanyar humor jellemzi. Most a kortárs magyar irodalom barátai nemcsak olvashatják, hanem hallgathatják is Spiró György egyik legnépszerűbb munkáját, a szerző előadásában. A rövid, néhol borongós hangulatú, máskor ironikus művekben nincs semmi fikció, semmi kitalálás. Spiró György saját élete tapasztalatait írta meg őszintén, szépítés, önsajnálat és megalkuvás nélkül. A novellák egymásutániságában az időrend játszik fő szerepet, amelynek köszönhetően kirajzolódik a szerző "regénye" - egy nemzedéki életrajz. Teljes játékidő: 497 perc 

 

 

Jonathan Swift: Gulliver utazása Lilliputba

 

Jonathan Swift: Gulliver utazása Lilliputba – 2 db Audio CD

Jonathan Swift, Gulliver utazásai című műve minden idők legsikeresebb szatirikus regényei közé tartozik. Az Utazás Lilliputba a törpék országába visz el bennünket. A kicsi és nagy relációja új megvilágításba kerül, az embert kicsinységében nevetségesnek, nagyságában pedig visszataszítónak ábrázolja a szerző. Kegyetlen szatíra ez, nem csak a 18. századi Angliáról, hanem magáról az emberről és az emberiségről is. A mű alapvető mondandója, úgy tűnik, sosem veszít aktualitásából. Talán nem utolsó sorban azért, mert az értékrend csúcsán mégis olyan pozitív emberi tulajdonságok állnak, mint az igaz emberség, segítőkészség és az erkölcsi tisztaság.

Teljes idő: 145 perc. A könyvet Rudolf Péter nagyszerű előadásában élvezhetjük. 

 

 

Szabó Magda: Disznótor

Szabó Magda: Disznótor – MP3

A regény a hatvanas években jelent meg és az ötvenes években játszódik, és persze a szereplők múltjában. A két család bár sok szállal szorosan összefonódik, a kibékíthetetlen ellentétek teljes szakításhoz vezetnek. Az ebből adódó állandó feszültség szükségszerűen tragédiába torkollik. Szabó Magda meseszövési zsenijének köszönhetően minden főbb szereplő szemszögéből megismerhetjük a múlt és a jelen eseményeit. Molnár Piroska remek előadása segít kibogozni a rokoni és érzelmi szálak szövevényét, és Szabó Magda gyönyörű szövegét még élvezetesebbé teszi. 

 

 

Szabó Magda: Kakasszó

 

Szabó Magda: Kakasszó – 2db Audio CD

Szabó Magda Alvók futása című, 1967-ben megjelent, első elbeszéléskötetében, melyből hangoskönyvünk történeteit válogattuk, megrendítően ismerős és egyben ismeretlen világ tárul elénk. Miközben a rá jellemző módon, mélyre hatoló pszichológiai érzékkel elemzi a gyerekek, szülők és az öregek együttélésének problémáit, mi olvasók, illetve hallgatók szorongatóan izgalmas kapcsolatok részeseivé válunk. A novellák művészi színvonaluk szerint a legjobb Szabó Magda regényekével egyenrangúak és egyben szép példái az író sokoldalú tehetségének is.

A novellát Molnár Piroska előadásában hallgathatjuk meg. Teljes idő: 142 perc 

 

 

Szabó Magda: A muranói hattyú és más novellák

 

Szabó Magda: A muranói hattyú és más novellák – 2 db Audio CD

Szabó Magda, már nyolcvanadik életévén túl, 1999-ben emlékidéző művel bűvölte el olvasóit. A Mézescsók Cerberusnak című könyvének elbeszéléseiben gyermekkorát, rokonai, szerettei alakját idézi meg, régi történeteket elevenít fel. „A görögök és rómaiak hite szerint a holtak az alvilágba jutnak... Akiknek életművemet köszönhetem, akiket szerettem, akik szerettek, mind ott vannak már. Ha bízik bennem, kövessen az olvasó. Nem félelmes látogatás lesz ez az út, inkább olyan, mint egy nyomozás, míg kiderül, kinek árnya miképp épült bele egy író életművébe. Nincs itt félnivaló, se szomorúság. Az igazság, egy élet vagy életmű háttérzenéje sohasem szomorú.”

A könyvet Molnár Piroska nagyszerű előadásában élvezhetjük. Teljes idő: 126 perc.

