Legfrissebb tartalmak a portálon - feliratkozás RSS hírlevélre Legfrissebb tartalmak a portálon - feliratkozás RSS hírlevélre

Hírek BKSZ

A korábbi évek hírei: BKSZ hírarchívum

 

 

2019.

2019. augusztus

Könyvbemutató - Császártöltés

2019. augusztus 9-11. között rendezték meg Császártöltésen a Falualapítók ünnepe programsorozatot. Ennek a rendezvénynek keretein belül a könyvtárban könyvbemutató programon vehettek részt az érdeklődők. Paunochné Wessenhoffer Erzsébet  - írói álnevén Bettina Benton - mutatta be új, Bombay kontra Budapest című könyvét, akit Takácsné Stalter Judit polgármester asszony köszöntött.

Császártöltés - Könyvbemutató Császártöltés - Könyvbemutató

Császártöltés - Könyvbemutató Császártöltés - Könyvbemutató

 

Falunap - Imrehegy

2019. augusztus 3-án Imrehegy Község Önkormányzata által szervezett falunapon vett részt a Katona József Könyvtár és a Europe Direct Bács-Kiskun Megyei Európai Információs Pont. Szórakoztató, vidám játékokkal várták a kollégák az érdeklődőket.

Imrehegy - Falunap Imrehegy - Falunap

Imrehegy - Falunap Imrehegy - Falunap

 

2019. június

Madaras

Nyáron is zajlik az élet a kistelepülési könyvtárakban. Madarason Könyvtár Maci foglalkozáson, Könyvtár Mozi vetítésen vehettek részt a kisiskolások. Nyári szünetben is szívesen bejárnak a könyvtárba a gyerekek kölcsönözni, olvasgatni, kártyázni, játszani.

Madaras Madaras

Madaras Madaras

Madaras Madaras

 

Szakmai nap

2019. június 5-én (szerdán) a könyvtárellátási szolgáltatást megrendelő könyvárak könyvtárosai számára szakmai napot tartottunk a Katona József Könyvtárban. A továbbképzás fő témái voltak: BOOKR Kids Mesetár bemutatása, A helyi kutatások forrásai, Az Én könyvtáram mintaprogramjainak használata, A programszervezés tapasztalatai, az ODR rendszerének használata. Reméljük, hogy ismét sok hasznos információval tudtuk ellátni a települések könyvtárosait.

Szakmai nap Szakmai nap

Szakmai nap Szakmai nap

 

 

2019. április

Lóca Együttes  - Környezetvédelmi zenés gyermekműsor

Kaskantyún, Tabdin és Jakabszálláson tartott zenés műsort gyerekeknek a Lóca Együttes. A zenés történet egy manócskáról szól, aki a gyermekekkel együtt fedezi fel a természet szépségeit és hívja fel figyelmüket annak megóvására.

 

Lóca Együttes - Jakabszállás  Lóca Együttes - Tabdi

 

 

2019. április

Furfangos Paraván  - Barkóczi Titanilla bábelőadása

Barkóczi Titanilla színész, bábművész tartott foglalkozást több településünkön (Csengőd, Foktő, Soltszentimre, Szakmár). Az előadás után a gyerekeknek lehetőségük volt megismerkedni a bábokkal, és a díszlettel. Kézbe vehették a szereplőket, így akár saját maguk is újrajátszhatták az előadás bizonyos részleteit.

 

Csengőd - Furfangos Paraván  Szakmár - FurfangosParaván

 

 

2019. április

Könyvtárátadó Bácsbokodon

2019. április 12-én Bácsbokod település könyvtárának átadójára került sor. Köszöntőt mondtak és a könyvtárat átadták: Kovács László polgármester, Rausch Sándor a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke és Ramháb Mária megyei könyvtárigazgató. 

Az ünnepi megnyitóra színvonalas műsorral készültek a bácsbokodi óvodások és verset mondott Hódos Alexandra 8. osztályos tanuló. A programot Könyvtárnyitó játékparti zárta.

A könyvtár bővítése, új berendezése 2019-ben a Nemzeti Kulturális Alap és a helyi önkormányzat támogatásával valósult meg.

