Katona József Lexikon Katona József Lexikon

Bánk bán színházi előadásai Bánk bán színházi előadásai


A Bánk bán színpadi története [így] a magyar színészet története is egy kissé. Minden jelentékenyebb színészünk játszotta valaha valamelyik szerepét.

Forrás: Bánk bán száz éve a színpadon / Németh Antal (Budapest : Budapest székesfőváros nyomdája, 1935). - 279 p.
Lásd a katalógusban>>

 

Bánk bán száz éve a színpadon (1935)
 

Az a kassai cenzor, aki 1833-ban engedélyezte a Bánk bán előadását, aligha tudott a dráma pesti eltiltásáról, aligha olvasta Katonának a Tudományos gyűjteményben megjelent cikkét, amelyben a pesti cenzor tilalmának még az indoklását is idézte. Ezt a kassai előadást, a Bánk bán színpadi premierjét egy régi színészbarát, Udvarhelyi Miklós szervezte. 1833-ban az akkori magyar színészek színe-java Kassán játszott; a Bánk bán parádés szereposztásban kerülhetett 1833. február 15-én Udvarhelyi jutalomjátékaként színpadra. Bánkot Bartha János, Melindát Déryné, Gertrudist Kántorné, Peturt Szentpétery Zsigmond, Tiborcot Szilágyi Pál, Ottót Egressy Gábor, Biberachot Megyeri Károly, II. Endrét Szerdahelyi József játszotta, Udvarhelyi Miklós Mikhál bán szerepét választotta magának. A következő évben kolozsvárt, 1835-ben Budán, 1836-ban Debrecenben is előadták a drámát.

Forrás: Katona József / Orosz László. - Budapest : Gondolat, 1974. - p. 219-220.
Lásd a katalógusban>>


A Bánk bán értelmezéseinek története / Orosz László. - Budapest : Krónika Nova, 1999.- 138 p.
Lásd a katalógusban>>

Bánk bán előadások Bánk bán előadások

A Bánk bán színpadi előadásait mutatjuk be a korabeli kritikák, visszaemlékezések tükrében. Célunk, hogy a különböző korszakokban bemutatott jelentősebb előadások, színészi alakítások, Bánk bán értelmezések közelebb kerüljenek mindenkihez.


Kecskeméti Bánk bán bemutatók a 19. században
 

Kecskeméti Bánk bán bemutatók a századfordulótól az 1930-as évek közepéig
 

Kecskeméti Bánk bán bemutatók 1945 és 1961 között
 

Bánk bán bemutató Kecskeméten 1971-ben és 2001-ben

 

Bánk bán bemutató Kecskeméten 2011-ben