 

 

Szabó Magda: Ókút

 

Szabó Magda: Ókút – MP3

„Hajdani házunk udvarán számtalan apró kavics tarkállott egy sarokban. Ha esett, felfénylettek a kövecskék, amelyek mi mások lehettek volna, mint drágakövek, mentem volna minden zivatar után kincset gyűjteni, csakhogy tilos volt. Apám, anyám elmondta, a kert kavicsos sarkában valamikor ókút volt, amelyet réges-rég betemettek már, mégsem szabad megközelíteni, mert az ókutak álnokok, a föld bármikor megnyílhat a ráhágó alatt, s már zuhan is: behörpöli a mélység. Nehéz fogadalom volt, de álltam, megígértem, hogy kerülöm a sarkot. Én nem rettegtem az ókúttól, hanem vágytam belé, azt gondoltam, csodálatosabb élmény aligha lehet a lassú süllyedésnél, a látható kutak varázsa is vonzott, hát még az ilyen láthatatlané, amelynek bármi lehet a fenekén.” Az Ókút Szabó Magda gyermekkoráról szól, az őt ért hatásokról, elsősorban szülei által. Mert úgy érzi, nem lett volna az, aki, írói vénával megáldott szülei nélkül, akik már korán megtanították az írás és olvasás szeretetére, művészetére. A regényt Ónódi Eszter előadásában hallgathatjuk meg. Teljes idő: 447 perc 

 

 

Szabó Magda: Az őz

 

Szabó Magda: Az őz – MP3

Az őz megjelenése idején - 1959-ben - úgy robbant, mint a bomba. Hermann Hesse ajánló sorai egyengették külföldi útját, azóta 42 nyelven olvasható. A regény egyetlen hatalmas belső monológ. Szabó Magda bravúrosan formálja meg hősét, annak démoni alakját. Encsy Eszter története azonban nem történelmi példázat, hanem egy elevenen és érzékenyen megrajzolt, megrendítő élet hiteles képe. "Mindig gyanakodtam a jó emberekre. Soha, kicsi koromban sem hittem, hogy a jóság természetes állapot. Minden jóság mögött azt éreztem, hogy most kifizetnek valamit valakinek, vagy előre befizetnek valamiért."

A fenti könyvet Für Anikó felolvasásában hallgathatjuk meg.

 

 

Szabó Magda: Sziluett

 

Szabó Magda: Sziluett – 2 db Audio CD

Szabó Magda Mézescsók Cerberusnak című könyvének elbeszéléseiben - melyek közül e négy novellát, csakúgy mint korábban A muranói hattyú című hangoskönyvünk anyagát is, válogattuk - gyermekkorát, rokonai, szerettei alakját idézi meg. A múltidézés varázslatában családi titkokra is fény derül, így a címadó novellában például arra, hogyan sikerült a soha meg nem adott kölcsönök okozta űrt feltöltenie az édesanyának. A szerző gyönyörű nyelvezetével, lebilincselően izgalmas mesévé szelídítve ragadja magával az olvasót illetve a hallgatót.

Teljes idő: 123 perc A könyvet Molnár Piroska nagyszerű előadásában élvezhetjük. 

 

 

Szávai Géza: Kivégezzük nagyapádat

 

Szávai Géza: Kivégezzük nagyapádat - MP3

"A regény cselekménye az 50-es évekbe nyúlik vissza, de generációkon át tör utat magának megfékezhetetlenül a düh, bosszú, előítélet. A Gáspár testvérpár, az iszonytató betegségében korán elhalt Bence és a mindent túlélő Áron gyerekkora az egyenlőséget hirdető történelmi korszak a kommunizmus tombolásának idejére esik. De az egymást követő gyereknemzedékek sorsát mélyebben gyökerező erők, múltból rájuk szabadított, ösztönné szervült ítéletek játéka is meghatározza. Tovább élő kivégzősdik erőterében nő fel áldozat, hóhér, kibic, szemtanú a mindenkori jelen örök szereplői , emberéleteken át tör utat magának düh, bosszú, előítélet, szerelem. A bátyját túlélő Gáspár Áron keservesen megtanulja, de a gyermekének tekintett félcigány kislány, Fruzsina még csak nem is sejti, hogy az életük: sosem lesz egyenlő életük idejével, nem lesz azonos megélt éveik történéseivel. A regény nyomtatásban és e-könyvben is elérhető, ám Gáspárik Attila erdélyi színművész előadásában új dimenziót kap e lüktető prózai mű." 

