A Katona József Könyvtár 2005-ben indította el a Bács-Kiskun Megyei Könyvtárellátási Szolgáltatást (BKSZ). Tervszerűen, évről évre egyre több települést sikerült bekapcsolni a rendszerbe. amelynek lényege, hogy a lakosság helyben, utazgatás nélkül hozzájusson a korszerű könyvtári szolgáltatásokhoz.

Az ehhez szükséges könyvtárhelység biztosítása az önkormányzat feladata, amelynek bővítését, megújulását pályázati források bevonásával segítünk megvalósítani.

2019 januárjától 90 település könyvtárellátása valósul meg a Katona József Könyvtár szolgáltatásával.

Szolgáltatásaink:

A Katona József Könyvtár - saját erőforrásán túl - állami támogatásból biztosítja a kistelepülési lakosság könyvtárellátására. Ennek mértékéről minden évben a központi költségvetési törvény rendelkezik változó összegben. Különböző pályázatokat, kedvezményeket is igénybe veszünk.

Hírek, események a szolgáltatóhelyekről Hírek, események a szolgáltatóhelyekről

A korábbi évek hírei: BKSZ hírarchívum

2020.

 

2020. május

A Covid-19 koronavírus miatt jelenlég még zárva tartanak a könyvtárak, az épületben csak maga a könyvtáros tartózkodhat. Szerencsére lehetőség van arra, hogy a biztonsági előírások betartása mellett (maszk, kesztyű, távolság tartása), a könyvtár épületén kívül, tehát a könyvtár közelében, vagy akár háznál is átadhatóak és átvehetőek legyenek a könyvek.

Dunaszentbenedek

Dunaszentbenedek

 

Uszódon már nagyon várták a könyveket!

Házhoz megyünk! - Uszód

 

Ordason is beindult a "Könyvet házhoz!" program

Ordas Ordas

 

2020. március

Koronavírus Magyarországon

Sajnos  - a kialakult helyzetre tekintettel - 2020. március 17-től a további intézkedésig az összes könyvtár szünetelteti a személyesen igénybe vehető szolgáltatásait.

 

 

2020. március

Kömpöc

A Mesenaptár vándorkiállítás egyik állomása volt Kömpöc, ahol felső tagozatos diákok vettek részt a könyvajánló foglalkozáson. Nagyon élvezték, és hasznosnak találták a 12 könyvhöz kapcsolódó játékot.

Könyvajánló játék Könyvajánló játék

Könyvajánló játék Könyvajánló játék

 

Ladánybene

A Szegedi Látványszínház meseelőadásai az egészséges életmódra és környezettudatosságra neveli a gyerekeket. Szórakoztató és látványos, amit nagyon élveznek az ovisok és kisiskolások is.

Szegedi Látványszínház Ladánybenén Szegedi Látványszínház Ladánybenén

 

2020. február

2020-as Mesenaptár vándorkiállítás

Idén is elkészült a Mesenaptárunk, amelybe a korábban meghirdetett rajzpályázatra beérkezett művek közül kiválasztottuk a 12 legszebb rajzot. Ebben az évben egy vándorkiállítás is kapcsolódik a Mesenaptárhoz, amely ünnepélyes keretek között útjára indult. A megnyitó ünnepség három településen zajlott - Csólyospáloson, Jakabszálláson és Kömpöcön - vendégünk Zalka Csenge Virág mesemondó volt. A Ribizli a világ végén könyv szerzője mesélt az ovisoknak és kisiskolásoknak, akik nagy érdeklődéssel hallgatták az előadást.

Zalka Csenge Virág Zalka Csenge Virág

 

2020. január

"A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy  - a kézirat tanúsága szerint - Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le egy nagyobb kéziratcsomag részeként és jelölte meg dátummal Csekén a Himnusz kéziratát." (Wikipédia)

Több települési könyvtárunkban az évfordulóval kapcsolatos anyanyelvi játékban vehettek részt az iskolások. Ezen kívül az interneten elérhető közös kvíz játékra hívtuk az olvasóinkat.

Imrehegy - anyanyelvi játék Imrehegy - anyanyelvi játék

Madaras - anyanyelvi játék Madaras - anyanyelvi játék

 

2019.

 

2019. december

December a Gyerekek hónapja. Ebből az alkalomból sok színes programmal, érdekes előadásokkal szórakoztattuk az ovis és iskolás gyerekeket a települési könyvtárainkban. Vendégeink voltak: Ribizli bohóc, Tengeri Attila, Szegedi Látványszínház, Furfangos Paraván, Harcos Bálint, Sohonyai Edit.