 

Bácsbokod átadó ünnepség

 

2019. március

Könyvtárátadó Tasson

2019. március 9-én került átadásra Tasson az új Könyvtár, Információs és Közösségi Hely. Az ünnepségen köszöntőt mondtak: Németh Gábor polgármester, Dr. Salacz László országgyűlési képviselő, Rausch Sándor a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke és Ramháb Mária megyei könyvtárigazgató. Az épületet megszentelte: Kapás Mihály plébános.

Az ünnepi műsorban közreműködött a Tassi Dalos Pacsirták Énekkar és a Csicsergők Citerazenekar. Ezt követően Könyvtárnyitó játékparti várta kicsiket és nagyokat.

A könyvtár energetikai korszerűsítése az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alap Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, átalakítása, új berendezése a Nemzeti Kulturális Alap és a helyi önkormányzat támogatásával valósult meg 2019-ben.

 

Tass könyvtár átadó

 

2019. március

Bogárháton - interaktív foglalkozás gyerekeknek

Több településünk könyvtáraiban (Fajsz, Foktő, Fülöpjakab, Kunszállás, Miske, Szentkirály) tartott érdekes előadást a gyerekeknek Sasváriné dr. Borbíró Katalin és Sasvári Zoltán. A foglalkozás közben a gyerekek megismerkednek Bogárrét lakóival, átélik mindennapjaikat, belebújnak a szereplők bőrébe, küzdenek és örülnek a sikereiknek. Közben játszva tanulnak, észrevétlenül sok hasznos ismeretet szerezve akár a rovarokról vagy a környezet védelmének fontosságáról.

  Bogárháton - Fülöpjakab  Bogárháton - Miske

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

2018.

2018. december

Könyvtárátadó Foktőn

2018. december 15-én került átadásra Foktőn új helyén, gyönyörűen megújított épületben a Könyvtár, Információs és Közösségi Hely. A köszöntők, az ünnepi műsor és a szalag átvágása után könyvtárnyitó játékpartin vettek részt kicsik és nagyok.

A könyvtár bővítése, új berendezése 2018-ban az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alap Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány és a helyi önkormányzat támogatásával valósult meg.

Sörény Edina főosztályvezető, Emberi Erőforrások Minisztériuma Könyvtári és Levéltári Főosztály beszédét itt olvashatják.

Könyvtárátadó Foktőn - képgaléria

 

Könyvtárátadó Jászszentlászlón

2018. december 7-én Jászszentlászló település könyvtárának átadójára került sor. Az ünnepségen köszöntőt mondtak: Nagy András, a település polgármestere; Dr. Temesvári Péter, megyei jegyző és Ramháb Mária megyei könyvtárigazgató. Az ünnepi műsorban közreműködtek Magyar Csenge és Lajkó Levente, a Szent László Általános Iskola tanulói, valamint a Hangász Citera Együttes ifjúsági csoportja. A programot könyvtárnyitó játékparti zárta.

A könyvtár bővítése, új berendezése 2018-ban a Nemzeti Kulturális Alap és a helyi önkormányzat támogatásával valósult meg.

Jászszentlászló könyvtárátadásának képei

2018. szeptember

Tanévnyitó, harangszentelő és könyvtárátadó ünnepség Csólyospáloson

2018. szeptember 2-án került sor Csólyospáloson a megújúlt, kibővített könyvtár átadására. A hármas ünnepségen köszöntőt mondtak Á. Furus János polgármester; Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, a Magyar Országgyűlés alelnöke; Plesovszkiné Ujfaluczki Judit, a Szegedi Tankerületi Központ igazgatója; Ramháb Mária, a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár igazgatója; Rausch Sándor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke.

Műsort adtak a Csólyospálosi Általános Iskola tanulói és pedagógusai. Az ünnepséget a Könyvtárnyitó játékparti zárta.

A könyvtár bővítése, új berendezése 2018-ban a Nemzeti Kulturális Alap, Magyarország Kormánya és a helyi önkormányzat támogatásával valósult meg.

Csólyospálos könyvtárának átadó ünnepsége - képek

 

2018. augusztus

Könyvtárátadó Tompán

2018. augusztus 20-án került átadásra Tompa könyvtára, mely egy szépen felújított épületben kapott helyet. A köszöntők, az ünnepi műsor és a szalag átvágása után könyvtárnyitó játékpartin vettek részt kicsik és nagyok.

