A Katona József Könyvtár 2005-ben indította el a Bács-Kiskun Megyei Könyvtárellátási Szolgáltatást (BKSZ). Tervszerűen, évről évre egyre több települést sikerült bekapcsolni a rendszerbe. amelynek lényege, hogy a lakosság helyben, utazgatás nélkül hozzájusson a korszerű könyvtári szolgáltatásokhoz.

Az ehhez szükséges könyvtárhelység biztosítása az önkormányzat feladata, amelynek bővítését, megújulását pályázati források bevonásával segítünk megvalósítani.

2019 januárjától 90 település könyvtárellátása valósul meg a Katona József Könyvtár szolgáltatásával.

Szolgáltatásaink:

A Katona József Könyvtár - saját erőforrásán túl - állami támogatásból biztosítja a kistelepülési lakosság könyvtárellátására. Ennek mértékéről minden évben a központi költségvetési törvény rendelkezik változó összegben. Különböző pályázatokat, kedvezményeket is igénybe veszünk.

Hírek, események a szolgáltatóhelyekről Hírek, események a szolgáltatóhelyekről

A korábbi évek hírei: BKSZ hírarchívum

 

 

2019.

2019. augusztus

Könyvbemutató - Császártöltés

2019. augusztus 9-11. között rendezték meg Császártöltésen a Falualapítók ünnepe programsorozatot. Ennek a rendezvénynek keretein belül a könyvtárban könyvbemutató programon vehettek részt az érdeklődők. Paunochné Wessenhoffer Erzsébet  - írói álnevén Bettina Benton - mutatta be új, Bombay kontra Budapest című könyvét, akit Takácsné Stalter Judit polgármester asszony köszöntött.

Császártöltés - Könyvbemutató Császártöltés - Könyvbemutató

Császártöltés - Könyvbemutató Császártöltés - Könyvbemutató

 

Falunap - Imrehegy

2019. augusztus 3-án Imrehegy Község Önkormányzata által szervezett falunapon vett részt a Katona József Könyvtár és a Europe Direct Bács-Kiskun Megyei Európai Információs Pont. Szórakoztató, vidám játékokkal várták a kollégák az érdeklődőket.

Imrehegy - Falunap Imrehegy - Falunap

Imrehegy - Falunap Imrehegy - Falunap

 

2019. június

Szakmai nap

2019. június 5-én (szerdán) a könyvtárellátási szolgáltatást megrendelő könyvárak könyvtárosai számára szakmai napot tartottunk a Katona József Könyvtárban. A továbbképzás fő témái voltak: BOOKR Kids Mesetár bemutatása, A helyi kutatások forrásai, Az Én könyvtáram mintaprogramjainak használata, A programszervezés tapasztalatai, az ODR rendszerének használata.

Szakmai nap Szakmai nap

Szakmai nap Szakmai nap

 

 

2019. április

Lóca Együttes  - Környezetvédelmi zenés gyermekműsor

Kaskantyún, Tabdin és Jakabszálláson tartott zenés műsort gyerekeknek a Lóca Együttes. A zenés történet egy manócskáról szól, aki a gyermekekkel együtt fedezi fel a természet szépségeit és hívja fel figyelmüket annak megóvására.

 

Lóca Együttes - Jakabszállás  Lóca Együttes - Tabdi

 

 

2019. április

Furfangos Paraván  - Barkóczi Titanilla bábelőadása

Barkóczi Titanilla színész, bábművész tartott foglalkozást több településünkön (Csengőd, Foktő, Soltszentimre, Szakmár). Az előadás után a gyerekeknek lehetőségük volt megismerkedni a bábokkal, és a díszlettel. Kézbe vehették a szereplőket, így akár saját maguk is újrajátszhatták az előadás bizonyos részleteit.

 

Csengőd - Furfangos Paraván  Szakmár - FurfangosParaván

 

 

2019. április

Könyvtárátadó Bácsbokodon

2019. április 12-én Bácsbokod település könyvtárának átadójára került sor. Köszöntőt mondtak és a könyvtárat átadták: Kovács László polgármester, Rausch Sándor a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke és Ramháb Mária megyei könyvtárigazgató. 

