Legfrissebb tartalmak a portálon - feliratkozás RSS hírlevélre Legfrissebb tartalmak a portálon - feliratkozás RSS hírlevélre

Hírek BKSZ

A korábbi évek hírei: BKSZ hírarchívum

 

 

2019.

 

2019. november

Adventre készülve... címmel Csorvási Kata és Csorvási Zoltán zenés műsorral szórakoztatta a kicsiket Ladánybenén, Kunpeszéren és Tabdin.

Kunpeszér - Csorvási Kata  Tabdi - Csorvási Kata

 

2019. október

2019. szeptember 30 – október 6. között zajlott az idei Országos Könyvtári Napok. Ebben az  évben a környezetvédelem fontosságára hívtuk fel a figyelmet. Az előadások, játékos foglalkozások is ezt a témát járták körül. Megyénk több településén jártak vendég előadóink, akik színvonalas programokkal, zenés-játékos foglalkozásokkal szórakoztatták a gyerekeket, kisiskolásokat.

Előadóink voltak: Barkóczi Titanilla (Furfangos Paraván), Kacagó Bábszínház, Lóca Együttes, Molnár „Storman” Ákos viharvadász, Szegedi Látványszínház, Tengeri Attila

 Lóca Együttes - Mélykút Kacagó Bábszínház - Szentkirály

Viharvadász - Császártöltés Tengeri Attila - Dunafalva

 

2019. szeptember

Könyvtárátadó Kunfehértón

2019. szeptember 21-én Kunfehértó település könyvtárának átadójára került sor. Köszöntőt mondtak és a könyvtárat átadták: Huszár Zoltán polgármester, Rausch Sándor a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke és Ramháb Mária megyei könyvtárigazgató.

Az ünnepi műsorban szerepelt a Mosolyvár Óvoda és Mini Bölcsőde, verset mondott Czagány-Mákos Lajosné.

Kunfehértó átadó

 

Szakmai továbbképzés

A Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár a Nemzeti Kulturális Alap pályázati támogatásával 2019. szeptember 16-17-én továbbképzést szervezett a megye települési könyvtárosai részére. A képzés célja volt, hogy a megye könyvtárosai olyan segítséget kapjanak, hogy önmaguk fejlesztésével, az egyéni és csoportérdekek összehangolásával, a megoldásközpontú gondolkodással egyre hatékonyabban tudjanak minél több könyvtárhasználót megszólítani, és a számukra a leginkább személyre szabott szolgáltatást tudjanak nyújtani.

 

Szakmai továbbképzés Szakmai továbbképzés

Szakmai továbbképzés Szakmai továbbképzés

 

2019. augusztus

Könyvbemutató - Császártöltés

2019. augusztus 9-11. között rendezték meg Császártöltésen a Falualapítók ünnepe programsorozatot. Ennek a rendezvénynek keretein belül a könyvtárban könyvbemutató programon vehettek részt az érdeklődők. Paunochné Wessenhoffer Erzsébet  - írói álnevén Bettina Benton - mutatta be új, Bombay kontra Budapest című könyvét, akit Takácsné Stalter Judit polgármester asszony köszöntött.

Császártöltés - Könyvbemutató Császártöltés - Könyvbemutató

Császártöltés - Könyvbemutató Császártöltés - Könyvbemutató

 

Falunap - Imrehegy

2019. augusztus 3-án Imrehegy Község Önkormányzata által szervezett falunapon vett részt a Katona József Könyvtár és a Europe Direct Bács-Kiskun Megyei Európai Információs Pont. Szórakoztató, vidám játékokkal várták a kollégák az érdeklődőket.

Imrehegy - Falunap Imrehegy - Falunap

Imrehegy - Falunap Imrehegy - Falunap

 

2019. június

Madaras

Nyáron is zajlik az élet a kistelepülési könyvtárakban. Madarason Könyvtár Maci foglalkozáson, Könyvtár Mozi vetítésen vehettek részt a kisiskolások. Nyári szünetben is szívesen bejárnak a könyvtárba a gyerekek kölcsönözni, olvasgatni, kártyázni, játszani.

