Garaczi János Garaczi János

GARACZI JÁNOS
 
mesterszakács és ügyvezető igazgató
 
 
Garaczi János
 
 

1947. július 18.-án, a Kecskemét melletti Helvécia községben született. 1961-től lett szakácstanuló a Dióhéj, a Hírős majd a Kis Beretvás éttermekben. 1964-ben megszerezte a Széchenyi István Idegenforgalmi, Vendéglátó-ipari Szakközépiskola és Szakmunkásképző Intézet szakács képesítését. 1965-től előbb a kalocsai Piros Arany Szállóban, majd a kecskeméti Központi Hidegkonyhán dolgozott, azután katonaideje alatt az ugyancsak kecskeméti repülőezred főszakácsa lett. 1967 decemberében a Toronyház étterem konyhafőnöke, majd egy készételeket gyártó üzemben szakács a híres mesterszakács Gróf Nándi mellett. 1968-ban előbb a Park étteremben, majd az Aranyhomok Hotelben szakács, utóbbiban 1973-tól konyhafőnök, közben 1970-től az Aranyhomokhoz tartozó Bugaci Csárda vezetője három évig. 1976-ban elvégezte a Széchenyi István Idegenforgalmi, Vendéglátó-ipari Szakközépiskola pedagógiai tanfolyamát. 1976-ban lett konyhafőnök és üzletvezető helyettes a Tanya-csárdában. 1978 Elvégzi a Belkereskedelmi Továbbképző Intézet, felsőfokú áruforgalmi vezető tanfolyamát, majd 1980-ban mestervizsgát tesz. 1990-ben megalakul a Tanyacsárda Kft., melynek ügyvezetője és résztulajdonosa lesz. 1992-ben az Új Tanyacsárda és Programközpont egyik megalapítója, majd 2001-től a harkányi Hotel Platán Kft. társtulajdonosa. 2007-től a teljes Tanyacsárda üzemeltetője.

Mindezek mellett a nemzetközi Chaine des Rotisseurs lovagrendjének szakmai tagja mit chef Rotisseur, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend alapító tagja és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Kecskemét és Bugac Régiójának elnöke.

Több alkalommal ő készítette fel a Magyar Szakács Válogatottat. A Tanyacsárda fiatal szakácsai sikeresen szerepeltek világversenyeken.

Főzött többek közt Svájcban, Kubában, Olaszországban, Jugoszláviában, a Lukács Pistával San Diego-ban és Miami-ban a Super Bowl-on, vagyis az amerikai futballkupa döntőjén.

1972-ben házasodott Gömöri Mariannal, három lányuk született.

Hobbija a galambokkal való foglalatoskodás. Több bajnoki címet nyert, és elnöke a sportszinten működő, 38 fős társaságnak, a Kecskeméti Postagalamb Egyesületnek. Nagy felelősséggel csinálja ezt is, akár a szakmáját.

Főbb publikációi: Garaczi János és Heródek János: 25 éves a Tanyacsárda (1998 Lajosmizse). Emellett társszerző a Mesterszakácsok gázon főzött mesterművei valamint a Top séfek, top éttermek, top receptek (2007 Budapest) című könyvekben valamint:

Tanyacsárda / [a recepteket írta és az ételeket kész. Garaczi János és Heródek János]. - Lajosmizse : Tanyacsárda, 1998.

 

Elimerései:

 

1982 Venesz-díj

2002 az Év gasztronómusa

2008 Lenôtre francia Gasztronómiai Chef Akadémia diplomája

2008 a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztje

2009 Az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend Nagy Ezüstkeresztje

2009 Szakácsegyesületek világszövetsége WACS Kiváló Munkáért emlékplakett

2010, 2012 az Év vendéglátója

2011 Magyar Turizmus Minőségdíj

2015 Gundel Károly-díj

2016 Helvéciáért Kitüntető Díj

 

A Tanyacsárda főbb elismerései:

 

1982 Elnyerte a Védnöki táblát és a spanyol Aranybika díjat

1994 és 1999 Magyarország 10 legjobb éttermének (Top 10) egyike

1999, 2002, 2004, 2006 és 2008 a Vidék Legjobb étterme

1999 Salon Culinaire Mondial Szakács Világbajnokság – ezüstérem

1999 a Magyar Vendéglátók Ipartestülete által ****-gal jegyzett üzlet

2004 a Vendég című szaklap Magyarország 20 legjobb étterme közé választotta és két csillaggal tüntette ki, majd 2005-ben pedig a vendéglátásban maximálisan elérhető három csillaggal

2006 A Bács-Kiskun megyei Kereskedelmi és Iparkamara által alapított „Az év vendéglátója” díj

2006 Magyar Turizmus Zrt. Rozmaring-díj

2007 és 2009 Magyar Turizmus Zrt. Minőség-díj

Ezek mellett elnyerte a Chevalier – Maison de Qualité és a Chaîne des Rôtisseurs díjait is.