Az ünnepi megnyitóra színvonalas műsorral készültek a bácsbokodi óvodások és verset mondott Hódos Alexandra 8. osztályos tanuló. A programot Könyvtárnyitó játékparti zárta.

A könyvtár bővítése, új berendezése 2019-ben a Nemzeti Kulturális Alap és a helyi önkormányzat támogatásával valósult meg.

 

Bácsbokod átadó ünnepség

 

2019. március

Könyvtárátadó Tasson

2019. március 9-én került átadásra Tasson az új Könyvtár, Információs és Közösségi Hely. Az ünnepségen köszöntőt mondtak: Németh Gábor polgármester, Dr. Salacz László országgyűlési képviselő, Rausch Sándor a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke és Ramháb Mária megyei könyvtárigazgató. Az épületet megszentelte: Kapás Mihály plébános.

Az ünnepi műsorban közreműködött a Tassi Dalos Pacsirták Énekkar és a Csicsergők Citerazenekar. Ezt követően Könyvtárnyitó játékparti várta kicsiket és nagyokat.

A könyvtár energetikai korszerűsítése az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alap Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, átalakítása, új berendezése a Nemzeti Kulturális Alap és a helyi önkormányzat támogatásával valósult meg 2019-ben.

 

Tass könyvtár átadó

 

2019. március

Bogárháton - interaktív foglalkozás gyerekeknek

Több településünk könyvtáraiban (Fajsz, Foktő, Fülöpjakab, Kunszállás, Miske, Szentkirály) tartott érdekes előadást a gyerekeknek Sasváriné dr. Borbíró Katalin és Sasvári Zoltán. A foglalkozás közben a gyerekek megismerkednek Bogárrét lakóival, átélik mindennapjaikat, belebújnak a szereplők bőrébe, küzdenek és örülnek a sikereiknek. Közben játszva tanulnak, észrevétlenül sok hasznos ismeretet szerezve akár a rovarokról vagy a környezet védelmének fontosságáról.

  Bogárháton - Fülöpjakab  Bogárháton - Miske

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

2018.

2018. december

Könyvtárátadó Foktőn

2018. december 15-én került átadásra Foktőn új helyén, gyönyörűen megújított épületben a Könyvtár, Információs és Közösségi Hely. A köszöntők, az ünnepi műsor és a szalag átvágása után könyvtárnyitó játékpartin vettek részt kicsik és nagyok.

A könyvtár bővítése, új berendezése 2018-ban az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alap Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány és a helyi önkormányzat támogatásával valósult meg.

Sörény Edina főosztályvezető, Emberi Erőforrások Minisztériuma Könyvtári és Levéltári Főosztály beszédét itt olvashatják.

Könyvtárátadó Foktőn - képgaléria

 

Könyvtárátadó Jászszentlászlón

2018. december 7-én Jászszentlászló település könyvtárának átadójára került sor. Az ünnepségen köszöntőt mondtak: Nagy András, a település polgármestere; Dr. Temesvári Péter, megyei jegyző és Ramháb Mária megyei könyvtárigazgató. Az ünnepi műsorban közreműködtek Magyar Csenge és Lajkó Levente, a Szent László Általános Iskola tanulói, valamint a Hangász Citera Együttes ifjúsági csoportja. A programot könyvtárnyitó játékparti zárta.

A könyvtár bővítése, új berendezése 2018-ban a Nemzeti Kulturális Alap és a helyi önkormányzat támogatásával valósult meg.

Jászszentlászló könyvtárátadásának képei

2018. szeptember

Tanévnyitó, harangszentelő és könyvtárátadó ünnepség Csólyospáloson

2018. szeptember 2-án került sor Csólyospáloson a megújúlt, kibővített könyvtár átadására. A hármas ünnepségen köszöntőt mondtak Á. Furus János polgármester; Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, a Magyar Országgyűlés alelnöke; Plesovszkiné Ujfaluczki Judit, a Szegedi Tankerületi Központ igazgatója; Ramháb Mária, a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár igazgatója; Rausch Sándor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke.