 

Csátalja Felsőlajos

Kunbaracs Tabdi

 Uszód Rém

2019. november

Adventre készülve... címmel Csorvási Kata és Csorvási Zoltán zenés műsorral szórakoztatta a kicsiket Ladánybenén, Kunpeszéren és Tabdin.

Kunpeszér - Csorvási Kata  Tabdi - Csorvási Kata

 

2019. október

2019. szeptember 30 – október 6. között zajlott az idei Országos Könyvtári Napok. Ebben az  évben a környezetvédelem fontosságára hívtuk fel a figyelmet. Az előadások, játékos foglalkozások is ezt a témát járták körül. Megyénk több településén jártak vendég előadóink, akik színvonalas programokkal, zenés-játékos foglalkozásokkal szórakoztatták a gyerekeket, kisiskolásokat.

Előadóink voltak: Barkóczi Titanilla (Furfangos Paraván), Kacagó Bábszínház, Lóca Együttes, Molnár „Storman” Ákos viharvadász, Szegedi Látványszínház, Tengeri Attila

 Lóca Együttes - Mélykút Kacagó Bábszínház - Szentkirály

Viharvadász - Császártöltés Tengeri Attila - Dunafalva

 

2019. szeptember

Könyvtárátadó Kunfehértón

2019. szeptember 21-én Kunfehértó település könyvtárának átadójára került sor. Köszöntőt mondtak és a könyvtárat átadták: Huszár Zoltán polgármester, Rausch Sándor a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke és Ramháb Mária megyei könyvtárigazgató.

Az ünnepi műsorban szerepelt a Mosolyvár Óvoda és Mini Bölcsőde, verset mondott Czagány-Mákos Lajosné.

Kunfehértó átadó

 

Szakmai továbbképzés

A Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár a Nemzeti Kulturális Alap pályázati támogatásával 2019. szeptember 16-17-én továbbképzést szervezett a megye települési könyvtárosai részére. A képzés célja volt, hogy a megye könyvtárosai olyan segítséget kapjanak, hogy önmaguk fejlesztésével, az egyéni és csoportérdekek összehangolásával, a megoldásközpontú gondolkodással egyre hatékonyabban tudjanak minél több könyvtárhasználót megszólítani, és a számukra a leginkább személyre szabott szolgáltatást tudjanak nyújtani.

 

Szakmai továbbképzés Szakmai továbbképzés

Szakmai továbbképzés Szakmai továbbképzés

 

2019. augusztus

Könyvbemutató - Császártöltés

2019. augusztus 9-11. között rendezték meg Császártöltésen a Falualapítók ünnepe programsorozatot. Ennek a rendezvénynek keretein belül a könyvtárban könyvbemutató programon vehettek részt az érdeklődők. Paunochné Wessenhoffer Erzsébet  - írói álnevén Bettina Benton - mutatta be új, Bombay kontra Budapest című könyvét, akit Takácsné Stalter Judit polgármester asszony köszöntött.

Császártöltés - Könyvbemutató Császártöltés - Könyvbemutató

Császártöltés - Könyvbemutató Császártöltés - Könyvbemutató

 

Falunap - Imrehegy

2019. augusztus 3-án Imrehegy Község Önkormányzata által szervezett falunapon vett részt a Katona József Könyvtár és a Europe Direct Bács-Kiskun Megyei Európai Információs Pont. Szórakoztató, vidám játékokkal várták a kollégák az érdeklődőket.

Imrehegy - Falunap Imrehegy - Falunap

Imrehegy - Falunap Imrehegy - Falunap

 

2019. június

Madaras

Nyáron is zajlik az élet a kistelepülési könyvtárakban. Madarason Könyvtár Maci foglalkozáson, Könyvtár Mozi vetítésen vehettek részt a kisiskolások. Nyári szünetben is szívesen bejárnak a könyvtárba a gyerekek kölcsönözni, olvasgatni, kártyázni, játszani.

Madaras Madaras

Madaras Madaras

Madaras Madaras

 

Szakmai nap

2019. június 5-én (szerdán) a könyvtárellátási szolgáltatást megrendelő könyvárak könyvtárosai számára szakmai napot tartottunk a Katona József Könyvtárban. A továbbképzás fő témái voltak: BOOKR Kids Mesetár bemutatása, A helyi kutatások forrásai, Az Én könyvtáram mintaprogramjainak használata, A programszervezés tapasztalatai, az ODR rendszerének használata. Reméljük, hogy ismét sok hasznos információval tudtuk ellátni a települések könyvtárosait.

Szakmai nap Szakmai nap

Szakmai nap Szakmai nap

 

 

2019. április

Lóca Együttes  - Környezetvédelmi zenés gyermekműsor

Kaskantyún, Tabdin és Jakabszálláson tartott zenés műsort gyerekeknek a Lóca Együttes. A zenés történet egy manócskáról szól, aki a gyermekekkel együtt fedezi fel a természet szépségeit és hívja fel figyelmüket annak megóvására.

