BKSZ hírek 2017 BKSZ hírek 2017

Hírarchívum 2017

2017.

 

2017. november

Őszi szakmai napok 2017

A könyvtárellátási szolgáltatást megrendelő könyvárak számára idén ősszel is szakmai napot szervezett a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár. A képzésnek azonban most nem a megyei könyvtár adott otthont – a résztvevők választatták ki, hogy a három felkínált helyszín, valamint időpont (Harta - 2017. november 14.; Bátmonostor - 2017. november 16.; Szentkirály - 2017. november 21.) közül melyik nekik a legmegfelelőbb.

Mindhárom nap tematikája a könyvtári szolgáltatás egyik igen fontos területe, a programszervezés köré épült. Ehhez kapcsolódóan a résztvevők előadást hallhattak „Az én könyvtáram” elnevezésű projektről, valamint tapasztalatot cseréltek megyei könyvtár munkatársai által készített és a települési könyvtárosokhoz eljuttatott forgatókönyvekről. Délután a Goethe-Institut Budapest vándorkoffereinek bemutatására, a nap zárásaként pedig az vendéglátó település és könyvtár bemutatkozására került sor. A programszervezés témaköre mellett természetesen az aktuális kérdések megbeszélésére is nyílt alaklom, valamint a Europe Direct Bács-Kiskun Megyei Információs Pont munkatársa is tájékoztatást tartott a (Europe Direct) Hálózat működéséről.

Harta - előadás „Az én könyvtáram  Szentkirály - a Europe Direct Bács-Kiskun Megyei Információs Pont munkatársának előadása  

Az uszódi Könyvtár, Információs és Közösségi Hely is csatlakozott a Cigány Történeti, Kulturális, Oktatási és Holokauszt Központ által meghirdetett országos szellemi tízpróbához, a „Közelítő” című roma kulturális rejtvényvetélkedőhöz.
Kiss Péterné, az Uszódi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnökének vezetésével – akinek ez úton is köszönjük az értékes szervezőmunkát – a minap sikeres rejtvényfejtő délutánt rendeztek a könyvtárban. A résztvevők nagy érdeklődéssel fogadták a feladatokat, és számtalan „próbát” teljesítettek nagy sikerrel."

Ugrás a honlapra


Mesemondó verseny az akasztói könyvtárban

A tanév vége előtt mesemondó versenyen vehettek részt az iskolások.

   


Életképek Madarasról

   

   


Májusi programok Katymáron

Anyák napja alkalmából baba-mama klub, a Katymáron is megnézhető Szalma Edit-kiállítás mellett meg mesés foglalkozás várta az érdeklődőket.

   


Papírszínház előadás Bácsszőlősön

   


Könyvtári játék Bugacpusztaházán

A község tavaszi ünnepségén a könyvtár is játékos programokkal várta a látogatókat.

   

 

Könyvtármozi Nyárlőrincen

   


Középpontban a nemzeti tehetség - Újsolt

A tehetségkutató-gondozó program az újsolt könyvtárban változatos módokon segített megtalálni, ki miben is lehet a legjobb.

     


Przemysl három ostroma

Az érdeklődők az Osztrák-Magyar Monarchia az első világháború alatt háromszor is ostrom alá vett erődjének történetéről hallgathattak egy előadást. Amíg a felnőttek a háborús eseményekkel ismerkedtek, addig a gyerekek is találtak magunknak programot.

     


Áprilisi programok a madarasi könyvtárban.

Újfent változatos programok várták az olvasókat. Többen összegyűltek közös versmondásra a magyar kultúra napja alkalmából. A kisebbeket a papírszínház meséi várták. Tavaszköszöntő játék, a hímzőszakkör összejövetele, illetve egy kiállítás Szalma Edit illusztrációiból is mozgalmasabbá tették az áprilist.

   

   


Könyvbújó Emilyvel - kutya a könyvtárban!

"A Könyvbújó foglalkozás Emilyvel január óta működik  szombatonként, heti rendszerességgel az Akasztói Könyvtár, Információs és Közösségi Helyen. Emily terápiás kutya, ő és a gazdája Judák Mihályné, Manyi néni a Kutyával Egy Mosolyért Alapítvány tagjai. Minden korosztály lelkesen jön, egész kicsiktől a felnőttekig.
Minden alkalommal egy kutyás verset vagy mesét ismertetünk meg a megjelentekkel, majd Emily bemutatja a trükkjeit a gyerekek segítségével. Nagyon türelmes hozzájuk, így azok is bátran közelednek , akik féltek eddig a kutyáktól.
A foglalkozás lezárásaként a témához kapcsolódóan rajzolnak, színeznek vagy készítenek valamit a gyerekek, amit Emily is megcsodál."

   


Internet-tanfolyam Orgoványon