En 2005 la Bibliothèque Katona József a lancé son Service de bibliothèque publique du Département Bács-Kiskun. Nous avons réussi à intégrer systématiquement de plus en plus petites communes dans ce système et ainsi leurs résidants peuvent accéder aux services de bibliothèque sur place, sans voyager.
Ce sont les gouvernements de ces petites communes qui doivent garantir les locaux nécessaires à usage de ces services. Avec les aides obtenues par des appels d’offres publics, nous assistons l’agrandissement et la rénovation de ces locaux.

Depuis le mois de janvier 2014, la Bibliothèque Katona József  a déjà offert des services de bibliothèque publique à 86 petites communes.
Les services sont les suivants :
-développement des collections, désherbage, mise en ordre du fonds
-offre d’informations
-services aux collectivités, manifestations festives
-activités pour les enfants
-séances de formation pour les usagers de la bibliothèque
-formation continue pour les bibliothécaires
La Bibliothèque Katona József offre ces services de bibliothèque tout en utilisant ses propres ressources ainsi que la subvention versée par l’État. La subvention est variable et chaque année elle est déterminée par la loi budgétaire de l’administration centrale. Des appels d’offres et de divers subsides sont aussi pris en considération.
 

Hírek, események a szolgáltatóhelyekről Hírek, események a szolgáltatóhelyekről

A korábbi évek hírei: BKSZ hírarchívum

 

2020.

 

2020. szeptember

Könyvtárátadó ünnepség Felsőlajoson

2020. szeptember 18-án Felsőlajos település könyvtárának átadójára került sor. Köszöntőt mondtak és a könyvtárat átadták: Juhász Gyula polgármester, Dr. Salacz László országgyűlési képviselő és Ramháb Mária megyei könyvtárigazgató. Az átadó ünnepség után közös játék várta kicsiket és nagyokat.

A könyvtár kialakítása, új berendezése 2020-ban a Magyar Falu Program Közösségi tér ki-/átalakítás és foglalkoztatás, a Nemzeti Kulturális Alap és Felsőlajos Község Önkormányzata támogatásával valósult meg.

Felsőlajos - átadó

Fotók hamarosan...

 

 

2020. augusztus

 

Újsolt

„---lélek vagyok, élni akarok!” címmel tartott előadást Tóth Péter Lóránt versvándor Újsolton. Az érdeklődők Radnóti Miklós versein keresztül nyerhettek betekintést a költő életébe.

Tóth Péter Lóránt Tóth Péter Lóránt

Tóth Péter Lóránt

 

Dunaszentbenedek


Katyika és Matyika című előadásával a Lóca Együttes látogatott el Dunaszentbenedekre. A hittantábor felső tagozatos diákjai először a könyvtárban hallgatták meg a zenés előadást, majd a könyvtár épülete előtt táncházzal folytatódott a program, amit nagyon élveztek a gyerekek.

Lóca Együttes Lóca Együttes

Érsekhalma

Idén első alkalommal rendeztek napközis tábort Érsekhalmán a könyvtárban. A gyerekek nagyon élvezték a programokat. Volt sok olvasás, mozizás, társasjátékozás, kézműveskedés.

Nyári tábor Nyári tábor

Nyári tábor Nyári tábor

 

2020. július

Akasztó

BOGÁRHÁTON címmel mesés, interaktív előadást láthattak a gyerekek Akasztón. A szórakoztató program során megismerkedtek a rovarokkal és azok élővilágával.

"A Bogárháton projekt fő célja az öko-érzékenyítés, mely az ökoszisztéma egyik fő alappillérének, a rovarvilágnak, mint az állatvilág hátrányos helyzetű osztályának a megismertetését, elfogadtatását, a kis élőlények – és rajtuk keresztül a természet egésze iránti felelősségérzet kifejlesztését valósítja meg játékos formában, a közvetlen megtapasztaláson keresztül." (forrás: www.bogarhaton.hu)

Bogárháton Bogárháton

 

2020. június

A Kormány 279/2020. (VI. 13.) Korm. rendelete értelmében 2020. június 15. napjától a nyilvános könyvtár bárki számára látogatható. A COVID-19 koronavírussal kapcsolatos járványügyi védekezésre azonban a továbbiakban is fokozott figyelemmel kell lenni, a könyvtárhasználók és a könyvtárban dolgozók  érdekében.

Szájmaszk, kézfertőtlenítés, távolság tartása kötelező!