Műsort adtak a Csólyospálosi Általános Iskola tanulói és pedagógusai. Az ünnepséget a Könyvtárnyitó játékparti zárta.

A könyvtár bővítése, új berendezése 2018-ban a Nemzeti Kulturális Alap, Magyarország Kormánya és a helyi önkormányzat támogatásával valósult meg.

Csólyospálos könyvtárának átadó ünnepsége - képek

 

2018. augusztus

Könyvtárátadó Tompán

2018. augusztus 20-án került átadásra Tompa könyvtára, mely egy szépen felújított épületben kapott helyet. A köszöntők, az ünnepi műsor és a szalag átvágása után könyvtárnyitó játékpartin vettek részt kicsik és nagyok.

Az ünnepi műsort a tompai Szabó Dénes Általános Iksola tanulói adták. Köszöntőt mondott Véh László, Tompa polgármestere, Bányai Gábor országgyűlési képviselő, valamint Ramháb Mária, a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár igazgatója.

A könyvtár bővítése, új berendezése 2018-ban a Nemzeti Kulturális Alap és a helyi önkormányzat támogatásával valósult meg.

Tompa város könyvtárának átadója

 

Könyvtárátadó ünnepség Kéleshalmon

2018. augusztus 10-én Kéleshalmon egy kibővített könyvtár átadására került sor. Köszöntőt mondtak és a könyvtárat átadták Szvétek Lajos, a település polgármestere; Bányai Gábor országgyűlési képviselő, valamint Ramháb Mária, a Bács-Kiskun Megyei Könyvtár igazgatója. Ünnepi műsort a Kéleshalmi Népdalkör adta, majd a rendezvény könyvtárnyitó játékpartival zárult.

A könyvtár bővítése, új berendezése 2018-ban az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap Vidékfejlesztési Programja és a helyi önkormányzat támogatásával valósult meg.

Kéleshalom település kibővült könyvtárának átadója

 

2018. május

Anyáknapjára készültek Bátyán május 4-én

„ Van egy szó, van egy név ezen a világon,

Melegebb, színesebb mint száz édes álom.........”- figyelő, kíváncsi, várakozással teli gyermek tekintetek a tanárnéni arcán. Nagy Ferenc: Édesanyám c. versével indult az Anyák napi foglalkozás a könyvtárban. A szebbnél-szebb gondolatok, a mély érzelmeket motiváló erők hatására sok szép verset, dalt, egy-egy kedves kis történetet hallhattunk a gyermekektől. Az előkészített színes papírok, eszközök, - Tanár néni mit fogunk készíteni? - kérdésekkel jókedvű, szorgos munka vette kezdetét. Mindenki a saját kezét körülrajzolva, azt kivágva készítette el a fa törzsét, szabad kézzel kivágott szívekkel ékesítve a koronáját. A foglalkozást vezető pedagógus előre nyomtatott idézettel tette késszé a gyönyörűre sikeredett munkákat. A hangulatos foglalkozás befejező története: édesanya ha hozott nekem meg a testvéremnek valamit haza, leültünk és elosztottuk kétfelé. Mindig, mindenből egyforma kis kupac, egyenlő számú cukorka került az asztalra. Később, amikor nagyobbak lettünk döbbentünk rá: anyának soha nem készítettünk kis kupacokat, soha nem osztottuk három felé amit kaptunk. Megható, felszabadult beszélgetés zárta az élményekben gazdag, érzelmekkel telített délutánt.