 

 

Szerb Antal: A Pendragon legenda

 

Szerb Antal: A Pendragon legenda – MP3

Szerb Antal szépirodalmi fő műve A Pendragon legenda. Meghatározhatatlan műfajú próza: egyszerre krimi, rejtélyes legenda, történelmi regény, ismeretterjesztő írás és mindezek felszabadult humorral írott paródiája. A főhős, az író önparódiájának is tekinthető Bátky János a British Museum könyvtárában XVII. századi angol misztikusokat kutat, majd meghívják a híres Pendragon család kastélyába, ahol izgalmas, sőt életveszélyes kalandok során találkozik a világ legrokonszenvesebb orgyilkosával, valamint számos kísértettel, megismeri az angol rózsakeresztesek történetét, és egy örökségért folyó bűntényben is megpróbálják felhasználni. Bátky János maga sem tudja kideríteni, hogy bűnügybe vagy erotikus kalandba keveredett-e, netán korszakalkotó kultúrtörténeti felfedezés előtt áll éppen. A magánéletében dogmamentesen vallásos, ugyanakkor minden hitben kételkedő Szerb Antal egész filozófiai bizonytalansága benne van ebben a fölöttébb szórakoztató könyvben, amely e bizonytalan világnézet fölényes kritikája is. A végső kicsengése mégis az, hogy élhetünk bárhol a világon, immár végérvényesen nem értjük, mi a leglényegesebb benne.

A regényt Szervét Tibor felolvasásában hallgathatjuk meg.

 

 

Szerb Antal: Szerelem a palackban

 

Szerb Antal: Szerelem a palackban – 2 db Audio CD

„…ásított egyet, és Lancelot száján át kiugrott az ágyra. Leült az ágy szélére lábát lóbálva, és kis tükörben nézegette magát, mert a Szerelem nagyon hiú. Pedig nem volt szép a Szerelem: sovány volt és sápadt, nyugtalan és idomtalan, és a sok erőlködéstől kidagadtak az erei. De ő nem látta, hogy milyen csúnya, mert köztudomású, hogy a Szerelem vak."

Tartalom: St. Cloud-ban, egy kerti ünnepélyen...; Madelon, az eb; Gondolatok a könyvtárban; Szerelem a palackban

A fenti könyvet Lukács Sándor fantasztikus előadásában hallgathatjuk meg. Teljes idő: 138 perc

 

 

Szerb Antal: VII. Olivér

 

Szerb Antal: VII. Olivér – MP3

Egy király megunja a magas tábornoki gallért és azt a sok más korlátot, ami őt a közönséges halandóktól elválasztja. Forradalmat szervez maga ellen, és otthagyja ősei trónját. De milyen foglalkozást válasszon, amikor az uralkodáson kívül semmihez sem ért? Természetesen szélhámos lesz. De ehhez sincs semmi tehetsége, a szélhámosságot csak színleli. Szerencsére a véletlen jóvoltából egészen rendkívüli helyzetbe kerül: azt kell szélhámoskodnia, hogy az, ami - VII. Olivér exkirály. Mi ez? A legősibb vígjátéki forrás, a személycsere egy fejtetőre állított változata? Paradoxonok halmozása a kor divatja szerint? Vagy az egzisztencialista filozófia egyik legizgalmasabb problémájának - mi a személyiség? - játékos feldolgozása és persziflázsa egyszerre? Szerb Antal 1942-43-ban A. H. Redcliff angol írói álnév mögé rejtőzve jelentette meg ezt a bűbájos regényt, s nem sokkal ezután Ex címmel vígjáték formájában is feldolgozta a történetet. "Valahogyan mindig úgy gondoltam, hogy az élet legfőbb ismertetőjegye a bizonytalanság. Talán azért is vágyódtam annyira Velencébe. Itt az egész város olyan, mint egy színpadi díszlet, néha még inog is; és sosem tudod, reggelre nem viszik-e el az egészet... E nélkül a bizonytalanság nélkül... akár király is lehet az ember."

A fenti könyvet Benedek Miklós felolvasásában hallgathatjuk meg. 

 

 

Szilágyi György: Dzsingisz Kohn Córeszban

 

Szilágyi György:  Dzsingisz Kohn Córeszban avagy,Volt egyszer egy vurstli – 1 db Audio CD

Szilágyi György nyelvi leleményei, legendás és valóságos hősei, humorának nyelvformáló sziporkázásai rabul ejtik az olvasót és megállítják, sőt visszapergetik a rohanó időt. Egy örökre letűnt világ létező és kitalált hősei vonulnak fel e kötet lapjain, az életrajzi karcolatok és a kifogyhatatlan anekdoták során. Szerzőnk immár az irodalom porondján állítja reflektorfénybe a múlt kis és nagy sztárjait utánozhatatlan szeretettel és lehengerlő humorral.

A könyvet a szerző és Bőrzsöny Ferenc nagyszerű előadásában élvezhetjük.