 

Lóca Együttes - Jakabszállás  Lóca Együttes - Tabdi

 

 

2019. április

Furfangos Paraván  - Barkóczi Titanilla bábelőadása

Barkóczi Titanilla színész, bábművész tartott foglalkozást több településünkön (Csengőd, Foktő, Soltszentimre, Szakmár). Az előadás után a gyerekeknek lehetőségük volt megismerkedni a bábokkal, és a díszlettel. Kézbe vehették a szereplőket, így akár saját maguk is újrajátszhatták az előadás bizonyos részleteit.

 

Csengőd - Furfangos Paraván  Szakmár - FurfangosParaván

 

 

2019. április

Könyvtárátadó Bácsbokodon

2019. április 12-én Bácsbokod település könyvtárának átadójára került sor. Köszöntőt mondtak és a könyvtárat átadták: Kovács László polgármester, Rausch Sándor a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke és Ramháb Mária megyei könyvtárigazgató. 

Az ünnepi megnyitóra színvonalas műsorral készültek a bácsbokodi óvodások és verset mondott Hódos Alexandra 8. osztályos tanuló. A programot Könyvtárnyitó játékparti zárta.

A könyvtár bővítése, új berendezése 2019-ben a Nemzeti Kulturális Alap és a helyi önkormányzat támogatásával valósult meg.

 

Bácsbokod átadó ünnepség

 

2019. március

Könyvtárátadó Tasson

2019. március 9-én került átadásra Tasson az új Könyvtár, Információs és Közösségi Hely. Az ünnepségen köszöntőt mondtak: Németh Gábor polgármester, Dr. Salacz László országgyűlési képviselő, Rausch Sándor a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke és Ramháb Mária megyei könyvtárigazgató. Az épületet megszentelte: Kapás Mihály plébános.

Az ünnepi műsorban közreműködött a Tassi Dalos Pacsirták Énekkar és a Csicsergők Citerazenekar. Ezt követően Könyvtárnyitó játékparti várta kicsiket és nagyokat.

A könyvtár energetikai korszerűsítése az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alap Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, átalakítása, új berendezése a Nemzeti Kulturális Alap és a helyi önkormányzat támogatásával valósult meg 2019-ben.

 

Tass könyvtár átadó

 

2019. március

Bogárháton - interaktív foglalkozás gyerekeknek

Több településünk könyvtáraiban (Fajsz, Foktő, Fülöpjakab, Kunszállás, Miske, Szentkirály) tartott érdekes előadást a gyerekeknek Sasváriné dr. Borbíró Katalin és Sasvári Zoltán. A foglalkozás közben a gyerekek megismerkednek Bogárrét lakóival, átélik mindennapjaikat, belebújnak a szereplők bőrébe, küzdenek és örülnek a sikereiknek. Közben játszva tanulnak, észrevétlenül sok hasznos ismeretet szerezve akár a rovarokról vagy a környezet védelmének fontosságáról.

  Bogárháton - Fülöpjakab  Bogárháton - Miske

 


   

Állomány leválogatás, állomány rendezés Állomány leválogatás, állomány rendezés

A könyvtárak elavult, sokszor fizikailag rossz állapotú, használhatatlan könyveit leválogatjuk, majd a megmaradó állomány azonosításhoz szükséges adatait számítógépes adatbázisban rögzítjük. A könyvek gerincén egységes jelzeteket helyezünk el, hogy könnyebb legyen a könyvtári rend fenntartása, a könyvek visszapakolása. Az állománygondozás részeként - többek között személyi változások esetén  - ellenőrizzük az állományt. A leltárt laptopok és kézi vonalkódolvasók segítségével településenként 1 nap alatt elvégezzük, mivel szolgáltatóhelyeink 96 %-ban megtörtént az állománynyilvántartás gépesítése.

Adatbázisépítés az OLIB integrált könyvtári rendszerben Adatbázisépítés az OLIB integrált könyvtári rendszerben

A dokumentumok nyilvántartása az OLIB integrált könyvtári adatbázisban történik. A könyvtári gyűjteményekről internetes katalógusunkban együttesen és településenként is lehet tájékozódni.
A könyvtárak OLIB rendszerünkhöz saját modulokkal kapcsolódnak, ezzel végzik olvasóik nyilvántartását, a kölcsönzést, előjegyzést, statisztikai adatokat kérhetnek le a forgalomról. Nincs szükség településenként szervert, integrált szoftvert működtetni ahhoz, hogy a kistelepüléseken élők a legkorszerűbb rendszer elektronikus szolgáltatásait vehessék igénybe.
A rendszer menedzselése a Katona József Könyvtárban történik, használatát továbbképzéseinken tanítjuk meg a kistelepülési könyvtárosoknak.