 

2020. május

A Covid-19 koronavírus miatt jelenlég még zárva tartanak a könyvtárak, az épületben csak maga a könyvtáros tartózkodhat. Szerencsére lehetőség van arra, hogy a biztonsági előírások betartása mellett (maszk, kesztyű, távolság tartása), a könyvtár épületén kívül, tehát a könyvtár közelében, vagy akár háznál is átadhatóak és átvehetőek legyenek a könyvek.

Dunaszentbenedek

Dunaszentbenedek

 

Uszódon már nagyon várták a könyveket!

Házhoz megyünk! - Uszód

 

Ordason is beindult a "Könyvet házhoz!" program

Ordas Ordas

 

2020. március

Koronavírus Magyarországon

Sajnos  - a kialakult helyzetre tekintettel - 2020. március 17-től a további intézkedésig az összes könyvtár szünetelteti a személyesen igénybe vehető szolgáltatásait.

 

 

2020. március

Kömpöc

A Mesenaptár vándorkiállítás egyik állomása volt Kömpöc, ahol felső tagozatos diákok vettek részt a könyvajánló foglalkozáson. Nagyon élvezték, és hasznosnak találták a 12 könyvhöz kapcsolódó játékot.

Könyvajánló játék Könyvajánló játék

Könyvajánló játék Könyvajánló játék

 

Ladánybene

A Szegedi Látványszínház meseelőadásai az egészséges életmódra és környezettudatosságra neveli a gyerekeket. Szórakoztató és látványos, amit nagyon élveznek az ovisok és kisiskolások is.

Szegedi Látványszínház Ladánybenén Szegedi Látványszínház Ladánybenén

 

2020. február

2020-as Mesenaptár vándorkiállítás

Idén is elkészült a Mesenaptárunk, amelybe a korábban meghirdetett rajzpályázatra beérkezett művek közül kiválasztottuk a 12 legszebb rajzot. Ebben az évben egy vándorkiállítás is kapcsolódik a Mesenaptárhoz, amely ünnepélyes keretek között útjára indult. A megnyitó ünnepség három településen zajlott - Csólyospáloson, Jakabszálláson és Kömpöcön - vendégünk Zalka Csenge Virág mesemondó volt. A Ribizli a világ végén könyv szerzője mesélt az ovisoknak és kisiskolásoknak, akik nagy érdeklődéssel hallgatták az előadást.

Zalka Csenge Virág Zalka Csenge Virág

 

2020. január

"A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy  - a kézirat tanúsága szerint - Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le egy nagyobb kéziratcsomag részeként és jelölte meg dátummal Csekén a Himnusz kéziratát." (Wikipédia)

Több települési könyvtárunkban az évfordulóval kapcsolatos anyanyelvi játékban vehettek részt az iskolások. Ezen kívül az interneten elérhető közös kvíz játékra hívtuk az olvasóinkat.

Imrehegy - anyanyelvi játék Imrehegy - anyanyelvi játék

Madaras - anyanyelvi játék Madaras - anyanyelvi játék

 


   

Állomány leválogatás, állomány rendezés Állomány leválogatás, állomány rendezés

A könyvtárak elavult, sokszor fizikailag rossz állapotú, használhatatlan könyveit leválogatjuk, majd a megmaradó állomány azonosításhoz szükséges adatait számítógépes adatbázisban rögzítjük. A könyvek gerincén egységes jelzeteket helyezünk el, hogy könnyebb legyen a könyvtári rend fenntartása, a könyvek visszapakolása. Az állománygondozás részeként - többek között személyi változások esetén  - ellenőrizzük az állományt. A leltárt laptopok és kézi vonalkódolvasók segítségével településenként 1 nap alatt elvégezzük, mivel szolgáltatóhelyeink 96 %-ban megtörtént az állománynyilvántartás gépesítése.

Adatbázisépítés az OLIB integrált könyvtári rendszerben Adatbázisépítés az OLIB integrált könyvtári rendszerben

A dokumentumok nyilvántartása az OLIB integrált könyvtári adatbázisban történik. A könyvtári gyűjteményekről internetes katalógusunkban együttesen és településenként is lehet tájékozódni.
A könyvtárak OLIB rendszerünkhöz saját modulokkal kapcsolódnak, ezzel végzik olvasóik nyilvántartását, a kölcsönzést, előjegyzést, statisztikai adatokat kérhetnek le a forgalomról. Nincs szükség településenként szervert, integrált szoftvert működtetni ahhoz, hogy a kistelepüléseken élők a legkorszerűbb rendszer elektronikus szolgáltatásait vehessék igénybe.
A rendszer menedzselése a Katona József Könyvtárban történik, használatát továbbképzéseinken tanítjuk meg a kistelepülési könyvtárosoknak.