Madaras Madaras

Madaras Madaras

Madaras Madaras

 

Szakmai nap

2019. június 5-én (szerdán) a könyvtárellátási szolgáltatást megrendelő könyvárak könyvtárosai számára szakmai napot tartottunk a Katona József Könyvtárban. A továbbképzás fő témái voltak: BOOKR Kids Mesetár bemutatása, A helyi kutatások forrásai, Az Én könyvtáram mintaprogramjainak használata, A programszervezés tapasztalatai, az ODR rendszerének használata. Reméljük, hogy ismét sok hasznos információval tudtuk ellátni a települések könyvtárosait.

Szakmai nap Szakmai nap

Szakmai nap Szakmai nap

 

 

2019. április

Lóca Együttes  - Környezetvédelmi zenés gyermekműsor

Kaskantyún, Tabdin és Jakabszálláson tartott zenés műsort gyerekeknek a Lóca Együttes. A zenés történet egy manócskáról szól, aki a gyermekekkel együtt fedezi fel a természet szépségeit és hívja fel figyelmüket annak megóvására.

 

Lóca Együttes - Jakabszállás  Lóca Együttes - Tabdi

 

 

2019. április

Furfangos Paraván  - Barkóczi Titanilla bábelőadása

Barkóczi Titanilla színész, bábművész tartott foglalkozást több településünkön (Csengőd, Foktő, Soltszentimre, Szakmár). Az előadás után a gyerekeknek lehetőségük volt megismerkedni a bábokkal, és a díszlettel. Kézbe vehették a szereplőket, így akár saját maguk is újrajátszhatták az előadás bizonyos részleteit.

 

Csengőd - Furfangos Paraván  Szakmár - FurfangosParaván

 

 

2019. április

Könyvtárátadó Bácsbokodon

2019. április 12-én Bácsbokod település könyvtárának átadójára került sor. Köszöntőt mondtak és a könyvtárat átadták: Kovács László polgármester, Rausch Sándor a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke és Ramháb Mária megyei könyvtárigazgató. 

Az ünnepi megnyitóra színvonalas műsorral készültek a bácsbokodi óvodások és verset mondott Hódos Alexandra 8. osztályos tanuló. A programot Könyvtárnyitó játékparti zárta.

A könyvtár bővítése, új berendezése 2019-ben a Nemzeti Kulturális Alap és a helyi önkormányzat támogatásával valósult meg.

 

Bácsbokod átadó ünnepség

 

2019. március

Könyvtárátadó Tasson

2019. március 9-én került átadásra Tasson az új Könyvtár, Információs és Közösségi Hely. Az ünnepségen köszöntőt mondtak: Németh Gábor polgármester, Dr. Salacz László országgyűlési képviselő, Rausch Sándor a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke és Ramháb Mária megyei könyvtárigazgató. Az épületet megszentelte: Kapás Mihály plébános.

Az ünnepi műsorban közreműködött a Tassi Dalos Pacsirták Énekkar és a Csicsergők Citerazenekar. Ezt követően Könyvtárnyitó játékparti várta kicsiket és nagyokat.

A könyvtár energetikai korszerűsítése az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alap Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, átalakítása, új berendezése a Nemzeti Kulturális Alap és a helyi önkormányzat támogatásával valósult meg 2019-ben.

 

Tass könyvtár átadó

 

2019. március

Bogárháton - interaktív foglalkozás gyerekeknek

Több településünk könyvtáraiban (Fajsz, Foktő, Fülöpjakab, Kunszállás, Miske, Szentkirály) tartott érdekes előadást a gyerekeknek Sasváriné dr. Borbíró Katalin és Sasvári Zoltán. A foglalkozás közben a gyerekek megismerkednek Bogárrét lakóival, átélik mindennapjaikat, belebújnak a szereplők bőrébe, küzdenek és örülnek a sikereiknek. Közben játszva tanulnak, észrevétlenül sok hasznos ismeretet szerezve akár a rovarokról vagy a környezet védelmének fontosságáról.

  Bogárháton - Fülöpjakab  Bogárháton - Miske