Anyáknapi készülődés Bátyán

2018. április

Szalkszentmárton: Érzékenyítő nap

2018. április 21-én a szalkszentmártoni könyvtári szolgáltatóhelyünk könyvtárosának szervezésében - a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár és a Korszerűbb Iskoláért Szalkszentmárton Alapítványának támogatásával - a "Nem Adom Fel Alapítvány" gyerekek számára érzékenyítő programot tartott. Az alapítvány dolgozói több állomáshelyen mutatták be a fogyatékkal élők mindennapi életét segítő eszközöket, kiemelve a pozitív gondolkodás, hozzáállás fontosságát.

Nagy élmény volt a gyerekek számára betekinteni a fogyatékkal élők mindennapi életébe ezeken a bemutatókon keresztül (szájjal festés, kerekesszékes közlekedés, babzsákok, anyagok párosítása, tablet segítségével kommunikáció, filmvetítések, bottal történő közlekedés, rögbi kerekesszékkel). Láthatták, hogy a nehéz helyzetekre is mindig van megoldás, de az nem a megszokott módon történik, másfajta gondolkodásmódot igényel. A gyerekek jó hangulatban, vidáman szerezhettek tapasztalatokat ezekről a nem könnyű helyzetekről.

A szalkszentmártoni könyvtárunk Érzékenyítő programja

Cikk a programról itt érhető el.


2017.

 

2017. november

Őszi szakmai napok 2017

A könyvtárellátási szolgáltatást megrendelő könyvárak számára idén ősszel is szakmai napot szervezett a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár. A képzésnek azonban most nem a megyei könyvtár adott otthont – a résztvevők választatták ki, hogy a három felkínált helyszín, valamint időpont (Harta - 2017. november 14.; Bátmonostor - 2017. november 16.; Szentkirály - 2017. november 21.) közül melyik nekik a legmegfelelőbb.

Mindhárom nap tematikája a könyvtári szolgáltatás egyik igen fontos területe, a programszervezés köré épült. Ehhez kapcsolódóan a résztvevők előadást hallhattak „Az én könyvtáram” elnevezésű projektről, valamint tapasztalatot cseréltek megyei könyvtár munkatársai által készített és a települési könyvtárosokhoz eljuttatott forgatókönyvekről. Délután a Goethe-Institut Budapest vándorkoffereinek bemutatására, a nap zárásaként pedig az vendéglátó település és könyvtár bemutatkozására került sor. A programszervezés témaköre mellett természetesen az aktuális kérdések megbeszélésére is nyílt alaklom, valamint a Europe Direct Bács-Kiskun Megyei Információs Pont munkatársa is tájékoztatást tartott a (Europe Direct) Hálózat működéséről.

Harta - előadás „Az én könyvtáram  Szentkirály - a Europe Direct Bács-Kiskun Megyei Információs Pont munkatársának előadása  

Az uszódi Könyvtár, Információs és Közösségi Hely is csatlakozott a Cigány Történeti, Kulturális, Oktatási és Holokauszt Központ által meghirdetett országos szellemi tízpróbához, a „Közelítő” című roma kulturális rejtvényvetélkedőhöz.
Kiss Péterné, az Uszódi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnökének vezetésével – akinek ez úton is köszönjük az értékes szervezőmunkát – a minap sikeres rejtvényfejtő délutánt rendeztek a könyvtárban. A résztvevők nagy érdeklődéssel fogadták a feladatokat, és számtalan „próbát” teljesítettek nagy sikerrel."

Ugrás a honlapra


Mesemondó verseny az akasztói könyvtárban

A tanév vége előtt mesemondó versenyen vehettek részt az iskolások.

   


Életképek Madarasról

   

   


Májusi programok Katymáron

Anyák napja alkalmából baba-mama klub, a Katymáron is megnézhető Szalma Edit-kiállítás mellett meg mesés foglalkozás várta az érdeklődőket.

   


Papírszínház előadás Bácsszőlősön

   


Könyvtári játék Bugacpusztaházán

A község tavaszi ünnepségén a könyvtár is játékos programokkal várta a látogatókat.

   

 

Könyvtármozi Nyárlőrincen

   


Középpontban a nemzeti tehetség - Újsolt

A tehetségkutató-gondozó program az újsolt könyvtárban változatos módokon segített megtalálni, ki miben is lehet a legjobb.