 

 

Tamási Áron: Ábel az országban

Tamási Áron: Ábel az országban – MP3

Ábel - édesanyja halála után - nem marad az apai házban, új kalandra indul a számára teljesen ismeretlen városi világba. Kolozsvárig nem könnyű eljutni kevés pénzből, ráadásul Bolha kutyával. A kedves kamasz székely észjárásával kit meghódít, kinek túljár az eszén. Még útközben elszegődik egy vándor fogorvoshoz, akinek házában, társaságában sok szórakoztató kalandban lesz része, és az első szerelem is rabul ejti. Új ismerősei által tapasztalatot szerez többek között a kisebbségi léttel, a szocialista mozgalmakkal, a korrupció erejével, és mások hitéletével kapcsolatban is. Nagy élmény mindezeket Ábel naiv, de élesen figyelő szemével látni, és Fekete Ernő pazar előadásában meghallgatni.

 

 

Tóbiás Krisztián: Vasjani

 

Tóbiás Krisztián: Vasjani – Audio CD

De mi is az a narratív költészet? Olyan költészet, amelynek van történeti magja vagy történetet mesél el. Vagy a személyes mitológiából merít, vagy a történelemből vagy a klasszikus mítoszokból. Ezek sokszor keverednek. Nem történik ez másként Tóbiás Krisztián verses elbeszélésében, vagy inkább versfűzérében sem (verses regényről aligha beszélhetünk egy alig harmincötezer leütésnyi szöveg esetében). A megidézett paraszt nagyapa magánmitológiája keveredik egy profén bibliaértelmezéssel és bölcselkedéssel, ahol a jézusi tanok vagy épp maga az Úristen éppúgy részei a mindennapoknak, mint a társadalom, vagy épp a szűkebb pátria, a falu anomáliái:
"mikor meglátta / hogy a falu szélin / a kukorica közül / elősétált a megváltó", vagy más helyütt: "kapaszkodik / mindig kapaszkodnia kell / a gyóntatószékbe / meg mindig valamibe / az úristen köpönyegibe /az úristen köpönyege meg csupa selyem / csúszós fekete selyemköpönyeg / és lehengeredik a pokolba / a hazug ember / le / az ördögök közé / az üstbe / és ott főzik a zsírját / mer' az ember fiának zsírjába' van a hazugság / és az ördögök meg azt eszik / azt eszik az ördögök ott / üszkös kenyérrel. Ez a (talán) megmosolyogni való túlvilág-értelmezés, lehet, hogy túl naivnak tűnik, ám a maga helyén és a maga idejében igencsak valóságos, sőt, továbbmegyek: maga a valóság.
A könyvet Baranyi Péter felolvasásában hallgathatjuk meg.

 

 

Tolvaly Ferenc: Boszporusz felett a híd

 

Tolvaly Ferenc: Boszporusz felett a híd – 4db Audio CD

 

Az El Camino - Az út és a Tibetben a lélek után Tolvaly Ferenc újabb lélekutazásra vállalkozik. Keresi a mulandóban az örökkévalót. A nyugvópontokat. A pillanatokat, amikor az élet legyőzi az időt. A regény főhőse, a Németországban élő magyar agykutató keresztúthoz ér: elveszti a feleségét, és nem sokkal ezután súlyos, rejtélyes betegség viszi el egyetlen fiát is. Ő, aki mindentudónak hitte magát, még azt sem tudja, mibe hal bele a fia. A halálos ágy mellett döbben rá, hogy nem is ismeri a fiatal férfit, aki őt apának hívta. Mit kezdjen magával? Mennyit ér kapaszkodója, az egzakt tudomány? Hogyan kerülhet közelebb saját lelkéhez, amikor eddig keveset törődött érzelmekkel, indulatokkal, ösztönös felismerésekkel, s legfőként: nem volt benne hit? Fájdalmas önkereső és öngyötrő út vár rá, amelynek kiindulópontja az egzotikus, ellentmondásos Marokkó. Tanger az a hely, ahol a gyászmunka elkezdődik. Hősünk itt ismerkedik meg mindazokkal, akik a lelki békéhez és megnyugváshoz vezető utat az iszlám hiten és bölcsességen keresztül mutatják meg neki. Belső útján a tudós nemcsak önmagát kezdi megtalálni, hanem egy másik világot, idegen szemléletet is megtanul elfogadni. Mi pedig bejárjuk vele együtt a politikai, vallási aktualitások miatt is egyre fontosabb Marokkót, Kis-Ázsiát és Szaúd-Arábiát, s közelebbről megismerjük az iszlám számunkra nehezen hozzáférhető világát Elkísérjük őt a mekkai zarándoklatra is, amelynek során ugyanazt halljuk, mint bárhol, ahol a békesség utáni óhaj kap hangot. Ahol bizonyossá válik, hogy a megélt hit, a megismerés, a szeretet és az egymáshoz vezető út lehet az összetartó erő, s a közös újjászületés záloga.

