Minorités nationales dans notre département Minorités nationales dans notre département

Carte indiquant les services Carte indiquant les services


Nemzetiségi ellátás Bács-Kiskun megyében nagyobb térképen való megjelenítése

Nouvelles acquisitions Nouvelles acquisitions

Válogatás újdonságainkból

 

Német dokumentumok

A német képeskönyv főszereplője az óvodás Matti.  Édesapjával látogatják meg a "gyermekek számára szükséges dolgok" boltját. Az üzletben csupa olyan nélkülözhetetlen dolog kapható, mint például az oroszlán ízesítésű ordítóbonbon vagy a karra ragasztható tetkó, ami szupererőt varázsol a karba. Gyerekek számára szórakoztató könyv.

    

 

Szerb dokumentumok

   

Új kiadású szerb-magyar és magyar-szerb kisszótár.  

 

Szlovák dokumentumok

  

Az 500 receptet tartalmazó szlovák receptkönyv igazi csemege a sütni-főzni szeretők számára. Valamennyi recept képekkel illusztrált. Az ételek a hagyományos módon csoportosítva találhatók benne. Az előételektől a leveseken és a húsételeken át egészen az ínycsiklandó desszertekig. Jó főzőcskézést, kedves olvasó, lepje meg családját egy új receptből készült finomsággal!

   

Az 5 szlovák mesefilmet tartalmazó DVD-gyűjtemény klasszikus szlovák mesefeldolgozásokat tartalmaz. Újra megnézhetik a gyrekek kedvenc meséiket a Holle anyót, A sót és a Rigócsőr királyfit is.

       

Services pour les minorités nationales du Département Bács-Kiskun Services pour les minorités nationales du Département Bács-Kiskun

Plusieurs groupes, grands ou petits, de différentes minorités nationales vivent sur le territoire du Département Bács-Kiskun. Entre ces groupes de minorités nationales, les plus significatifs sont ceux des Rom, des Allemands (transmigrants de différents territoires de l’Allemagne et résidants surtout dans les localités dans le sud de notre pays), des Croates et Serbes (venus du sud vers le nord, le long du Danube) et les Slovaks (établis à demeure dans notre département aux environs de la ville de Kiskőrös). En outre, l’effectif des groupes des Bulgares, des Arméniens et des Carpatho-rusyns est notable aussi.
La Bibliothèque Katona József – en plus des gouvernements locaux - offre des services de bibliothèque pour les minorités nationales du département conformément aux règles juridiques. Dans ce domaine, les activités de la bibliothèque concernent les tâches professionnelles, la méthodologie, la co-ordination et elle offre encore un service complémentaire pour l’enrichissement des collections.
A partir de 1992, jusqu’à 1999, la Bibliothèque Katona József a soutenu directement seulement les services pour la minoritée allemande, puis s’est associée à offrir des services pour les communes des Croates, Serbes et Slovaks aussi. De nos jours, il y a des biblio-dépôts pour des minorités nationales in 25 bibliothèques de 24 communes dans le département. Ces biblio-dépôts sont constamment actualisés.
Les autres minorités nationales ayant un petit effectif peuvent demander les services de bibliothèque publique directement auprès de la Bibliothèque Katona József.
Comment fonctionne le système de l’offre de bibliothèque publique pour les minorités nationales
Les services de bibliothèque publique en langue maternelle des minorités nationales sont  coordonnés par Országos Idegennyelvű Könyvtár (OIK), c’est-à-dire Bibliothèque Nationale de la Littérature Étrangère. Les services sont offerts - dans le cadre du système des bibliothèques publiques – par OIK, les bibliothèques départementales et Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK), c’est-à-dire Bibliothèque Métropolitaine Szabó Ervin. Dans les communes où il n’y a pas de bibliothèque publique entretenue par le gouvernement local, l’offre des services de la bibliothèque publique pour les minorités nationales doit être garantie selon la loi sectorielle y relative.

 

Enrichissement des collections Enrichissement des collections

 

A Katona József Könyvtár nemzetiségi ellátórendszere a beszerzési keretében elkülönített összegben biztosítja a nemzetiségi lakosság ellátását. A központi támogatásból és pályázatok segítségével gyarapítja a letéti könyvtárak állományát, a nemzetiségek lakta települések könyvtáraival közvetlen kapcsolatot  tartva juttatja el az olvasóknak a dokumentumokat. Az ellátórendszer feladata Bács-Kiskun megye nemzetiségi lakosságának (német, szerb, horvát, szlovák) anyanyelvi dokumentumokkal kiegészíteni, frissíteni a helyi gyűjteményeket. A gyűjteményük kialakításában a funkciójuk szerinti sajátosságokat (iskolai-, községi-, városi könyvtár) is figyelembe vesszük. A beszerzett dokumentumokat feldolgozzuk számítógépes adatbázisunkban, így az Internet segítségével bárki tájékozódni tud egy adott településen lévő nemzetiségi állományról. Adatbázisunkban cím, szerző, kulcsszó, osztályozási jelzet és tárgyszó alapján lehet keresni. A találati lista címadataiban az állományegység pedig azt is megmutatja, hogy egy adott dokumentum mely nemzetiségi könyvtárban található.