     


Przemysl három ostroma

Az érdeklődők az Osztrák-Magyar Monarchia az első világháború alatt háromszor is ostrom alá vett erődjének történetéről hallgathattak egy előadást. Amíg a felnőttek a háborús eseményekkel ismerkedtek, addig a gyerekek is találtak magunknak programot.

     


Áprilisi programok a madarasi könyvtárban.

Újfent változatos programok várták az olvasókat. Többen összegyűltek közös versmondásra a magyar kultúra napja alkalmából. A kisebbeket a papírszínház meséi várták. Tavaszköszöntő játék, a hímzőszakkör összejövetele, illetve egy kiállítás Szalma Edit illusztrációiból is mozgalmasabbá tették az áprilist.

   

   


Könyvbújó Emilyvel - kutya a könyvtárban!

"A Könyvbújó foglalkozás Emilyvel január óta működik  szombatonként, heti rendszerességgel az Akasztói Könyvtár, Információs és Közösségi Helyen. Emily terápiás kutya, ő és a gazdája Judák Mihályné, Manyi néni a Kutyával Egy Mosolyért Alapítvány tagjai. Minden korosztály lelkesen jön, egész kicsiktől a felnőttekig.
Minden alkalommal egy kutyás verset vagy mesét ismertetünk meg a megjelentekkel, majd Emily bemutatja a trükkjeit a gyerekek segítségével. Nagyon türelmes hozzájuk, így azok is bátran közelednek , akik féltek eddig a kutyáktól.
A foglalkozás lezárásaként a témához kapcsolódóan rajzolnak, színeznek vagy készítenek valamit a gyerekek, amit Emily is megcsodál."

   


Internet-tanfolyam Orgoványon

   

Állomány leválogatás, állomány rendezés Állomány leválogatás, állomány rendezés

A könyvtárak elavult, sokszor fizikailag rossz állapotú, használhatatlan könyveit leválogatjuk, majd a megmaradó állomány azonosításhoz szükséges adatait számítógépes adatbázisban rögzítjük. A könyvek gerincén egységes jelzeteket helyezünk el, hogy könnyebb legyen a könyvtári rend fenntartása, a könyvek visszapakolása. Az állománygondozás részeként - többek között személyi változások esetén  - ellenőrizzük az állományt. A leltárt laptopok és kézi vonalkódolvasók segítségével településenként 1 nap alatt elvégezzük, mivel szolgáltatóhelyeink 96 %-ban megtörtént az állománynyilvántartás gépesítése.

Adatbázisépítés az OLIB integrált könyvtári rendszerben Adatbázisépítés az OLIB integrált könyvtári rendszerben

A dokumentumok nyilvántartása az OLIB integrált könyvtári adatbázisban történik. A könyvtári gyűjteményekről internetes katalógusunkban együttesen és településenként is lehet tájékozódni.
A könyvtárak OLIB rendszerünkhöz saját modulokkal kapcsolódnak, ezzel végzik olvasóik nyilvántartását, a kölcsönzést, előjegyzést, statisztikai adatokat kérhetnek le a forgalomról. Nincs szükség településenként szervert, integrált szoftvert működtetni ahhoz, hogy a kistelepüléseken élők a legkorszerűbb rendszer elektronikus szolgáltatásait vehessék igénybe.
A rendszer menedzselése a Katona József Könyvtárban történik, használatát továbbképzéseinken tanítjuk meg a kistelepülési könyvtárosoknak.

Dokumentumellátás Dokumentumellátás

 

A könyvtári szolgáltatás alapja a jól válogatott, folyamatosan gondozott, a legfrissebb újdonságokat is tartalmazó gyűjtemény.

Az új könyvek kiválasztását évente négy ajánlójegyzék összeállításával könnyítjük meg. Ezekből a kistelepülési könyvtáros a helyi olvasók igényeit figyelembe véve tesz javaslatot a beszerzésre.