 

Róla szóló cikkek:

 

Díszpolgár lett a mesterszakács. – Fotó

In: Alföldi civil napló. - 3. évf. 10. sz. (2009. okt.), p. 2.

 

Az év gasztronómusa

In: Kecskeméti lapok. - 99. évf. 13. sz. (2003. ápr. 10.), p. 3.

 

Az év vendéglátója: Garaczi János.– Fotó

In: Alföldi civil napló. - 5. évf. 1. sz. (2011. febr.), p. 12.

 

A falónapon a libamáj és a bélszín a topon.- (Villáminterjú) 

In: Petőfi népe. - 64. évf.  49. sz. ( 2009. febr. 27. péntek ), p. 2.

 

Felejthetetlen lakodalom 

In: Kecskeméti lapok. - 100. évf. 20. sz. (2004. máj. 27.), p. 3.

 

Főztjeinek ízében ott az Alföld öröksége 

In: Kecskeméti lapok. - 100. évf. 45. sz. (2004. dec. 2.), Porta Delikát Klub mell., p. 3.

 

Galambász főszakács / toti 

In: Kecskeméti lapok. - 96. évf. 42. sz. (2000. okt. 26.), p. 5.

 

Garaczi János az Alföld örökségének őrzője. – Fotó 

In: Magyar konyha. - 28. évf. 11. sz. ( 2004. nov.), p. 36-37.

 

Garaczi János mesterszakács átadta a stafétabotot : Az új vezető séf, Herodek János több mint harminc éve meghatározó a neves étterem életében 

In: Petőfi népe. - 62. évf.  120. sz. ( 2007. máj. 24. csütörtök ), p. 2.

 

Gundel-díjas lett Garaczi János 

In: Hit és élet Bács-Kiskun megyében / Koloh Elek szerk.  - [Kecskemét] : Farkas Galéria Bt., [2016]. - p. 143-144. 

 

Ha Lajosmizse, akkor Tanyacsárda: [Int.]. – Fotó

In: Alföldi civil napló. - 9. évf. 3. sz. ( 2015. aug. ), p. 9.

 

Igényli a vendég a tradíciót: [Int.]. – Fotó 

In: Metro. - 2007. aug. 16. csütörtök, Kecskemét mell. p. 2.

 

Az iskolateremtő mesterszakács : Felköszöntöttük az ízek pusztai királyát 

In: Alföldi civil napló. - 1. évf. 2. sz. ( 2007. aug.), p. 4.

 

Meglepetés a mesterszakácsnak. – Fotó 

In: Alföldi civil napló. - 6. évf. 4. sz. ( 2012. jún. ), p. 1.

 

Negyven esztendő eseményeit idézték fel : A magyar gasztronómia fellegvára ma már a Tanyacsárda.– Fotó 

In: Petőfi népe. - 68. évf.  251. sz. ( 2013. okt. 28. hétfő ), Gazdasági ablak mell. p. [1.]

 

A szakácsmesterek becsalják a vendégeket az étterembe : A magyar konyha világhírű hagyományait sok jó képességű szakember viszi tovább / Barta Zs.– Fotó 

In: Petőfi népe. - 62. évf.  254. sz. ( 2007. okt. 31. szerda ), Gazdasági ablak mell. p. 17.

 

Szakácsnak állt, hogy ne haljon éhen / G. S. - Fotó. - (Szabad időben) 

In: Petőfi népe. - 64. évf.  291. sz. (2009. dec. 12. szombat), Grátisz mell. p. 5.

 

Tanyacsárdás finomságok 

IN: Hit és élet Bács-Kiskun megyében / Koloh Elek szerk. . - [Kecskemét] : Farkas Galéria Bt., [2010]. - p. 146-149.

 

"Teljes az életem" : Garaczi János mesél életéről, galambjairól 

In: Galambász magazin. - 2003. November. , p. 20-21.

 

Ünnepelt mesterszakács : Sokan szeretnék megismerni személyesen is.– Fotó 

In: Petőfi népe. - 62. évf.  202. sz. (2007. aug. 30. csütörtök), p. 3.

 

Vendégszeretet és megújulás : Lajosmizsei Tanyacsárda 

In: Hit és élet Bács-Kiskun megyében / Koloh Elek szerk. . - [Kecskemét] : Farkas Galéria Bt., [2015]. - p. 138-139.