A könyvet Galkó Balázs felolvasásában hallgathatjuk meg.

 

 

Tolvaly Ferenc: El Camino – Az út

 

Tolvaly Ferenc: El Camino – Az út – MP3

 

Miféle útikönyv ez? S tényleg az-e? Hiszen csak egy XVI. századi térkép van benne, nincs benne jó vendéglők listája, s bizony fénykép sem. Mert csak egy bizonyos értelemben beszél a Spanyolország északi részén végighúzódó majd 800 kilométeres útról, amelyet több száz éve emberek milliói tesznek meg, hogy elérjenek a középkor óta az európai zarándokhelyek leghíresebbjéhez, Santiago de Compostelába, Szent Jakab sírjához. Tolvaly Ferenc főhőse a pénzfitogtató, pökhendi luxusszórakozások után, egy súlyos balesetből felgyógyulva méri meg önmagát, képes lesz-e gyalogszerrel megjárni a Santiago de Compostelába vezető utat és ott újra találkozni egy alig ismert lánnyal. Nem csak fizikai kihívás ez. A Bibliát kevéssé ismerő, hitetlen ember számára ez a testi tortúra látomásos, egyben megvilágosító belső úttá válik. A gyerekkora után már majdnem elfeledett nélkülözést, az egyszerűbb világot visszatanuló férfi nagy kalandja is mindez a rendkívül gazdag múltú spanyol földön. S mivel a középkor óta a Camino állomásait jelentő falucskák, kisvárosok képe szinte alig változott, számos legenda, történet elevenedik meg a napi tíz-tizenöt órás menetelések alatt egy inkvizíciótól megcsömörlött XVI. századi pap leírásai nyomán, helyenként szürreális elegyet alkotva az önmagát kutató férfi életének, emlékeinek mozaikdarabjaival. Egyedül az úton, amelyen régmúlt és jelen, valóság és fikció megrendítően összekeveredik, mégis közelebb visz az elfogadó nyugalomhoz, a fájdalom, a nehézségek megértéséhez. Az író a valóságban is megtette ezt az utat, s filmesként is megörökítette. Amit azonban most olvasunk, az vérbeli regény, a megtalált nyugalomhoz és szabadsághoz vezető lelki útról, arról a titokról, amelytől a kor embere oly távol szakadt.

A könyvet Galkó Balázs felolvasásában hallgathatjuk meg. 

 

 

Tolvaly Ferenc: Tibetben a lélek

 

Tolvaly Ferenc: Tibetben a lélek – 4db Audio CD

 

Az út folytatódik. Tolvaly Ferenc, a nagysikerű El Camino - Az út szerzője, új regényében a mágikus-misztikus Tibetbe kalauzolja az olvasót, ahol még a tábortűz füstjében is táncoló démonok, a félelem és a remény szülöttei jelennek meg. A gyötrelmes és fenséges spirituális utazás végcélja a Kailásza, a tibetiek legszentebb hegye. „A múltba révedünk, és az örök holnapról ábrándozunk. Az idő bilincseit kattintjuk csuklónkra. Fantomokkal hadakozunk. Érzéseinket emlékeink és vágyaink ködképére cseréljük fel. És a pillanat úgy száll el, hogy észre se vesszük. Így válik siralomvölggyé életünk. A múlt és a jövő. Erős láncszemek ezek nyomorúságunk bilincsein." Vajon kinek a hangját hallja a regény főhőse Szamje kolostorában, ahová családja tragédiája miatt menekül, remélve, hogy a cella magányában képes lesz feldolgozni a feldolgozhatatlant, megérteni a megérthetetlent? Congka, a buddhista szerzetes beszél hozzá? Vagy Laura, a Detroitból érkezett gyönyörű modell, aki a világ tetején akar elbújni önmaga elől? Netán saját belső hangját hallja? Két, a világ különböző pontjáról érkező ember, egy férfi és egy nő találkozik Tibetben. Mindketten az Utat keresik, amely visszavezetheti őket önmagukhoz. A Csendet, amely választ adhat kérdéseikre. Nem veszélytelen vállalkozás, de nincs mit veszteniük: vagy összetört lélekkel tengetik tovább életüket a zajos, nyüzsgő világvárosi forgatagban, ahol élnek, vagy megtalálják lelki békéjüket a világ tetején, az óriási, hat-hétezer méter magas hegyláncok és végtelen hósivatagok közé zárt némaságban. Életveszélyekkel teli zarándokútjukon Congka, a fiatal buddhista szerzetes kíséri hőseinket, miközben beavatja őket, s velük együtt az olvasót is Tibet vallási, kulturális és társadalmi titkaiba. Az író öt hetet töltött Tibetben, élete talán legnagyobb hatású napjait. Saját tapasztalataiból, élményeiből született a regény az Útról, a Csendről, a lélek megtalált békességéről. Erre a fájdalmasan szép, erőpróbáló, lelkünket gazdagító és felemelő utazásra invitálja most az olvasót is, akinek csodálatos élményben lesz része, ha elfogadja a meghívást, és a szerzővel tart.