Dokumentumellátás Dokumentumellátás

 

A könyvtári szolgáltatás alapja a jól válogatott, folyamatosan gondozott, a legfrissebb újdonságokat is tartalmazó gyűjtemény.

Az új könyvek kiválasztását évente négy ajánlójegyzék összeállításával könnyítjük meg. Ezekből a kistelepülési könyvtáros a helyi olvasók igényeit figyelembe véve tesz javaslatot a beszerzésre.

Többféle színes hetilapot, magazint is előfizetünk a gyerekeknek és a felnőtteknek.

A nagy tételben történő, több település igényeit együttesen kielégítő vásárlásnak, valamint az áfa.visszaigénylés lehetőségének köszönhető, hogy a dokumentumok kereskedelmi átlagárához viszonyítva közel 35%-os kedvezményt tudunk elérni, amit maradéktalanul visszaforgatunk újabb könyvbeszerzésre.

 

A helyi gyűjteménybe elsősorban azokat a könyveket vásároljuk meg, amelyeknek várhatóan több olvasója lesz. Az egyéni igényeket a könyvtárközi kölcsönzés útján elégítjük ki.

Információszolgáltatás Információszolgáltatás

A könyvtárak a lakosság információs igényét - a nyomtatott dokumentumok mellett - egyre inkább az internet segítségével elégíti ki. Minden szolgáltatóhelyünkön alapvető a szélessávú internetkapcsolat, és a korszerű számítógépes munkaállomás a könyvtárosnak és az olvasóknak egyaránt. Egy-egy településen az igényeknek megfelelően, évről évre bővítjük a gépek számát, illetve beszerzünk multifunkcionális nyomtatót, projektort is.

Sokféle információszolgáltatással segítjük a kistelepülésen élőket. Ezek közül is nagyon fontosak a helyi információk, helyi személyekre, eseményekre vonatkozó adatok.

Helyismereti gyűjteményünk munkatársai folyamatosan figyelik az országos éd megyei lapokban megjelenő, Bács-Kiskun megye településeire vonatkozó cikkeket, amelyeket az Olib-adatbázisunkban rögzítünk, hogy bármikor könnyen visszakereshető legyen, ha valaki el akarja olvasni. Ez fontos szolgáltatás a kistelepüléseknek is. A cikk teljes tartalmát ezen a portálon elérhetővé tesszük a helyi könyvtárosok és olvasóik számára.

Kistelepülési könyvtáraink többségében működik e-Magyarország pont, több könyvtáros rendelkezik e-Tanácsadó végzettséggel is.

A Katona József Könyvtár hosszú évek óta részt vesz az Európai Unióról szóló információk közvetítésében. A könyvtárunkban működő Europe Direct Bács-Kiskun Megyei európai Információs Pont sokféle játékos, az európai népek megismerését, az Unió működését bemutató foglalkozást szervez a gyerekeknek. A felnőttek számos szakmai előadáson, fórumon gyarapíthatják ismereteiket. Az Európai Unióról szóló könyvekkel, kiadványokkal, aktuális tájékoztató anyagokkal is folyamatosan ellátjuk szolgáltatóhelyeinket.

    

Információs szórólapot készítünk minden újonnan átadott könyvtárnak, melyen az elérhetőség, nyitva tartás adatai mellett az adott Könyvtár, Információs és Közösségi Hely szolgáltatásairól is tájékozódhatnak az érdeklődők.

Lakossági internet tanfolyamok, használóképzés Lakossági internet tanfolyamok, használóképzés

Könyvtárunk fontos feladata, hogy az alapvető számítástechnikai, internet használati ismereteket azoknak is elérhetővé tegye, akik az iskolai oktatás során nem szereztek ilyen készségeket. Elsősorban a középkorú és a nyugdíjas korosztály érdeklődik kitartóan a könyvtárban szervezett nem-formális tanulás iránt.

Az elektronikus ügyintézés, a kapcsolattartás a távol élő családtagokkal, barátokkal, az információszerzés, a hobbihoz tartozó weboldalak felfedezése igazi élmény számukra. Akkreditált 30 órás kezdő internet használati tanfolyamainkon a kistelepüléseken élőknek is lehetőségük van mindezt megtanulni. Mobil gépparkunk beállításával és a helyi számítógépekkel a legkorszerűbb feltételeket biztosítva tartja meg szakképzett oktatónk tanfolyamainkat, átlagosan 10-12 fő részvételével.