Többféle színes hetilapot, magazint is előfizetünk a gyerekeknek és a felnőtteknek.

A nagy tételben történő, több település igényeit együttesen kielégítő vásárlásnak, valamint az áfa.visszaigénylés lehetőségének köszönhető, hogy a dokumentumok kereskedelmi átlagárához viszonyítva közel 35%-os kedvezményt tudunk elérni, amit maradéktalanul visszaforgatunk újabb könyvbeszerzésre.

 

A helyi gyűjteménybe elsősorban azokat a könyveket vásároljuk meg, amelyeknek várhatóan több olvasója lesz. Az egyéni igényeket a könyvtárközi kölcsönzés útján elégítjük ki.

Információszolgáltatás Információszolgáltatás

A könyvtárak a lakosság információs igényét - a nyomtatott dokumentumok mellett - egyre inkább az internet segítségével elégíti ki. Minden szolgáltatóhelyünkön alapvető a szélessávú internetkapcsolat, és a korszerű számítógépes munkaállomás a könyvtárosnak és az olvasóknak egyaránt. Egy-egy településen az igényeknek megfelelően, évről évre bővítjük a gépek számát, illetve beszerzünk multifunkcionális nyomtatót, projektort is.

Sokféle információszolgáltatással segítjük a kistelepülésen élőket. Ezek közül is nagyon fontosak a helyi információk, helyi személyekre, eseményekre vonatkozó adatok.

Helyismereti gyűjteményünk munkatársai folyamatosan figyelik az országos éd megyei lapokban megjelenő, Bács-Kiskun megye településeire vonatkozó cikkeket, amelyeket az Olib-adatbázisunkban rögzítünk, hogy bármikor könnyen visszakereshető legyen, ha valaki el akarja olvasni. Ez fontos szolgáltatás a kistelepüléseknek is. A cikk teljes tartalmát ezen a portálon elérhetővé tesszük a helyi könyvtárosok és olvasóik számára.

Kistelepülési könyvtáraink többségében működik e-Magyarország pont, több könyvtáros rendelkezik e-Tanácsadó végzettséggel is.

A Katona József Könyvtár hosszú évek óta részt vesz az Európai Unióról szóló információk közvetítésében. A könyvtárunkban működő Europe Direct Bács-Kiskun Megyei európai Információs Pont sokféle játékos, az európai népek megismerését, az Unió működését bemutató foglalkozást szervez a gyerekeknek. A felnőttek számos szakmai előadáson, fórumon gyarapíthatják ismereteiket. Az Európai Unióról szóló könyvekkel, kiadványokkal, aktuális tájékoztató anyagokkal is folyamatosan ellátjuk szolgáltatóhelyeinket.

    

Információs szórólapot készítünk minden újonnan átadott könyvtárnak, melyen az elérhetőség, nyitva tartás adatai mellett az adott Könyvtár, Információs és Közösségi Hely szolgáltatásairól is tájékozódhatnak az érdeklődők.

Lakossági internet tanfolyamok, használóképzés Lakossági internet tanfolyamok, használóképzés

Könyvtárunk fontos feladata, hogy az alapvető számítástechnikai, internet használati ismereteket azoknak is elérhetővé tegye, akik az iskolai oktatás során nem szereztek ilyen készségeket. Elsősorban a középkorú és a nyugdíjas korosztály érdeklődik kitartóan a könyvtárban szervezett nem-formális tanulás iránt.

Az elektronikus ügyintézés, a kapcsolattartás a távol élő családtagokkal, barátokkal, az információszerzés, a hobbihoz tartozó weboldalak felfedezése igazi élmény számukra. Akkreditált 30 órás kezdő internet használati tanfolyamainkon a kistelepüléseken élőknek is lehetőségük van mindezt megtanulni. Mobil gépparkunk beállításával és a helyi számítógépekkel a legkorszerűbb feltételeket biztosítva tartja meg szakképzett oktatónk tanfolyamainkat, átlagosan 10-12 fő részvételével.