A könyvet Galkó Balázs felolvasásában hallgathatjuk meg.

 

 

Travers, P. L.: A csudálatos Mary Poppins

 

P. L. Travers: A csudálatos Mary Poppins – MP3

 

Mary Poppins alkonyattájt a keleti széllel érkezik Banks-ék házába és szinte azonnal olyan otthonosan érzi magát, mintha mindig ott élt volna. A gyerekekkel is rögtön megtalálja a közös hangot. Igen, Mary a keleti széllel jött és egy napon a nyugati széllel ment el. De mi történt közben a Banks-házban?! Travers elbűvölő műve talán azért oly népszerű a mai fiatalok körében is, mert benne a gyerekvilág hétköznapjai a tündérmesék varázslatával ötvöződnek.

A könyvet Polyák Lilla nagyszerű előadásában élvezhetjük.Teljes idő: 290 perc

 

 

Travers, P. L.: A csudálatos Mary visszatér

 

P.L. Travers: A csudálatos Mary visszatér – MP3

Mary Poppins visszatér a Banks gyerekekhez, Jane-hez és Michaelhez. Az égből érkezik, felhők és egy sárkány hátán, hogy újra bearanyozza a gyerekek és a környék nevezetes lakóinak életét. A csudálatos dadatündér oldalán a gyerekek érdekes, izgalmas kalandokat élnek át. A varázslatos meseregény a gyermekirodalom klasszikus alkotása, melyben valós és tündéri cselekmények természetes módon egybeötvöződnek. E könyv a Mary Poppins könyvek második darabja, azonban nem elválaszthatatlan folytatása az előzőnek, mely A csudálatos Mary címen jelent meg. A helyszín és a szereplők mégis jórészt azonosak, és a cselekmény ott folytatódik, ahol az előző könyv véget ért.

A könyvet Polyák Lilla nagyszerű előadásában élvezhetjük.

 

 

Turczi István: Egymás nélkül semmit

 

Turczi István: Egymás nélkül semmit – 1db Audio CD

Turczi István versei kortárs magyar költők motívumaira. Ha valóban a „magyar vers a nyolcadik csoda”, ahogy Turczi István írja, akkor a maga műfajában egyedülálló és előzmény nélküli Egymás nélkül semmit annak szép és ritka példájaként is hallgatható, miért lesz a versek szűkebb évadján is mindig költemény, mely tud saját eredetéről s ezért a forrásokhoz hordja vissza a kincseket. 

Peller Anna, Anger Zsolt, Zámbori Soma előadásában. Teljes idő: 55 perc 

 

 

Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai

 

Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai – MP3

Az egyik legismertebb ifjúsági regény mintegy 150 évvel ezelőtt játszódik egy kis amerikai faluban. Az események tehát térben és időben is a mai gyerekektől távol történnek, de korántsem állnak távol tőlük. Az emberek és így a gyerekek gondolkodása, viselkedése ugyanis sokkal kevesebbet változott, mint az őket körülvevő tárgyak és szokások. Így a nagy író regénye ma is élmény és tanulság kicsiknek és nagyoknak. Az ifjúság örök életvidámságáról szól, melyet az író a felnőtt bölcsességével szemlél. A hangoskönyvnek különös bájt kölcsönöz, hogy ifjú előadó (Kovács Máté SzFE. III. évfolyam) hangján elevenednek meg az egykori kis csibészek kalandjai, hogy a mai gyerekek még jobban átérezhessék a regény gyermek-hőseinek örömét, bánatát, félelmeit és lelkesedését. Teljes idő: 540 perc  

 

 

Varró Dániel: Akinek a lába hatos

Varró Dániel: Akinek a lába hatos – CD

Varró Dániel ezúttal kisgyerekes szülőknek írt verseket. Misi fia alig múlt egy éves, amikor először sűrítette mondókákba saját tapasztalatait.

Van köztük például altató, büfiztető, fürdető.

- Akinek a lába hatos.

Aztán lassan előbújtak Varró Misi fogai, és kiderült, nem is rest őket használni. A gyügyörésző csemete fémpénzt rág, és mellé egy kis finom homokot.

