BKSZ hírek 2016 BKSZ hírek 2016

2016.


2016. november 7-8.

NEHEZEN KEZELHETŐ HELYZETEK A KÖNYVTÁRAKBAN

Bács-Kiskun megyei városi és községi könyvtárosok szakmai továbbképzése a speciális igányű használók megfelelő könyvtárellátása érdekében

A továbbképzést a Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjtemények Kollégiuma pályázata támogatta.

A Katona József Könyvtár kétnapos továbbképzésén segítséget nyújtott a megye érintett könyvtárosainak abban, hogyan szolgáltassanak a valamilyen szempontból hátrányos helyzetű, speciális igényekkel rendelkező olvasóiknak. Képzésünkre a megye nyilvános könyvtáraiból, valamint a könyvtári szolgáltató helyekről is érkeztek résztvevők, összesen 25 városból és községből, a nagyobb településekről többen is.

A továbbképzés programja az alábbi volt:

2016. november 7. hétfő

10.00-11.00 Sikeres programok tapasztalatai a roma fiatalok érdekében

Előadó: Kovács Erika Rozália, a Czinka Panna Népfőiskolai Egyesület főtitkára

11.00-12.00 Konfliktushelyzetek a könyvtári szolgáltató munkában

Tapasztalatcsere, lehetséges megoldások

Foglalkozás vezető: Lacziné Somogyi Tímea szociológus

12.00-13.00 Ebéd

13.00-17.00 Mentortársas a könyvtárban: Előadás és gyakorlat a roma gyermekek integrációs nehézségeiről

Motiváció Műhely, Szeged

2016. november 8. kedd

9.00-13.00 Speciális igényű olvasók könyvtári ellátása

Előadók, gyakorlatvezetők: Kalmár Judit, Papp Szabolcs tapasztalati szakértők (Nem Adom Fel Alapítvány)

13.00-14.00 Ebéd

14.00-15.00 Bemutató foglalkozás hátrányos helyzetű gyerekekkel

Foglakozás vezető: Rendekné Nyul Marianna

15.00-16.30 Konzultáció, tapasztalatcsere

 

A képzés első napján elsősorban a roma lakosságot érintő problémákkal foglalkoztunk előadóink segítségével. Kovács Erika Rozália, a Czinka Panna Népfőiskolai Egyesület főtitkára a magyarországi cigányságot bemutató általános helyzetkép után a tanulásban, tehetséggondozásban segítő sikeres pályázatokat, programokat, szervezeteket mutatta be, kitérve arra is, hogy ezek sikerében minden együttműködő félre, így a könyvtárakra, könyvtárosokra is szükség van.

Ezt követően Lacziné Somogyi Tímea szociológus – maga is cigány származású 6 gyermekes édesanya – gyakorlataival és kötetlen beszélgetéssel a cigányságot sújtó előítéletek, általánosítások ledöntésében volt segítségünkre.

A közös beszélgetős munkaebéd után, melyen az előadóink is részt vettek, következett a délutáni „társasjáték”, melynek során mindenki a saját bőrén tapasztalhatta meg, hogy milyen különbségek lehetnek normál körülmények közül érkező és hátrányos helyzetű használóink között. A Szegedi Tudományegyetem szociológusai köréből alakult Motiváció Műhely bevezető előadása és saját fejlesztésű társasjátékai segítettek ebben. Mentortársas és Rendszerhiba című játékaikat ismerhettük meg és játszhattuk el.

A második napon a speciális igényű olvasókra koncentráltunk. A Nem Adom Fel Alapítvány Érzékenyítő Tréning csapata hat helyszínen mutatta be a résztvevőkből kialakított csoportoknak a különböző fogyatékossággal élők életét. Elsősorban arra fókuszáltunk, hogy hogyan viszonyuljon hozzájuk egy egészséges ember, miben segítsen, és miben ne. Kipróbáltuk, hogy milyen kerekesszékkel közlekedni, hogyan kell segíteni nekik a lépcsőn, milyen vakon számítógépet használni, és ugyanezt kéz használata nélkül. Hogyan forduljunk értelmileg sérült, autista, hallássérült, vak, mozgásában korlátozott könyvtárhasználóink felé. A program végén mindenki megfogalmazhatta, mit kapott ettől a foglalkozástól. A gyakorlati segítség mellett sokan emelték ki azt az érzelmi feltöltődést is, melyet a foglalkozásokat vezető, nagyon pozitív szemléletű, valamilyen fogyatékossággal élő emberektől kaptak.