Fontos szempontok a nemzetiségi dokumentumok beszerzéséhez:

  • hazánkban, ill. Bács-Kiskun megyében élő nemzetiségi szerzők művei,

  • a nemzetiségekről (történetükről, letelepülésükről, jelenlegi tevékenységükről, mindennapi életükről) megjelent általános szakirodalmi művek,

  • az iskolai könyvtár részére, főként a nyelvtanuláshoz szükséges, illetve a kötelező és az ajánlott irodalom,

  • a közművelődési könyvtárak részére, a nemzetiségek néphagyományait, szokásait, történetét feldolgozó műveket, a klasszikus szépirodalmat, vallási és történeti műveket, szakácskönyveket,

  • a gyerekek számára a klasszikus meséket, népszerű ismeretterjesztő műveket,

  • fontos szempont a dokumentumtípusok sokszínűsége is, a letéti állományokban egyaránt megtalálhatók könyvek, CD-Romok, CD-k, hangkazetták, DVD-k és hangoskönyv jellegű kiadványok is.

Service d’information Service d’information

Helyismereti gyűjtemény

A Katona József Könyvtár Helyismereti gyűjteményében gyűjtjük a megye egészére vonatkozó és a megye egyes településein élő nemzetiségekről szóló monográfiákat, folyóiratokat, aprónyomtatványokat és egyéb kiadványokat. Az itt található anyag, jó kutatási kiindulópont lehet a kutatók és a nemzetiségük története, kultúrája iránt érdeklődő lakosság számára is.

Linkek

Emberi Erőforrások Minisztériuma, Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság

2011. évi CLXXIX. Törvény a nemzetiségek jogairól (Magyar Közlöny 154. szám, 2011. december 19.)

2014-es nemzetiségi önkormányzati választások eredményei

A 2001-es népszámlálás adatai: Nemzetiségi kötődés – A nemzeti, etnikai kisebbségek adatai

Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Nemzetiségi Támogatások

MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézet

Dobos Balázs: A magyarországi nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló törvény történeti kronológiája

Barátság című kulturális és közéleti folyóirat - a Magyarországon élő nemzeti és etnikai kisebbségek kulturális lapja

Régió- és kisebbségtörténeti oldal

Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda

Magyar Rádió Nemzetiségi adások

Nemzetiségi műsorok a Magyar Televízióban

 

Ajánló bibliográfiák

Hogy megkönnyítsük a nemzetiségekről szóló információgyűjtést, ajánló bibliográfiákat készítettünk a megye nemzetiségi lakosságát általánosan tárgyaló művekről, illetve az egyes nemzetiségekre vonatkozó dokumentumokból. 

Programmes Programmes

A nemzetiségi ellátás keretén belül a Katona József Könyvtár rendszeresen szervez minden korosztály számára különféle programokat. Kiemelt hangsúlyt kapnak az iskolás korosztály nyelvgyakorlását segítő játékok, rendezvények.

 

  • Könyvbemutatók, író-olvasó találkozók

Elsősorban a helyi írók, kutatók számára nyújt bemutatkozási lehetőséget, de az egyes nemzetiségek leghíresebb hazai szerzőivel, képviselővel is találkozhatnak az olvasók.

 

Dr.Bereznai Zsuzsanna előadása     

     

Dr. Bereznai Zsuzsanna etnográfus előadása a sváb lakodalmi szokásokról a Kalocsai Sárközben

  • Gyermekprogramok

A Katona József Könyvtár szívesen közreműködik a településekkel nemzetiségi gyermekprogramok szervezésében.

A Deutsche Bühne Szekszárd bábelőadása Katymáron

A Deutsche Bühne Szekszárd nemzetiségi bábelőadása Katymáron

  • A Katona József Könyvtár nemzetiségi játékai

A nemzetiségi településeken a hagyományápolás többféle módjával találkozhatunk, de fontos, hogy a legkisebbek, az iskolások figyelmét is felkeltsük az anyanyelvű könyvek iránt. Elsősorban ezért jöttek létre a német Spielblätter, a szlovák Hádaj, hádaj és a horvát Zlatni vez elnevezésű könyv és könyvtárhasználati anyanyelvi játékok.