Az ünnepi műsort a tompai Szabó Dénes Általános Iksola tanulói adták. Köszöntőt mondott Véh László, Tompa polgármestere, Bányai Gábor országgyűlési képviselő, valamint Ramháb Mária, a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár igazgatója.

A könyvtár bővítése, új berendezése 2018-ban a Nemzeti Kulturális Alap és a helyi önkormányzat támogatásával valósult meg.

Tompa város könyvtárának átadója

 

Könyvtárátadó ünnepség Kéleshalmon

2018. augusztus 10-én Kéleshalmon egy kibővített könyvtár átadására került sor. Köszöntőt mondtak és a könyvtárat átadták Szvétek Lajos, a település polgármestere; Bányai Gábor országgyűlési képviselő, valamint Ramháb Mária, a Bács-Kiskun Megyei Könyvtár igazgatója. Ünnepi műsort a Kéleshalmi Népdalkör adta, majd a rendezvény könyvtárnyitó játékpartival zárult.

A könyvtár bővítése, új berendezése 2018-ban az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap Vidékfejlesztési Programja és a helyi önkormányzat támogatásával valósult meg.

Kéleshalom település kibővült könyvtárának átadója

 

2018. május

Anyáknapjára készültek Bátyán május 4-én

„ Van egy szó, van egy név ezen a világon,

Melegebb, színesebb mint száz édes álom.........”- figyelő, kíváncsi, várakozással teli gyermek tekintetek a tanárnéni arcán. Nagy Ferenc: Édesanyám c. versével indult az Anyák napi foglalkozás a könyvtárban. A szebbnél-szebb gondolatok, a mély érzelmeket motiváló erők hatására sok szép verset, dalt, egy-egy kedves kis történetet hallhattunk a gyermekektől. Az előkészített színes papírok, eszközök, - Tanár néni mit fogunk készíteni? - kérdésekkel jókedvű, szorgos munka vette kezdetét. Mindenki a saját kezét körülrajzolva, azt kivágva készítette el a fa törzsét, szabad kézzel kivágott szívekkel ékesítve a koronáját. A foglalkozást vezető pedagógus előre nyomtatott idézettel tette késszé a gyönyörűre sikeredett munkákat. A hangulatos foglalkozás befejező története: édesanya ha hozott nekem meg a testvéremnek valamit haza, leültünk és elosztottuk kétfelé. Mindig, mindenből egyforma kis kupac, egyenlő számú cukorka került az asztalra. Később, amikor nagyobbak lettünk döbbentünk rá: anyának soha nem készítettünk kis kupacokat, soha nem osztottuk három felé amit kaptunk. Megható, felszabadult beszélgetés zárta az élményekben gazdag, érzelmekkel telített délutánt.

Anyáknapi készülődés Bátyán

2018. április

Szalkszentmárton: Érzékenyítő nap

2018. április 21-én a szalkszentmártoni könyvtári szolgáltatóhelyünk könyvtárosának szervezésében - a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár és a Korszerűbb Iskoláért Szalkszentmárton Alapítványának támogatásával - a "Nem Adom Fel Alapítvány" gyerekek számára érzékenyítő programot tartott. Az alapítvány dolgozói több állomáshelyen mutatták be a fogyatékkal élők mindennapi életét segítő eszközöket, kiemelve a pozitív gondolkodás, hozzáállás fontosságát.

Nagy élmény volt a gyerekek számára betekinteni a fogyatékkal élők mindennapi életébe ezeken a bemutatókon keresztül (szájjal festés, kerekesszékes közlekedés, babzsákok, anyagok párosítása, tablet segítségével kommunikáció, filmvetítések, bottal történő közlekedés, rögbi kerekesszékkel). Láthatták, hogy a nehéz helyzetekre is mindig van megoldás, de az nem a megszokott módon történik, másfajta gondolkodásmódot igényel. A gyerekek jó hangulatban, vidáman szerezhettek tapasztalatokat ezekről a nem könnyű helyzetekről.

A szalkszentmártoni könyvtárunk Érzékenyítő programja

Cikk a programról itt érhető el.