- Akinek a foga kijött.

És elérkezik a dackorszak is. Az apró lázadók szüleik igazi mestereiként lépnek fel, hogy  megtanítsák nekik a türelem és megértés korábban nem tapasztalt mélységeit.

- Akinek a kedve dacos.

Varró "Dani" a szülők mindennapi örömeit énekli meg a tőle megszokott tréfás, finom eleganciával. 

 

 

Varró Dániel: Szívdesszert

 

Varró Dániel: Szívdesszert - MP3

Varró Dániel új verseskötete a szerelem külső és belső helyszíneit veszi számba, mint egy kis szerelmi enciklopédia. A kapualjakat és mozikat, strandokat és libegőket, reggeleket és estéket, féltékenységet, boldogságot. A költőtől megszokott könnyed, játékos hangba ezúttal egy kis keserűség is keveredik. Rímjátékokban azonban most sincs hiány, és a témát változatos költői formákban járja körül a kötet, az elégiától a makámáig, a szonettkoszorútól az SMS-versig.

A könyvet Mácsai Pál nagyszerű előadásában élvezhetjük.

 

 

Vámos Miklós: Hogy volt

 

Vámos Miklós: Hogy volt – 3 CD

Emlékek, portrék, vallomások a szerző előadásában. Vámos Miklós HOGY VOLT című nagysikerű kötetének legjava hallható ezen a három CD-n. A legjobb időpontban írtam meg ezeket a portrészerű vallomásokat. Ötvenes éveim elejét taposom. Még többé- kevésbé színhelyesen emlékszem arra, hogyan volt. Ha várok tíz-húsz esztendőt, tisztánlátásomat bizonyára elhomályosítják a meszesedő erek.

A könyvet a szerző nagyszerű előadásában élvezhetjük.

 

 

Vekerdy Tamás: A látható világ, és...

 

Vekerdi Tamás: A látható világ és … – 2 db Audio CD

Milyen világban élünk? Lehet, hogy az a „megbízható ember”, aki a vezér parancsa szerint percenként képes véleményét változtatni? Valaminek vége (a nyugat alkonya?) és valami új kezdődik? De mi? Világunk tágabb lenne, mint a „látható világ”? Újra halljuk a „megvadult kispolgár” „hülye szólamait’ - s újra joggal kiálthatunk fel: Európa vigyázz! Mi történik a világban - és mi történik a lélekben? Hogyan csapjuk be magunkat? Mit jósol Nostradamus? Hogyan kell(ene) élnünk a Kárpát-medencében, melynek népessége oly sok színből, kazárból, avarból, kunból, besenyőből, törökből, oláhból, tótból, rácból, németből, cigányból, zsidóból és örményből keveredett ki? Liberális volt-e Szókratész és Jézus? Mit hozott a világnak Európa? Tényleg „a legfőbb jó a személyiség”? (Goethe) Vekerdy Tamás

A könyvet a szerző nagyszerű előadásában élvezhetjük. Teljes idő: 127 perc.

 

 

Jules Verne: Nyolcvan nap alatt a Föld körül

 

Jules Verne: Nyolcvan nap alatt a Föld körül – MP3

Az utazás mai is kaland, de amit a 150 évvel ezelőtti utazó átélt, az nekünk történelem. Már megépült a csatorna Szueznél, jócskán lerövidítve az utat Európa és India között. Vasútvonal szeli át Amerikát a keleti és nyugati part között, de nem ritkák az indián támadások, és az utasok tűzharcban maguk védekeznek. Elvileg Indián is át lehet vonatozni, de vannak még el nem készült szakaszok, amelyeket az utasnak saját szervezésben kell áthidalni, akár elefántháton.Kínában az ópium az úr, Indiában pedig még előfordul, hogy az élő feleséget is elégetik a férj halotti máglyáján. A Brit Birodalom viszont óriási, és amit Verne francia szemmel erről leír, mintha korai globalizáció lenne. De mindez csak a keret, a háttér egy humoros, szórakoztató történethez egy angol úr és (nem véletlenül) francia inasa világ körüli útjáról, melyet fogadásból szinte irreális idő alatt kell megtegyenek. Versenyfutás az idővel, melynek izgalmát fokozza, hogy hősünket egy megszállott detektív követi és akadályozza, aki nagy értékű lopásban véli bűnösnek. Azt talán mondani sem kell, hogy szerelmi szála is van a regénynek, ami igen romantikus életmentéssel indul. 

Hogy az élmény teljes legyen, Székhelyi József olyan színesen és természetesen meséli az epizódokat, mintha saját élményeiből anekdotázna egy asztaltársaságnak.