Bibliothèques avec une collection portée en dépôt pour les minorités nationales Bibliothèques avec une collection portée en dépôt pour les minorités nationales

Bács-Kiskun megye alábbi könyvtáraiban találhatók a Katona József Könyvtár által folyamtosan frissített nemzetiségi letéti állományok, melyekről a könyvtár katalógusa is tájékoztatást nyújt.

 

Település Intézmény Nemzetiség
Bácsalmás

Vörösmarty Mihály Városi Könyvtár
6430 Bácsalmás, Hősök tere 10.

HORVÁT, NÉMET, SZERB

Bácsbokod

Bácskai ÁMK Közművelődési és Közgyűjteményi Intézményegységének Meizl Ferenc Művelődési Háza és Könyvtára
6453 Bácsbokod, Hunyadi János u. 25.

HORVÁT, NÉMET

Bácsborsód

Könyvtár, Információs és Közösségi Hely
6454 Bácsborsód, Szabadság tér 2.

 NÉMET
Baja

Ady Endre Városi Könyvtár és Művelődési Központ
6500 Baja, Telcs Ede utca 12.

HORVÁT, NÉMET, SZERB
Baja

Magyarországi Németek Általános művelődési Központjának Közművelődési Intézményegysége és Könyvtára
6500 Baja, Duna utca 33.

NÉMET
Bátya

Könyvtár, Információs és Közösségi Hely
6351 Bátya, Rákóczi utca 2.

HORVÁT
Császártöltés

Könyvtár, Információs és Közösségi Hely
6239 Császártöltés, Kossuth Lajos utca 2.

NÉMET
Csátalja

Könyvtár, Információs és Közösségi Hely
6523 Csátalja, Petőfi Sándor utca 2.

NÉMET
Csávoly

Könyvtár, Információs és Közösségi Hely
6448 Csávoly, Arany János utca 39.

HORVÁT, NÉMET
Csikéria

Könyvtár, Információs és Közösségi Hely
6424 Csikéria, Kossuth utca 120.

HORVÁT
Dunaegyháza

Könyvtár, Információs és Közösségi Hely
6323 Dunaegyháza, Táncsics Mihály utca 13.

SZLOVÁK
Dunafalva

Könyvtár, Információs és Közösségi Hely
6323 Dunafalva, Kossuth Lajos utca 2.

NÉMET
Dusnok

Könyvtár, Információs és Közösségi Hely
6353 Dusnok, Köztársaság utca 22.

HORVÁT, NÉMET
Fajsz

Könyvtár, Információs és Közösségi Hely
6352 Fajsz, Ady Endre utca 3.

NÉMET
Felsőszentiván

Könyvtár, Információs és Közösségi Hely
6447 Felsőszentiván, Szent István utca 24.

HORVÁT
Gara

Könyvtár, Információs és Közösségi Hely
6522 Gara, Kossuth Lajos utca 83.

HORVÁT, NÉMET, SZERB
Hajós

Könyvtár, Információs és Közösségi Hely
6344 Hajós, Kossuth Lajos utca 2.

NÉMET
Harta

Könyvtár, Információs és Közösségi Hely
6326 Harta, Kossuth utca 57.

NÉMET
Hercegszántó

Könyvtár, Információs és Közösségi Hely
6525 Hercegszántó, Kossuth Lajos utca 54.

HORVÁT, SZERB
Katymár

Könyvtár, Információs és Közösségi Hely
6455 Katymár, Szabadság tér 5.

HORVÁT, NÉMET
Kecskemét

Katona József Könyvtár
6000 Kecskemét, Piaristák tere 8.

BOLGÁR, HORVÁT, NÉMET, ÖRMÉNY, ROMA, RUSZIN, SZERB, SZLOVÁK
Kiskőrös

Petőfi Sándor Városi Könyvtár
6200 Kiskőrös, Petőfi tér 4/b.

SZLOVÁK
Mátételke

Könyvtár, Információs és Közösségi Hely
6452 Mátételke, Kossuth Lajos utca 18.

HORVÁT
Miske

Könyvtár, Információs és Közösségi Hely
6343 Miske, Hajósi utca 1.

NÉMET, SZLOVÁK
Nemesnádudvar

Felső-Bácskai Általános Művelődési Központ Közművelődési Intézményegységének Nemesnádudvari Könyvtára
6345 Nemesnádudvar, Petőfi Sándor utca 50.

NÉMET
Vaskút

Könyvtár, Információs és Közösségi Hely
6521 Vaskút, Petőfi Sándor utca 118.

NÉMET