 

Délutáni foglalkozásunkon egy iskolai osztály volt a vendégünk, melyben szinte minden gyermek valamilyen hátránnyal küzd, egészségügyi, családi, társadalmi helyzetéből adódóan, sokan többféle szempontból is. Rendekné Nyul Marianna gyermekkönyvtárosunk kortárs gyermekversekről tartott foglalkozást számukra, a kapcsolódó megzenésített művekkel, az illusztrációkat is kiemelve. Ezután a könyvtárosok cserélték ki tapasztalataikat, adtak ötleteket egymásnak, hogy hogyan lehet ezeket a gyerekeket is megszólítani.

 


2016. június

Mátételke - Papírszínház

A gyerekek nagy élvezettel nézték a papírszínházas előadást.

    


Kézműves foglalkozás Imrehegyen

Kalapok készültek a könyvtárban.

   


Június a madarasi könyvtárban

    


KSZR - Szakmai nap
 
2016. június 27-én tartottuk szakmai továbbképzésünket a megye könyvtári szolgáltató helyein dolgozó munkatársaknak. A Katona József Könyvtárban megtartott képzésen először a Bács-Kiskun Megyei Könyvtárellátási Szolgáltatás indulásától eltelt 10 esztendőben elért eredményeket tekintettük át. Az egységes statisztikai adatgyűjtésről, teljesítménymutatókról tartott tájékoztatás után megyei napilapunk, a Petőfi Népe Hungaricana adatbázisban digitalizált változatát ismerhették meg a jelenlevők. Két 2015-ben megújult település, Dunaszentbenedek és Szalkszentmárton kapott lehetőséget arra, hogy a települést és az átadás óta a könyvtárban történteket bemutassa. A nap lezárásaként a Europe Direct Bács-Kiskun Megyei Európai Információs Pont szolgáltatásait ismerhette meg a 72 településről érkezett közel 90 fő.
 
BKSZ Szakmai Nap - Kecskemét, 2016  Huszkáné Horvát Andrea előadása BKSZ Szakmai Nap - Kecskemét, 2016  Lukács Anikó előadása BKSZ Szakmai Nap - Kecskemét, 2016  Katona Tibor előadása  BKSZ Szakmai Nap - Kecskemét, 2016 BKSZ Szakmai Nap - Kecskemét, 2016  Dunaszentbenedeki könyvtár bemutatása BKSZ szakmai nap - Kecskemét, 2016  Szalkszentmárton bemutatása BKSZ szakmai nap - Kecskemét, 2016  Europe Direct bemutatása

Könyvbemutató Császártöltésen

A helyi Tusori Henrietta mutatta be mesekönyvét, majd a könyvtár olvasója, Hopka Krisztina könyvajánlót tartott.

    


2016. május

 

Közelítő - rejtvényfejtő délután Uszódon

"Az uszódi Könyvtár, Információs és Közösségi Hely is csatlakozott a Cigány Történeti, Kulturális, Oktatási és Holokauszt Központ által meghirdetett országos szellemi tízpróbához, a „Közelítő” című roma kulturális rejtvényvetélkedőhöz.
Kiss Péterné, az Uszódi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnökének vezetésével – akinek ez úton is köszönjük az értékes szervezőmunkát – a minap sikeres rejtvényfejtő délutánt rendeztek a könyvtárban. A résztvevők nagy érdeklődéssel fogadták a feladatokat, és számtalan „próbát” teljesítettek nagy sikerrel."

Ugrás a honlapra


Mesemondó verseny az akasztói könyvtárban

A tanév vége előtt mesemondó versenyen vehettek részt az iskolások.