 

 

Wass Albert: Üzenet haza

Wass Albert: Üzenet haza – MP3

Wass Albert beszédei jószerivel ismeretlenek a magyar olvasók és hallgatók körében. E különleges kiadvány egyszerre pótolja e hiányt: tíz amerikai előadás hanganyagát tettük egymás mellé. Az író üzenete egyben politikai krédó is: fel kell hívni a világ figyelmét a magyarokat ért történelmi igazságtalanságokra! Wass Albert évtizedeken keresztül küzdött Erdélyért szóban és írásban. E kiadvány elsőként teszi közzé az 1964 és 1975 között elhangzott előadások anyagát. „Mint nyolc éve egyetemi tanár, benne élek abban a maszlagos, tébolyult világban, ahol a világpolitikát készítik. Mert higgyék el nekem, hogy a jövendőt nem Washingtonban készítik, soha nem is készítették! A jövendőt az iskolatermekben készítik, az egyetemeken készítik.” (1964) „Fagypont alatt a nemzet hőmérője. A jövő titkát önmagunkban kell megkeressük, nehéz, vívódó kereséssel.” (1970) 

 

 

P. G. Wodehouse: Ütős történetek

 

P. G. Wodehouse: Ütős történetek – 2 db Audio CD

P.G. Wodehouse a golf szerelmese volt, de ez sem homályosíthatta el annyira látását, hogy ne ismerje fel a GOLFOZÓ, mint embertípus gyarlóságait, humoros oldalát. Megfigyeléseit két kötetben bocsátotta az olvasók elé. Kiadványunkon ezekből az 1920-es években született írásaiból csendül fel néhány, Szacsvay László nagyszerű előadásában.Teljes idő: 160 perc 

 

 

Závada Pál: Jadviga párnája

Závada Pál: Jadviga párnája – MP3

A naplóformában írott regény, bár történetileg az elidegenítésről, közelebbről egy rejtelmes családi szövetség csődjéről tudósít, mégsem egyszerűen a széthullás krónikája, benne rések nyílnak a moralitás titkos rejtekeire, amelyek még az egész életre kiható nagy hazugságok idején is a tisztaság hajlékai maradnak. Ez a tragikus ambivalencia, amelynek következményei az emberi természet esendőségében erednek, a sors végzetszerűségével kíséri végig a történetet. Zaklatott vidék az események színtere is: a két vagy három emberöltővel korábbi hazai peremvidék, amúgy valójában a Kárpát-medence kellős közepe, ahol mindig is a dac viharai váltakoznak a rezignáció bénító szélcsendjével. A Jadviga párnája jelentős alkotás, varázslatos elbeszélés, nyelvi erejénél fogva világos gesztus a klasszikus próza eszményei felé a kortárs irodalom bizonytalan hierarchiájában.

A könyvet a szerző előadásában élvezhetjük.

 

 

Stefan Zweig: Sakknovella - Könyves Mendel

 

Stefan Zweig: Sakknovella – Könyves Mendel - MP3

Stefan Zweig (1881-1942) a freudi pszichoanalízis érzékeny irodalmi tolmácsolójaként vált világhírűvé. A Könyves Mendel egy kis emberkéről szól, aki minden könyvet be tud szerezni, s aki épp e szenvedélye miatt veszíti el élete fonalát. De egy keserű felismerésről is szól ez az elbeszélés, a kávéházak varázslatos világának eltűnéséről, amely titokzatos és megfoghatatlan marad mindazoknak, akik már nem élhették meg. A Sakknovella Zweig utolsó és egyben legkiforrottabb alkotása is. Bécs a német megszállás ideje alatt. A Gestapo fogva tartja Dr. S.-t, aki, hogy szellemét frissen tartsa, az adott körülmények között „sakkozni" kezd. Ez azonban egyfajta sakk-mérgezéshez vezet. Nem sokkal ezután maga is meglepődik azon, hogy belemegy egy partiba a szinte robotszerűen játszó világbajnok, Mirko Czentovic ellenében. Talán, mert azt szeretné megtudni, hogy az a játék, akkor a cellában még sakk volt-e, vagy már maga az őrület.

A könyvet Gálvölgyi János fantasztikus előadásában hallgathatjuk meg.

 

 

 

 

A fenti könyvekkel és természetesen sok más hanganyaggal szeretettel várjuk önöket a könyvtár II. emeletén, a Zenei szolgáltatásban.

 

Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár
6001 Kecskemét, Piaristák tere 8. Pf. 127.
76/500-574; Web: www.bacstudastar.hu/zenei


Tóthné Böbe könyvtári munkatárs