Dokumentumellátás Dokumentumellátás

 

A könyvtári szolgáltatás alapja a jól válogatott, folyamatosan gondozott, a legfrissebb újdonságokat is tartalmazó gyűjtemény.

Az új könyvek kiválasztását évente négy ajánlójegyzék összeállításával könnyítjük meg. Ezekből a kistelepülési könyvtáros a helyi olvasók igényeit figyelembe véve tesz javaslatot a beszerzésre.

Többféle színes hetilapot, magazint is előfizetünk a gyerekeknek és a felnőtteknek.

A nagy tételben történő, több település igényeit együttesen kielégítő vásárlásnak, valamint az áfa.visszaigénylés lehetőségének köszönhető, hogy a dokumentumok kereskedelmi átlagárához viszonyítva közel 35%-os kedvezményt tudunk elérni, amit maradéktalanul visszaforgatunk újabb könyvbeszerzésre.

 

A helyi gyűjteménybe elsősorban azokat a könyveket vásároljuk meg, amelyeknek várhatóan több olvasója lesz. Az egyéni igényeket a könyvtárközi kölcsönzés útján elégítjük ki.

Információszolgáltatás Információszolgáltatás

A könyvtárak a lakosság információs igényét - a nyomtatott dokumentumok mellett - egyre inkább az internet segítségével elégíti ki. Minden szolgáltatóhelyünkön alapvető a szélessávú internetkapcsolat, és a korszerű számítógépes munkaállomás a könyvtárosnak és az olvasóknak egyaránt. Egy-egy településen az igényeknek megfelelően, évről évre bővítjük a gépek számát, illetve beszerzünk multifunkcionális nyomtatót, projektort is.

Sokféle információszolgáltatással segítjük a kistelepülésen élőket. Ezek közül is nagyon fontosak a helyi információk, helyi személyekre, eseményekre vonatkozó adatok.

Helyismereti gyűjteményünk munkatársai folyamatosan figyelik az országos éd megyei lapokban megjelenő, Bács-Kiskun megye településeire vonatkozó cikkeket, amelyeket az Olib-adatbázisunkban rögzítünk, hogy bármikor könnyen visszakereshető legyen, ha valaki el akarja olvasni. Ez fontos szolgáltatás a kistelepüléseknek is. A cikk teljes tartalmát ezen a portálon elérhetővé tesszük a helyi könyvtárosok és olvasóik számára.

Kistelepülési könyvtáraink többségében működik e-Magyarország pont, több könyvtáros rendelkezik e-Tanácsadó végzettséggel is.

A Katona József Könyvtár hosszú évek óta részt vesz az Európai Unióról szóló információk közvetítésében. A könyvtárunkban működő Europe Direct Bács-Kiskun Megyei európai Információs Pont sokféle játékos, az európai népek megismerését, az Unió működését bemutató foglalkozást szervez a gyerekeknek. A felnőttek számos szakmai előadáson, fórumon gyarapíthatják ismereteiket. Az Európai Unióról szóló könyvekkel, kiadványokkal, aktuális tájékoztató anyagokkal is folyamatosan ellátjuk szolgáltatóhelyeinket.

    

Információs szórólapot készítünk minden újonnan átadott könyvtárnak, melyen az elérhetőség, nyitva tartás adatai mellett az adott Könyvtár, Információs és Közösségi Hely szolgáltatásairól is tájékozódhatnak az érdeklődők.

Lakossági internet tanfolyamok, használóképzés Lakossági internet tanfolyamok, használóképzés

Könyvtárunk fontos feladata, hogy az alapvető számítástechnikai, internet használati ismereteket azoknak is elérhetővé tegye, akik az iskolai oktatás során nem szereztek ilyen készségeket. Elsősorban a középkorú és a nyugdíjas korosztály érdeklődik kitartóan a könyvtárban szervezett nem-formális tanulás iránt.

Az elektronikus ügyintézés, a kapcsolattartás a távol élő családtagokkal, barátokkal, az információszerzés, a hobbihoz tartozó weboldalak felfedezése igazi élmény számukra. Akkreditált 30 órás kezdő internet használati tanfolyamainkon a kistelepüléseken élőknek is lehetőségük van mindezt megtanulni. Mobil gépparkunk beállításával és a helyi számítógépekkel a legkorszerűbb feltételeket biztosítva tartja meg szakképzett oktatónk tanfolyamainkat, átlagosan 10-12 fő részvételével.