    


Életképek Madarasról

    

    


Májusi programok Katymáron

Anyák napja alkalmából baba-mama klub, a Katymáron is megnézhető Szalma Edit-kiállítás mellett meg mesés foglalkozás várta az érdeklődőket.

    


Papírszínház előadás Bácsszőlősön

    


Könyvtári játék Bugacpusztaházán

A község tavaszi ünnepségén a könyvtár is játékos programokkal várta a látogatókat.

    

 

Könyvtármozi Nyárlőrincen

    


Középpontban a nemzeti tehetség - Újsolt

A tehetségkutató-gondozó program az újsolt könyvtárban változatos módokon segített megtalálni, ki miben is lehet a legjobb.

      


Przemysl három ostroma

Az érdeklődők az Osztrák-Magyar Monarchia az első világháború alatt háromszor is ostrom alá vett erődjének történetéről hallgathattak egy előadást. Amíg a felnőttek a háborús eseményekkel ismerkedtek, addig a gyerekek is találtak magunknak programot.

      


Áprilisi programok a madarasi könyvtárban.

Újfent változatos programok várták az olvasókat. Többen összegyűltek közös versmondásra a magyar kultúra napja alkalmából. A kisebbeket a papírszínház meséi várták. Tavaszköszöntő játék, a hímzőszakkör összejövetele, illetve egy kiállítás Szalma Edit illusztrációiból is mozgalmasabbá tették az áprilist.

    

    


Könyvbújó Emilyvel - kutya a könyvtárban!

"A Könyvbújó foglalkozás Emilyvel január óta működik  szombatonként, heti rendszerességgel az Akasztói Könyvtár, Információs és Közösségi Helyen. Emily terápiás kutya, ő és a gazdája Judák Mihályné, Manyi néni a Kutyával Egy Mosolyért Alapítvány tagjai. Minden korosztály lelkesen jön, egész kicsiktől a felnőttekig.
Minden alkalommal egy kutyás verset vagy mesét ismertetünk meg a megjelentekkel, majd Emily bemutatja a trükkjeit a gyerekek segítségével. Nagyon türelmes hozzájuk, így azok is bátran közelednek , akik féltek eddig a kutyáktól.
A foglalkozás lezárásaként a témához kapcsolódóan rajzolnak, színeznek vagy készítenek valamit a gyerekek, amit Emily is megcsodál."

    


Internet-tanfolyam Orgoványon

    


 

2016. március

 

Az Internet Fiesta programjai a könyvtárakban


Akasztó - Könyvtári jóga

    


Baba-mama klub, Császártöltés

A március 21-ei összejövetel Zentai Andrea képein.

    


Előadások az első világháborúról a települési könyvtárakban

Bócsán dr. Bedécs Gyula, Császártöltésen Csapó Csaba, Orgoványon dr. Pollmann Ferenc, Szakmáron Dobszay Tamás, Szentkirályon dr. Csiszár Melindra tartott előadást.

    

  


Március 15-ei foglalkozás óvodásoknak

A bácsszőlősi óvodások az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeivel ismerkedhettek meg.

    


Márciusi programok a madarasi könyvtárban

A hónapban kiállításmegnyitó, húsvétváró hímzés és Petőfi-napok várták az érdeklődőket.

   


A Tavaszi Fesztivál programjai a szolgáltatóhelyeken

    

  


 

2016. február

Szalkszentmártonon is elindult az internet-tanfolyam.

    


Februári baba-mama klub Akasztón

    


Miskei baba-mama klub

  


Internet-tanfolyam Csávolyon

    


Februári programok a katymári könyvtárban

A hónap során a Léghajó Színház látogatása mellett az iskolásokat  foglalkozás, az időseket nyugdíjas klub várta.

    


Fele sem igaz - vetélkedő a madarasi könyvtárban

    


Kiállítás Szalma Edit illusztrátor alkotásaiból Hajóson

    


 

2016. január

A magyar kultúra napja a felsőlajosi könyvtárban